ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

Η επίθεση που δέχεται σειρά επαγγελμάτων, με τελευταίους τους φαρμακοποιούς, εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για τη βίαιη μετατόπιση των κερδών προς τις πολυεθνικές, χωρίς ίχνος πατριωτισμού.

Η «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων», δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική κρίση και το χρέος, ούτε πρωτοεμφανίστηκε τώρα.

Ανήκει στη γενικότερη κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς.

Πεδίο δοκιμών υπήρξαν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ήδη, σε εποχές που οι άλλοι επαγγελματίες, αλλά κι οι καταναλωτές πίστευαν πως αυτά τα μέτρα δεν θα τους αγγίξουν.

Ειδικά, για τα φαρμακεία, η «απελευθέρωσή» τους προωθείται γιατί γύρω από την πώληση φαρμάκων μπορεί να στηθεί ένα «πάρτι» ασύλληπτων κερδών, ενώ σχετίζεται με την ιδιωτικοποίηση της υγείας, προς όφελος των Ομίλων.

Η απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων στοχεύει, όπως και στα εμπορικά καταστήματα, στην «εξόντωση» των φαρμακοποιών που θα είναι αδύνατο να ανταγωνιστούν τις βάρδιες των «ελαστικών» υπαλλήλων των πολυεθνικών.

Η κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων θα αφήσει ασύδοτες τις πολυεθνικές, ακριβώς όπως συνέβη στα μικροκαταστήματα με την αθρόα και χωρίς μέτρο εγκατάσταση πολυκαταστημάτων, που σήμερα μας οδηγεί στα λουκέτα.

Η απελευθέρωση του ελάχιστου κέρδους στα φάρμακα αποτελεί τη γνωστή παγίδα που εφάρμοσαν οι πολυεθνικές στο χώρο των Σούπερ Μάρκετ: συμπίεση των τιμών μέχρι να αδειάσει η αγορά από τους μικρούς ανταγωνιστές κι έπειτα «καλπασμός» των τιμών για να πληρώσουν οι καταναλωτές και τα προηγούμενα.

Ας μην έχουν αυταπάτες οι φαρμακοποιοί: η δυνατότητα σύστασης εταιρειών με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα τους «πετάξει» από την αγορά. Άλλωστε ακόμα κι αν τεθεί ως προϋπόθεση οι ιδιοκτήτες των εταιρειών να είναι φαρμακοποιοί, μπορεί να εμποδιστεί η πώληση των φαρμάκων από τα Σούπερ Μάρκετ, αλλά όχι από τις μεγάλες εταιρείες που θα βάλουν ως «μπροστινούς», φαρμακοποιούς, για τυπικούς λόγους.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας δηλώνει τη συμπαράστασή του στους φαρμακοποιούς, όσο και στους άλλους επαγγελματίες που θα γίνουν τα θύματα της απελευθέρωσης της αγοράς.

Υπενθυμίζει πως από χρόνια ζητούσαμε να επιδείξουν όλοι οι επαγγελματίες κι οι καταναλωτές αλληλεγγύη στις επιθέσεις που δεχόμαστε, γιατί έρχεται η σειρά τους. Δυστυχώς, τότε κι όχι μόνο στην πόλη μας, η κοινωνία δεν πείστηκε. Τώρα βιώνουμε τα ολέθρια αποτελέσματα της έλλειψης κοινής αντίδρασης.

Οφείλουμε όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς να αντιμετωπίζουμε τους συναδέλφους και τους συμπολίτες μας με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης κι όχι με συντεχνιακή νοοτροπία.

Μόνο έτσι θα προλάβουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΜΕ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ