Επαναλειτουργεί κατά το ήμισυ το τελωνείο στο Μαυρομάτι

mavromati

Η επαναλειτουργία του τελωνείου στο Μαυρομάτι Θεσπρωτίας είναι γεγονός, αλλά κατά το ήμισυ. Επί ένα χρόνο ήταν κλειστό και χτες επετράπη για πρώτη φορά η έξοδος επιβατών προς τη γειτονική Αλβανία, ενώ από σήμερα μπορεί να γίνει η είσοδος καθώς εντάχθηκε ως Πύλη Εισόδου στη χώρα στην ηλεκτρονική φόρμα PLF.

Δεν επιτρέπεται όμως η έξοδος και η είσοδος εμπορευμάτων τα οποία θα συνεχίσουν να διακινούνται μέσω της Κακαβιάς.  Το τελωνείο λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ ο μέγιστος αριθμός των διελεύσεων ημερησίως ανέρχεται στις 250.

Γραφειοκρατικά εμπόδια συνάντησε την πρώτη μέρα η επανέναρξη της λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα στη Θεσπρωτία, το οποίο εδώ και έναν χρόνο παρέμενε κλειστό λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

Το Σάββατο 05/06 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η επανέναρξη της λειτουργίας του από σήμερα Δευτέρα 07/06 και από τις 08:00 έως 16:00, για μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων διελεύσεων τις 250 ημερησίως.

Όμως στην πράξη, χθες κανείς δεν μπόρεσε να εισέλθει στην Ελλάδα από το Μαυρομάτι, καθώς δεν είχε ενταχθεί στις πύλες εισόδου του ηλεκτρονικού PLF που πρέπει να συμπληρώσει κάποιος για να έρθει στη χώρα.

Ταυτόχρονα στο ΦΕΚ δε γίνεται πρόβλεψη για έξοδο εμπορευμάτων, κάτι που αποτελούσε αίτημα των επιχειρήσεων της Θεσπρωτίας, ούτε έχει εκδοθεί συμπληρωματική υπουργική απόφαση που θα επιτρέπει την έξοδο όπως έγινε στην περίπτωση της Κρυσταλλοπηγής.