Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και επισήμων πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Δευτέρας 29 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις μνήμης για τους 49 Προκρίτους της Παραμυθιάς, που εκτελέστηκαν το 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής με τη συνεργασία ένοπλων μουσουλμάνων της περιοχής.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με αρχιερατική θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθιάς κ. Σεραπίωνα, και κορυφώθηκαν στο μνημείο εκτέλεσης, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι δήμαρχοι Σουλίου Αθανάσιος Ντάνης, Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, Φιλιατών Βασίλης Τσίγκος και Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Στρατού, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.



Ο δήμαρχος Σουλίου Αθανάσιος Ντάνης, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης, ενώ ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην κεντρική του ομιλία, επανέφερε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, υπενθυμίζοντας παράλληλα τον επίσημο χαρακτηρισμό της Παραμυθιάς ως «Μαρτυρικής Πόλης».
Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης ανέδειξαν εκ νέου το μήνυμα της θυσίας των 49, αλλά και την ευθύνη της τοπικής κοινωνίας να διατηρεί ζωντανή την ιστορική μνήμη, μέσα από την εκπαίδευση, την έρευνα και τη θεσμική υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας.