Ενημέρωση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για τη σεισμική δραστηριότητα

seismosΕνημέρωση για τη  σεισμική δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε περιοχές  των Ιωαννίνων, έγινε στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων, που είχε θέμα την προετοιμασία για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων του Χειμώνα (Χιονοπτώσεις, πλημμύρες κλπ.)

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ευχαρίστησε όλους τους φορείς για τη συνεργασία που υπάρχει και ιδιαίτερα τον Καθηγητή και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα για την παρουσία του, από τις πρώτες σχεδόν ώρες εκδήλωσης του σεισμού, στην περιοχή μας.

Αναλυτικά στοιχεία για τη σεισμική δραστηριότητα έδωσε στη συνέχεια ο κ. Ε. Λέκκας, που μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:

 “Πρόκειται για ένα σεισμό ο οποίος χαρακτηρίστηκε από το γεγονός ότι την πρώτη μέρα μετά την εκδήλωση του αρχικού,  είχαμε μια πληθώρα σεισμικής ακολουθίας η οποία περιλάμβανε πάνω από 200 σεισμικές κινήσεις και μεγέθη που ήταν ιδιαίτερα μεγάλα σε σχέση με την πρώτη δόνηση. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά και ιδιομορφία που υπάρχει μεταξύ του σεισμού των Ιωαννίνων και των άλλων σεισμών στον ελλαδικό χώρο.   Τη δεύτερη μέρα του σεισμού, δηλαδή από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα, εμφανίζεται να έχουμε πολύ μειωμένο αριθμό σεισμών και μειωμένα μεγέθη. Έτσι πιστεύουμε ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο ομαλότητας, δηλαδή έχουμε να κάνουμε με μια εκτόνωση της δραστηριότητας, η οποία φαίνεται να οδηγεί σε μια σταδιακή υποβάθμιση της εκδηλούμενης ενέργειας με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε μια μετασεισμική περίοδο.

 

Το αποτέλεσμα του σεισμού παρά το γεγονός ότι είχαμε να κάνουμε με επιταχύνσεις 0,9 %, οι επιπτώσεις στην επιφάνεια, οι επιπτώσεις στις κατασκευές, στο δομημένο ιστό και τις υποδομές ήταν ιδιαίτερα λίγες. Δεν αντιστοιχίζονται οι ζημιές με το μέγεθος του σεισμού, που σημαίνει ότι ο δομημένος ιστός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός. Ο ελληνικός αντισεισμικός κανονισμός είναι επαρκέστατος, είναι από τους καλύτερους του κόσμου και με βάση αυτόν έγιναν κτίρια τα οποία ανθίστανται όχι μόνο σε τέτοιες δονήσεις αλλά και σε πολύ μεγαλύτερες. Επομένως, αν μια στο εκατομμύριο υπάρχει αρνητική εξέλιξη στο θέμα της σεισμικότητας, πάλι οι κατασκευές μας αντέχουν. Και αυτό θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε”.

Σε παρεμβάσεις που έγιναν από τον Περιφερειάρχη, τον  εκπρόσωπο της Α.Δ. Ιωαννίνων, το Δήμαρχο Ιωαννίνων και τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας,  “καυτηριάστηκε” η ανευθυνότητα   ορισμένων  που  δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο να προκαλούν μέσω ανυπόστατων φημών ανησυχία στον κόσμο, σε αντίθεση με την υπεύθυνη και δεοντολογική στάση των επίσημων Μέσων Ενημέρωσης. Απηύθυναν για  μια φορά έκκληση στους πολίτες να εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους μόνο τις επίσημες αρχές και υπηρεσίες.

 Τέλος από χθες όπως είπαν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης, άρχισε η καταγραφή των ζημιών με συνεργεία της Αποκεντρωμένης και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης.  Ο κ. Καχριμάνης κάλεσε επίσης όσους θέλουν να αναφέρουν ζημιές να απευθύνονται στο τηλέφωνο 72164 και στο φαξ 31224 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης