Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα… στα Γιάννενα!

bezas0Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης  Μπέζας, παραχώρησε σήμερα, συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό των Ιωαννίνων, για την πιλοτική εφαρμογή του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» και το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).

Για το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Το δίχτυ κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα λειτουργούσε συχνά με πελατειακή λογική και ήταν ατελές, διάτρητο και αναποτελεσματικό. Αναποτελεσματικό και σε οικονομικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Παρότι οι κοινωνικές δαπάνες τα τελευταία πριν από την κρίση χρόνια κυμαίνονταν κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο, η επίδραση τους εντούτοις στη μείωση της φτώχειας ήταν μικρή. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο το 50% των δικαιούχων των πάσης φύσεως προνοιακών επιδομάτων ανήκει στο φτωχότερο 30% του πληθυσμού.

Είναι επομένως αναγκαίο να προχωρήσουμε σε ένα συνολικό επανασχεδιασμό της κατακερματισμένης και αναποτελεσματικής προνοιακής μας πολιτικής. Αυτή η νέα προνοιακή πολιτική θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες και θα υλοποιείται αποκλειστικά από το Υπουργείο Εργασίας. Ο πρώτος πυλώνας θα είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ο δεύτερος θα αφορά πολιτικές στήριξης της οικογένειας (επιδόματα τέκνων) και ο τρίτος ειδικά προγράμματα στήριξης, για παράδειγμα αστέγων, μεταναστών κλπ».

«Ξεκινάμε σήμερα την πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Επιλέχθηκαν (13) Δήμοι της χώρας, ένας από κάθε Περιφέρεια, προκειμένου να εφαρμοστεί δοκιμαστικά και για έξι μήνες ο νέος αυτός θεσμός. Η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια επιλογής που έχουν να κάνουν με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση κάθε Δήμου, την αντιπροσωπευτικότητά του σε επίπεδο Περιφέρειας και, κυρίως, τη δυνατότητα του να μας παρέχει ασφαλή συμπεράσματα για τη γενικευμένη εφαρμογή του θεσμού αμέσως μετά. Με βάση τα κριτήρια αυτά από την Ήπειρο θεωρήθηκε ως καταλληλότερος και επιλέχθηκε ο Δήμος Ιωαννιτών.

Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν πρόκειται για φιλανθρωπία, αλλά για κοινωνική αλληλεγγύη, για κοινωνικό κράτος. Υπάρχουν και άλλες πολιτικές που υλοποιούνται ταυτόχρονα αυτή την περίοδο. Οι πολιτικές μας για τα προγράμματα, όπως η «βοήθεια στο σπίτι», για τους παιδικούς σταθμούς, οι πολιτικές μας σε σχέση με τους αστέγους, σε σχέση με την ανεργία και την απασχόληση, δημιουργούν το υπόστρωμα, για να αποδώσει και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα».

Σχετικά με τη λειτουργία του ΚΕ.Π.Α., ο κ. Μπέζας μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Μια από τις σημαντικότερες πολιτικές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι και η δημιουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, το οποίο εξασφαλίζει την ενιαία αντιμετώπιση για όλη τη χώρα στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων πολιτών, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας. Το ΚΕ.Π.Α., με τις Υγειονομικές Επιτροπές του σε ολόκληρη την Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, έχει προχωρήσει στην υλοποίηση ουσιαστικών μέτρων για τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη σημαντική μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των αιτημάτων για πιστοποίηση αναπηρίας.

Έτσι, ο μέσος χρόνος αναμονής μειώθηκε κατά μέσο όρο στις αστικές περιοχές ανά την επικράτεια σε ενάμιση μήνα για εξέταση από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΑΥΕ) και Δευτεροβάθμια (ΒΥΕ) περιστατικών όλων των ειδικοτήτων και στις απομακρυσμένες περιοχές σε τρισήμιση μήνες για εξέταση από ΑΥΕ και ΒΥΕ περιστατικών όλων των ειδικοτήτων.

Ειδικά για την Ήπειρο, η κατάσταση που υπάρχει σε σχέση με τη λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α. έχει ως εξής:

Στο νομό Θεσπρωτίας μέχρι σήμερα 471 αιτήματα και είναι σε αναμονή για εξέταση 33, δηλαδή ποσοστό 7%.

Στο νομό Ιωαννίνων έχουν υποβληθεί 1807 και είναι σε αναμονή 65, δηλαδή ποσοστό 3,6%.

Στο νομό Άρτας έχουν υποβληθεί 716 και είναι σε αναμονή 85, δηλαδή ποσοστό 12%.

Και τέλος, στο νομό Πρέβεζας έχουν υποβληθεί από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα 781 και είναι σε αναμονή 98 αιτήματα, δηλαδή ποσοστό 12,5%.

Η κατάσταση επομένως είναι ικανοποιητική, θα γίνει όμως προσπάθεια να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο»