Ενδιαφέρουσα εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης «Πανδημία Covid-19: Ο καπιταλισμός στη Δύση του»

H ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ πραγματοποίησε, το απόγευμα του Σαββάτου στο Δημαρχείο στην Ηγουμενίτσα, εκδήλωση – βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Υγείας της ΚΕ: «Πανδημία Covid-19: Ο καπιταλισμός στη Δύση του.

Την παρουσίαση πραγματοποίησε ο Αιμίλιος Κακλαμάνος, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ την εκδήλωση άνοιξε η Κατερίνα Δήμα, μέλος της ΤΕ Θεσπρωτίας, που αναφέρθηκε και στην δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας υγείας και στο νομό.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε, με παραδείγματα, στις μεγάλες αντιφάσεις που φάνηκαν σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο με αφορμή την πανδημία. Στις  τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σαν αποτέλεσμα της διαχείρισης της πανδημίας από όλες τις αστικές κυβερνήσεις.

Αναφερόμενος και στην κατάσταση στην Ελλάδα, τόνισε: «Στη χώρα μας, το εργατικό-λαϊκό κίνημα, με τη συμβολή του ΚΚΕ από την πρώτη μέρα αποδόμησε το επικίνδυνο και παραλυτικό αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ για “εθνική ενότητα”,ότι “είμαστε όλοι μαζί”, ότι “είναι κοινός και αόρατος ο εχθρός”, προκειμένου να εξασφαλίσει σιγή “νεκροταφείου” ώστε να μη μιλάει κανείς για τον κίνδυνο από την εγκληματική πολιτική της. Δεν της πέρασε, παρόλο που πολύτιμο συμπαραστάτη είχε το ΣΥΡΙΖΑ του “θα λογαριαστούμε μετά”, της “εθνικής συνεννόησης”, του “πολιτικού μορατόριουμ”, “των υπουργών κοινής αποδοχής”. Ο λαός μας δεν έχει να περιμένει καλύτερες μέρες από το αυτό το κόμμα που ακόμα και όταν ψέλλιζε κάτι φαινομενικά φιλολαϊκό έτρεχε να υποβάλει τα σέβη του στους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους. Κάπως έτσι ακούσαμε από τα στελέχη του για “επίταξη του ιδιωτικού τομέα αλλά …σε λογικές τιμές”, “μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας αλλά …πάντα κοστολογημένα”. Αυτό το τονίζουμε γιατί κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει πως “μετά την πλήρη αφωνία τους τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, τώρα τελευταία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να αρθρώσουν υποτιθέμενο αντιπολιτευτικό λόγο. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τόσο το νέο ΕΣΥ της ΝΔ όσο και οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.»

Ανέφερε ότι : «Ο νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ για τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ, την ΠΦΥ αποτελεί συνέχεια της αντιλαϊκής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί συνέχεια των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων και πάει λέγοντας. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με ψήφους των βουλευτών της ΝΔ για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη ένα νομοσχέδιο πραγματικά οδοστρωτήρα σε βάρος της υγείας του λαού και των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών ,η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ειδικά αυτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτό που δε λέει κανείς τους είναι ότι αυτά τα μέτρα, που όντως έχουν εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες της ΕΕ, έχουν δραματικές επιπτώσεις για τους λαούς, δεν έλυσαν τα προβλήματα των ασθενών αλλά αντίθετα τα διόγκωσαν και κυρίως απέδειξαν μέσα στην πανδημία ότι όχι απλά δεν προστάτευσαν τους λαούς αλλά μετέτρεψαν ολόκληρες πόλεις σε νεκροταφεία, εκτόξευσαν τη θανάτους από όλα τα νοσήματα. Έδωσε και παραδείγματα για το τι θα συνέβαινε αν στα πρώτα χρόνια της πανδημίας ίσχυαν οι ρυθμίσεις που  ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος της Ν.Δ. προβλέπει.

 Αυτός ο νόμος δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που θα κλιθούν από το υστέρημα τους να πληρώνουν για την υγεία.

Και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, τέλος, ο ομιλητής επεσήμανε: «Οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός. Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία. Σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για το δικαίωμα στην υγεία, για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, κατάργηση πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αύξηση της χρηματοδότησης».

Κάλεσε δε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Υγεία.