Ελληνική Ομογένεια και Πολιτισμός:

«Κύριε των λυγμών» του Πέτρου Κερίμη από την Θεατρική Ομάδα Βόλου στην πόλη του Düsseldorf

Γράφει ο Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου,

Θεατρική παρουσίαση

Μια εξαιρετική θεατρική παράσταση είχε την τύχη να παρακολουθήσει το θεατρόφιλο κοινό της ελληνικής αποδημίας του Düsseldorf από την θεατρική ομάδα του Βόλου η οποία δραματοποίησε και παρουσίασε το λογοτεχνικό έργο του συγγραφέα Πέτρου Κερίμη «Κύριε των Λυγμών», ο οποίος ζει μόνιμα στην πόλη του Düsseldorf.

Η εν λόγω παράσταση αποτελεί συνέχεια θεατρικών παραστάσεων που διοργανώνει η ελληνική κοινότητα του Düsseldorf. Η παράσταση δόθηκε την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στο Ενοριακό Κέντρο του Αγίου Αντρέα.

Το θέατρο είναι έκφραση ψυχής και  κίνηση του ανθρώπινου πόνου επί σκηνής. Το Θέατρο δεν φοβάται και δεν ντρέπεται την αλήθεια, τις ανθρώπινες αδυναμίες, τα πάθη και τα ανθρώπινα αδιέξοδα. Το ίδιο και η θεατρική ομάδα του Βόλου που καταπιάστηκε μ’ ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα το οποίο όμως απέδωσε θεατρικά με συγκινητικό τρόπο.

Έτσι με ελάχιστα μέσα και λιτό τρόπο το δράμα των ηρώων επί σκηνής ξετύλιξε της μοίρας το νήμα και μας αποκάλυψε τα παιχνίδια της με τους ανθρώπους που γίνονται θύματα και θύτες στην πλοκή της και υποτάσσονται στο πεπρωμένο τους. Ωστόσο παρά τα σκληρά ραπίσματα της στην ανθρώπινη δράση η δικαιοσύνη αποδίδεται και θέτει σε πλαίσια τη ζωή των ηρώων.

Λίγα λόγια για το έργο….

Το έργο είναι μια νεοελληνική τραγωδία που εκτυλίσσετε τη δεκαετία του ΄60 με αφορμή μια γυναίκα που τη νύχτα της μεγάλης έκρηξης στο λιμάνι του Πειραιά το 1944 γεννάει μέσα στο δρόμο ένα κοριτσάκι και πάνω στον πανικό της το αφήνει στην είσοδο ενός ορφανοτροφείου. Μαζί με το πρώτο της παιδί ένα αγόρι δυο ετών συνεχίζει τη ζωή της μέχρι που οι Μοίρες οδηγούν τις ζωές όλων σε μια συγκλονιστική τραγωδία.
Ο συγγραφέας στο έργο του θέλει να δείξει πως η μοίρα ότι «γράφει δεν ξεγράφει» και πως οι άνθρωποι γίνονται τραγικά πρόσωπα από τη στιγμή που δεν επιλέγουν οι ίδιοι τη τύχη τους. Ο Χρόνος – αφηγητής επεμβαίνοντας σε όλο το έργο μιλάει εκ μέρους της μοίρας…
Εγώ, ο χρόνος – αφηγητής, ο προερχόμενος από τα βάθη των αιώνων με τη χαρά μικρού παιδιού στα μάτια και την θλίψη των πονεμένων στη ψυχή, ο πάντα παρών στα δρώμενα και στα μη δρώμενα των ανθρώπων, στον ύπνο και στον ξύπνο τους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης ο ορατός και ο αόρατος ανάμεσα σας που θέλω δεν θέλω ακούω το ψιθύρισμα της μοίρας ίδιο με τον ανεπαίσθητο ήχο που κάνουν οι δείκτες του ρολογιού, να μου υπενθυμίζει ότι αυτή μόνο είναι ο κυρίαρχος πάνω στον κόσμο και κανείς άλλος, και πως κανένας μέχρι τώρα δεν ξέφυγε…
Καλλιτεχνική σύλληψη-σκηνοθεσία:Δημήτρης Δακτυλάς
Μουσική σύνθεση: Παναγιώτης Ανανιάδης
Ερμηνεύουν οι: Ράνια Θεοχαροπούλου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Ανανιάδης, Ολυμπία Μανολωπούλου, Δημήτρης Δακτυλάς, Μαλβίνα Παππά