Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Μεταλλουργική και ΟΛΗΓ στην εργασιακή εφεδρεία

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών σε 151 Φορείς του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα, οι διοικήσεις τους θα πρέπει να στείλουν μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου τις λίστες με τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία. Ανάμεσα στους φορείς αυτούς είναι η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Α.Ε. στα Ιωάννινα αλλά και ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ.

Οι διοικήσεις των φορέων καλούνται να θέσουν σε εργασιακή εφεδρεία τουλάχιστον το 10% των εργαζομένων τους και σύμφωνα με την εγκύκλιο όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και όσοι έχουν φτάσει σε συντάξιμη ηλικία και έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα αποτελούν την πρώτη επιλογή για να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία.

Έληξε η επίσχεση εργασίας στην καθαριότητα

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων με ανακοίνωσή της ζητά την κατανόηση των πολιτών για την κατάσταση που δημιουργήθηκε εξ αιτίας της μη αποκομιδής απορριμμάτων.
Η πόλη έμεινε με τα σκουπίδια χθες εξ’ αιτίας της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση στην προμήθεια των ειδών ατομικής προστασίας. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου , επισκέφθηκαν το εργοτάξιο, όπου συζήτησαν το πρόβλημα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε γνωστός ο τρόπος με τον οποίο η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει το ζήτημα της προμήθειας των ειδών ατομικής προστασίας. Από τους εργαζόμενους υπήρξε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, διάθεση καλής συνεργασίας και κατανόηση και έτσι από σήμερα η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνεται κανονικά.

Χωρίς ταξί και σήμερα τα Ιωάννινα

Την επιμήκυνση κατά ένα 24ωρο της διήμερης απεργίας που έχει κηρυχτεί πανελλαδικά αποφάσισε στη Γενική Συνέλευση το σωματείο ταξί των Ιωαννίνων, καθώς για σήμερα είναι προγραμματισμένο ταξίδι στην Αθήνα όπου συνεδριάσει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα παρέμβαση στη διένεξη που έχει προκύψει μεταξύ των ιδιοκτητών ταξί και της ηγεσίας του υπουργείου επιχειρεί η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία με επιστολή της προς τον υπουργό Μεταφορών κ. Ραγκούση ζητάει συνάντηση μαζί του, προκειμένου να του καταθέσει τις προτάσεις της.

Πανηπειρωτική σύσκεψη των κτηνοτρόφων την Πέμπτη

Τα διοικητικά συμβούλια των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών Ηπείρου, καλούν σε σύσκεψη την Πέμπτη 15/9 στην αίθουσα τον Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στις 12.00 το μεσημέρι όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις, εργαζόμενους και σωματεία εργαζόμενων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως το αντικείμενο της σύσκεψης είναι «η εκτίμηση της κατάστασης και ο προγραμματισμό της δράσης για να συνεχίσει να υπάρχει πρωτογενής παραγωγή στον τόπο μας, για να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στα χωριά μας».

Επετειακές εκδηλώσεις για την ίδρυση της Ανατολής

Επετειακές εκδηλώσεις για την ίδρυση της Κοινότητας Ανατολής, πραγματοποιούν  στις 14 Σεπτεμβρίου, η δημοτική κοινότητα Ανατολής και η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αύριο Τετάρτη, στις 10 το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Ανατολής και στις 10:30 στο πρώην Δημαρχείο της Κοινότητας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με χαιρετισμούς επισήμων, πανηγυρική ομιλία και παρουσίαση χορών από τα χορευτικά τμήματα από τα χορευτικά τμήματα της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.
Στο τέλος της εκδήλωσης θα προσφερθούν παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.

Βράβευση του “eco-parizaki”

Στη βράβευση τεσσάρων καινοτόμων προϊόντων διατροφής που ανέπτυξαν ομάδες φοιτητών που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό “Ecotrophelia 2011” προχώρησε σήμερα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, που αποτελεί πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, φοιτητές όλων των σχετικών τμημάτων των Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, κλήθηκαν να δουλέψουν σε ομάδες και να αναπτύξουν μέσα σε λίγους μόνο μήνες ένα καινοτόμο προϊόν διατροφής που εκτός από τη γεύση του θα ξεχώριζε και για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο που ανέπτυξαν το προϊόν “eco-parizaki” με βάση θαλασσινά. Οι νικητές θα ταξιδέψουν στην Κολωνία όπου θα διεξαχθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού και θα παρουσιάσουν το προϊόν τους και στο ευρωπαϊκό κοινό, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών “Anuga”.

300 παραβάσεις σε 1300 ελέγχους

Συνολικά 300 παραβάσεις βεβαιώσαν οι αστυνομικές αρχές την εβδομάδα από 5 έως 11 Σεπτεμβρίου σε 775 ελέγχους που διενήργησαν σε οδηγούς αυτοκινήτων και 530 σε οδηγούς δικύκλων.

Οι παραβάσεις αυτοκινήτων αφορούσαν: μέθη 13 και υπερβολική ταχύτητα 213, ενώ  αυτές των δικύκλων μη χρήση προστατευτικού κράνους 22, στέρηση ασφαλιστηρίου 8, θόρυβοι 2, στέρηση άδειας οδήγησης 15 και λοιπές παραβάσεις 27.

Έκλεψαν τα… ακτινίδια

Ποσότητα 1 τόνου και 175 κιλών ακτινιδίων έκλεψαν από κτήμα σε αγροτική περιοχή της Άρτας τρεις Αλβανοί ηλικίας 36, 43 και 34 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας.

Οι συλληφθέντες είχαν αποθηκεύσει τα ακτινίδια σε πλαστικές σακούλες και σκοπός τους, όπως προέκυψε από την προανάκριση, ήταν να τα μεταφέρουν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 34χρονου, στο Φίερι της Αλβανίας, όπου είχαν συμφωνία με επιχειρηματία που διατηρεί εκεί εγκαταστάσεις ωρίμανσης και συντήρησης των ακτινιδίων, για να πωληθούν στην συνέχεια, ως εισαγόμενα από την Ελλάδα.
Οι τρεις Αλβανοί οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.