Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα στην Ηγουμενίτσα για το μεταναστευτικό

Δέκα επενδυτικές προτάσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη ΔΩΔΩΝΗ

Απάντηση ΑΤΕ – Υπ. Οικονομικών στη Βουλή για τη ΔΩΔΩΝΗ

Στα Γιάννενα τη Δευτέρα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης

Πολιτική εκδήλωση από τη ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων

Συνάντηση του Δημάρχου με τον συγγραφέα Μπουλέντ Κοτζαμεμί

Η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα στην Ηγουμενίτσα για το μεταναστευτικό

Επίσκεψη στο Δήμο της Ηγουμενίτσας πραγματοποίησε χθες το απόγευμα η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, κα Άννα Νταλάρα, η οποία μετά από ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε στο Δημαρχείο με το Δήμαρχο Γ. Κάτσινο και τους αντιδημάρχους Β. Τσώλη, Κ. Δημητρίου και Ι. Τζάννη, ξεναγήθηκε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και είχε την ευκαιρία να αντικρίσει τον καταυλισμό  των μεταναστών στο αλσύλλιο πέριξ του Λιμανιού και να συνομιλήσει με άνδρες του Τμήματος Αλλοδαπών στην είσοδο του λιμανιού.

«Οι άνθρωποι αυτοί φυλακίζονται εδώ, εξ’ αιτίας των νόμων, των ευρωπαϊκών συνθηκών και των διεθνών συμβάσεων» είπε στη συζήτησή της με το Δήμαρχο η υφυπουργός, παραδεχόμενη ότι το Δουβλίνο ΙΙ ήταν «μια υποχώρηση».

Όσον αφορά στη λύση του προβλήματος η κα Νταλάρα επεσήμανε ότι αυτή κινείται σε 5 άξονες, τους οποίους διεκδικεί η κυβέρνηση:

  • Αναθεώρηση άρθρων του Δουβλίνου
  • Ανακατανομή των βαρών σε όλη τη χώρα
  • Ενίσχυση των συνόρων της χώρας μας από τη Frontex
  • Ευρωπαϊκά κονδύλια για να ενισχυθεί η χώρα στην παρούσα δύσκολη κατάσταση.
  • Οι διακρατικές συμφωνίες επανεισδοχής που η χώρα μας δεν έχει να ενισχυθούν από τις ισχυρές χώρες που έχουν ήδη τέτοιες συμφωνίες.

Δέκα επενδυτικές προτάσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο

Δέκα (10) επενδυτικές προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 11.249.553,00€, εγκρίθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας. Οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν αφορούν στον τουρισμό αλλά και την αγροτική ανάπτυξη, «τομείς με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή της Ηπείρου και θα συμβάλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας», όπως τονίζετε σε σχετική νακοίνωση που εξέδωσε η αποκεντρωμένη διοίκηση.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη ΔΩΔΩΝΗ

Να επιδιωχθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Το Σώμα με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης, και ύστερα από  την εκτενή συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων με τους κτηνοτρόφους και τους φορείς τους, κατέληξε στην παρακάτω απόφαση:
«To Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση, επαναβεβαιώνει τη θέση του να μην μεταβληθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» και οποιαδήποτε αλλαγή  υπαγορευτεί στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της Αγροτικής Τράπεζας, να γίνει με βάση το καταστατικό της εταιρείας για μεταβίβασή των μετοχών στους φυσικούς της φορείς. H Δωδώνη αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της Ηπείρου, της κτηνοτροφίας, των παραγωγών και των εργαζομένων. Η υπεραξία της, ως πρότυπης, βιώσιμης επιχείρησης όχι μόνο για την Ήπειρο, αλλά για όλη την Ελλάδα,  βασίζεται στους ως άνω φορείς, που την στήριξαν και την στηρίζουν.  Η στάση της Διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας απαξιώνει την επιχείρηση και την αξία της.  Η μετατροπή του κοινωνικού και συνεταιριστικού  χαρακτήρα της θα οδηγήσει σε απόγνωση και μαρασμό όλη την Ήπειρο και τους χιλιάδες κτηνοτρόφους. 
Αποφασίζει όπως ζητηθεί και επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση αντιπροσωπείας του Π.Σ., –  στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις,   εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και των παραγωγών, – με τον κ. Πρωθυπουργό,  προκειμένου να μεταφέρουν την ως άνω θέση των φορέων για την «ΔΩΔΩΝΗ και το μέλλον της και  να ζητήσουν  να επαναβεβαιώσει τη θέση και δέσμευση που ανέλαβε και ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός δύο φορές στα Ιωάννινα, για την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ,  την  εγγύηση της πορείας της και την επαναφορά μετοχών στους φυσικούς φορείς,  ζητώντας  παράλληλα ενημέρωση για τα περαιτέρω σχέδια της Κυβέρνησης.
Η Περιφέρεια Ηπείρου στη συνέχεια θα αναλάβει να συντονίσει τις πρωτοβουλίες των φορέων για την μεταβίβαση της γαλακτοβιομηχανίας στους μετόχους και τους παραγωγούς μέσω της εφαρμογής του καταστατικού».

Απάντηση ΑΤΕ – Υπ. Οικονομικών στη Βουλή για τη ΔΩΔΩΝΗ

Όταν θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα απεμπλοκής της ΑΤΕ από την «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ», θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας, αναφέρεται σε έγγραφο της ATEbank που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση των ανεξάρτητων βουλευτών Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού. Στους βουλευτές απάντησε με έγγραφο του και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει πως όταν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα λάβει κρατική ενίσχυση, οφείλει να υποβάλει σχέδιο βιωσιμότητας ή σχέδιο αναδιάρθρωσης, για να επιβεβαιωθεί ή να αποκατασταθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των μεμονωμένων τραπεζών, χωρίς εξάρτηση από κρατική ενίσχυση. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, τα σχέδια αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας μας βρίσκονται υπό την μελέτη τόσο των αρμοδίων αρχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδιαίτερα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όσο και των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Ένα από τα σχέδια αναδιάρθρωσης είναι αυτό της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία «βάσει των διατάξεων της ΕΕ και ακολουθώντας ένα ευρύτατο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης, είναι υποχρεωμένη να απεμπλακεί από όλες τις μετοχικού ενδιαφέροντος εταιρείες τού μη χρηματοπιστωτικού τομέα και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ».

 

Στα Γιάννενα τη Δευτέρα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,Γιάννης Μανιάτης τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011 στα Ιωάννινα. Θα μιλήσει στην Ημερίδα με θέμα: “Σχεδιάζοντας την Ανάπτυξη της Ηπείρου” που θα πραγματοποιηθεί το πρωί στην πόλη των Ιωαννίνων.

Πολιτική εκδήλωση από τη ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωαννίνων στο πλαίσιο της Εθνικής Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της 3ης Σεπτέμβρη οργανώνει Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη, τη Δευτέρα 6 Ιουνίου και ώρα 19.00 στα Λιθαρίτσια, με ομιλητή το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.  Στέφανο Τζουμάκα.

 

Συνάντηση του Δημάρχου με τον συγγραφέα Μπουλέντ Κοτζαμεμί

Με τον συγγραφέα Μπουλέντ Κοτζάμεμι συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Ο κ. Κοτζάμεμι, γεννήθηκε στη Σμύρνη και ζει στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλωσε όμως με τις εικόνες των Ιωαννίνων, όπως τις περιέγραφαν στον ίδιο η γιαγιά και η μητέρα του, που έφυγαν από τα Γιάννινα μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.
Αποτέλεσμα των αναμνήσεων αυτών είναι το βιβλίο «Τα δάκρυα των Ιωαννίνων» που έγραψε ο κ. Κοτζάμεμι και χάρισε στον δήμαρχο. Το βιβλίο σύντομα θα μεταφραστεί στα ελληνικά και τα έσοδα από τα συγγραφικά δικαιώματα και τις πωλήσεις θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό στην πόλη των Ιωαννίνων.