Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Ιωάννινα: Η ανακύκλωση στην καθημερινότητα των πολιτών

Ηγουμενίτσα: Ένταξη των αποχετεύσεων Φιλιατών – Παραμυθιάς με 18,3 εκ.€

Ιωάννινα:  Όχι στο ειδικό τέλος και στην εφεδρεία

Ιωάννινα: Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Ιωάννινα:  Απογοήτευση στις Ενώσεις για τις τιμές από τη ΔΩΔΩΝΗ

Πρέβεζα: Αναβάθμιση του Μονολιθίου επιδιώκουν οι φορείς

Ηγουμενίτσα: Τα «λιμάνια της Εγνατίας» συντονίζονται

Ιωάννινα: Η ανακύκλωση στην καθημερινότητα των πολιτών

Τη σύμβαση συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννιτών στη χθεσινή του συνεδρίαση.
Με την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης αναλαμβάνει τη διεύθυνση και τη διαχείριση του Κέντρου Ανακύκλωσης, την επιμέλεια και το κόστος εκτέλεσης των εργασιών διαλογής και την ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Ταυτόχρονα ετοιμάζεται πρόταση για υποβολή και ένταξη στο ΕΣΠΑ, ώστε να γίνει η προμήθεια μέρους  του απαραίτητου εξοπλισμού. Η πρόταση μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει την προμήθεια 1200 κάδων ανακύκλωσης και τεσσάρων απορριμματοφόρων.

Ηγουμενίτσα: Ένταξη των αποχετεύσεων Φιλιατών – Παραμυθιάς με 18,3 εκ.€

Υπεγράφησαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη οι συμβάσεις αποδοχής εντάξεως  των έργων «Αποχέτευσης και Βιολογικού Καθαρισμού»  Φιλιατών και  Παραμυθιάς- Καρυωτίου. Οι προτάσεις για την χρηματοδότηση είχαν κατατεθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και οι αποφάσεις ένταξης δίνουν το πράσινο φως για την δημοπράτησή τους.

Τα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 18.329.450. Για την   «Αποχέτευση ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Φιλιατών» η συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη είναι 8.506.250 ευρώ και για την  «Αποχέτευση εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας ακαθάρτων του Δ.Δ. Παραμυθιάς και Καρυωτίου του Δήμου Σουλίου» η  αντίστοιχη δαπάνη είναι  9.823.200 ευρώ.

 

Ιωάννινα:  Όχι στο ειδικό τέλος και στην εφεδρεία

Κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων ασχολήθηκε και με το Ειδικό Τέλος Ακινήτων.  Ο Δήμαρχος κ. Φ. Φίλιος αναφέρθηκε αναλυτικά στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και υπογράμμισε ότι το Ειδικό Τέλος επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση αυτή. Επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά πρέπει να υπάρξει συντονισμός του συνόλου της αυτοδιοίκησης και παρέμβαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων προς τα συναρμόδια υπουργεία.
Εκ μέρους της παράταξης του Νίκου Γκόντα, τοποθετήθηκε η κ. Άννα Ασημακοπούλου, η οποία επί της αρχής συμφώνησε με τη θέση της Δημοτικής Αρχής.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτρης Τασιούλας, Στέφανος Σκοπούλης και Χρήστος Μαντάς διαφώνησαν με τη στάση της Δημοτικής Αρχής και ζήτησαν να μην εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος.
Σε συζήτηση για την εργασιακή εφεδρεία, ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος επεσήμανε ότι η Δημοτική Αρχή είναι κατά του νόμου της εργασιακής εφεδρείας και ενημέρωσε πως πιθανή εφαρμογή του στο Δήμο θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση των υπηρεσιών.

Ιωάννινα: Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, όπως ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Δηλώσεις συμμετοχής για την κατάθεση στεφάνων γίνονται στη Διεύθυνση Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έως την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011.

Ιωάννινα:  Απογοήτευση στις Ενώσεις για τις τιμές από τη ΔΩΔΩΝΗ

Η Ένωση Αγροτικών Συν/σμών Ιωαννίνων μετά τον καθορισμό  των τιμών γάλακτος από την Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ,  οι οποίες θα ισχύσουν για την νέα γαλακτοκομική περίοδο, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η απόφαση του Δ.Σ.  να παραμείνουν σταθερές  οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα και η τιμή εκκίνησης για το αγελαδινό να ανέλθει σε 0,4505 λεπτά και να μη δοθούν συμπληρωματικές τιμές  για την γαλακτοκομική περίοδο η οποία  έληξε, καταργεί στην ουσία τον  χαρακτήρα της εταιρείας και στερεί από τους παραγωγούς κάτι το οποίο ισχύει  από την ίδρυση της βιομηχανίας,  δηλαδή μέρος του πλεονάσματος να διανέμεται στους παραγωγούς σαν συμπληρωματική τιμή στο τέλος κάθε γαλακτοκομικής περιόδου. Οι Ενώσεις Αγροτικών Συν/σμών εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση αυτή, τονίζοντας πως αυτή «έρχεται σε μία περίοδο όπου η κτηνοτροφία  απειλείται με αφανισμό με  ανυπολόγιστες  συνέπειες για την οικονομία της  Ηπείρου».

Πρέβεζα: Αναβάθμιση του Μονολιθίου επιδιώκουν οι φορείς

Την δρομολόγηση παρεμβάσεων που στόχο έχουν να αναβαθμίσουν την παραλία του Μονολιθίου, αποφάσισαν από κοινού οι φορείς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, που συμμετείχαν σε συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Πρέβεζας και της Ένωσης Ξενοδόχων. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης, ο αντιδήμαρχος Κοσμάς Κορωναίος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Πολύκαρπος Χαλκίδης καθώς και εκπρόσωποι της Κτηματικής Υπηρεσίας, του Λιμεναρχείου, του Δασαρχείου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η καθαριότητα των χώρων της παραλίας και του αισθητικού δάσους, διάφορες διαμορφώσεις και παρεμβάσεις, η τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων , τα παγκάκια που θα τοποθετήσει ο Δήμος είναι κάποιες από τις παρεμβάσεις που προτείνεται να γίνουν άμεσα έτσι ώστε μέχρι το καλοκαίρι το Μονολίθι να αποκτήσει μια νέα όψη.

Ηγουμενίτσα: Τα «λιμάνια της Εγνατίας» συντονίζονται

Την προτεραιότητα δημιουργίας ενός φορέα, που θα έχει τον κεντρικό συντονισμό λειτουργίας των τεσσάρων λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας), τα αποκαλούμενα πλέον και «λιμάνια της Εγνατίας οδού», υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics, που πραγματοποιήθηκε  στη Θεσσαλονίκη.

Από τους παραπάνω λιμένες, η Αλεξανδρούπολη και η Ηγουμενίτσα έχουν αυξημένη, αλλά ανεκπλήρωτη δυναμική Logistics, που πρέπει και μπορεί άμεσα να καλυφθεί, τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Βόρειας Ελλάδας, Ελευθέριος Ιακώβου. Όπως διευκρίνισε, η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την περιοχή του Μπουργκάς στη Βουλγαρία αξιοποιείται ελάχιστα, ενώ το λιμάνι Ηγουμενίτσας μπορεί να διαδραματίσει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην εξαγωγή φορτίων από την Τουρκία προς χώρες της Ε.Ε. και κυρίως προς τη Γαλλία.