Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στα ιερά βράχια του Σουλίου

ek souli2

ΦΩΤΟ

Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκε στα ιερά βράχια του Σουλίου οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής… Μνήμη και τιμή σε εκείνους που αγωνίστηκαν και παρέμεινε αδούλωτη μια ορεινή γωνιά της πατρίδας και σε εκείνους που με τη θυσία τους έγιναν σύμβολο…

Τον Καλόγερο Σαμουήλ και τους λίγους Σουλιώτες που ανατινάχθηκαν κάνοντας τον Κούγκι φωτεινό παράδειγμα αντίστασης κι αυτοθυσίας!

ek souli1

Κάτοικοι της περιοχής, αρχές από όλη την Ήπειρο, απόγονοι των Σουλιωτών έδωσαν το παρόν στις εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της μάχης και την ανατίναξη του Κουγκίου.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο Υπουργός, στο Σούλι τιμάται η αδάμαστη θέληση αλλά και η γνώση ότι η λευτεριά είναι ο όρος για να μπορέσει ένα έθνος, ένας λαός να δημιουργήσει.

ek souli4

«Είναι ξεκάθαρο ότι ζούμε σε δύσκολες εποχές, όχι τόσο δύσκολες όσο ζούσαν οι Σουλιώτες αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η θέληση για ελευθερία αλλά και αυτή η θέληση για συνεργασία και αλληλεγγύη θα πρέπει να μας οδηγεί. Τον τελευταίο καιρό κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα.

Αυτό το βήμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει μετέωρο, εννοώ οικονομικά και κοινωνικά. Αυτό το βήμα δεν μπορεί να μας κάνει να επαναπαυτούμε, θα πρέπει να μας κάνει και να δουλέψουμε πιο σκληρά, πιο οργανωμένα, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, με προσανατολισμό προς την Ευρώπη, ώστε να μπορέσουμε και να σταθούμε στα πόδια μας και συγχρόνως να αναδείξουμε ότι οι ελληνικές αξίες είναι και παγκόσμιες αξίες.

Κοντά σε αυτό θέλω να πω – και αποδεικνύοντας ότι οι ελληνικές αξίες είναι και παγκόσμιες αξίες – θέλω για άλλη μια φορά να εξάρω την προσπάθεια που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Αστυνομία, το Λιμενικό, ώστε να αντιμετωπίσουνε από την ανθρωπιστική τους πλευρά, από την ανθρώπινη πλευρά, τα ζητήματα που αφορούν το προσφυγικό. Θέλω να εξάρω και την προσπάθεια που έχει κάνει ο λαός της Ηπείρου, μιας από τις φτωχότερες περιοχές ολόκληρης της Ευρώπης, να φιλοξενήσει και να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους», υπογράμμισε ο Υπουργός.

ek souli5

Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν: 
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, κ.κ Τίτος, ο αναπληρωτής υπουργός εθνικής άμυνας Δημήτριος Βίτσας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας ως εκπρόσωπος του προέδρου της βουλής, ο βουλευτής Μάριος Κάτσης, ο βουλευτής Γεώργιος Στύλιος ως εκπρόσωπος της νέας δημοκρατίας, ο βουλευτής Γεώργιος Λαζαρίδης ως εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι δήμαρχοι Σουλίου, Ηγουμενίτσας και Γεωρ. Καραϊσκάκη, Σταυρούλα Μπραίμη, Ιωάννης Λώλος και Περικλής Μίγδος αντίστοιχα, ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο προϊστάμενος του κλάδου τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας υποστρατηγος Τζίγκος Βασίλειος, ο διοικητής της 3ης περιφερειακής διοίκησης του λιμενικού σώματος Αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Κοντόπουλος, ο διοικητής της περιφερειακής διοίκησης Ηπείρου της πυροσβεστικής Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Σκούπρας, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.  
Το προγραμμα περιλάμβανε Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, χαιρετισμό από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου, επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο Πεσόντων Σουλιωτών, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμό από την Δήμαρχο Σουλίου και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.  
Παράλληλα διοργανώθηκε και ο 5ος ορεινός αγώνας δρόμου θυσίας Σουλιωτών. 
Στους άντρες πρώτος ο Άρης Τσίπης, δεύτερος ο Χρυσικοπουλος Ιωάννης και τρίτος ο Ιαν Σεμπάστιαν. Στις γυναίκες πρώτη η Ντούτση Λαμπρινή δεύτερη η Τζαβάρα Νικολέτα και τρίτη η Γιώτη Ελπίδα.