Επετειακή έκθεση στα Γιάννενα από το Ίδρυμα της Βουλής

ioadhmarxeio

ioadhmarxeioΣτη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων θα φιλοξενηθεί η μεγάλη, επετειακή έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Η έκθεση έχει τίτλο «Το άγνωστο «μέτωπο» των Βαλκανικών Πολέμων: η διοικητική ενσωμάτωση των Νέων Χωρών και θα φιλοξενηθεί από το τέλος Νοεμβρίου 2013 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2014.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από συνεργασία που είχε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Γιωτίτσας με τον Γενικό Γραμματέα του Ιδρύματος Παύλο Σούρλα και την υπεύθυνη των εκθεσιακών προγραμμάτων κ. Ενεπεκίδου.

Η έκθεση με αφορμή τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τους Βαλκανικούς πολέμους, εστιάζει σε έναν άλλο αγώνα της εποχής εκείνης, λιγότερο γνωστό, ο οποίος ξεκίνησε παράλληλα με την απελευθέρωση και την προσάρτηση των νέων επαρχιών και αναφέρεται στους βασικούς τομείς που απασχόλησαν τον διοικητικό μηχανισμό, όπως την καταγραφή πληθυσμών, τη διοικητική οργάνωση, τη στελέχωσή της, την εκπαίδευση και την οικονομία.

Το πλούσιο υλικό της έκθεσης, το οποίο προέρχεται από πλήθος φορέων, θα αναφέρεται κυρίως στην περιοχή της Ηπείρου.

Με τη σημαντική αυτή έκθεση κλείνει με τον καλύτερο τρόπο το επετειακό εκθεσιακό πρόγραμμα της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων.

Στη σύσκεψη που έγινε εξετάστηκαν και οι δυνατότητες συνεργασίας σε άλλες σημαντικές εκδηλώσεις όπως αυτές του 2014 για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Εβραίων της πόλης μας.

Ο κ. Σούρλας ο οποίος κατάγεται από την Πυρσόγιαννη Κόνιτσας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι το Ίδρυμα θα εξετάσει θετικά κάθε τεκμηριωμένη πρόταση για τέτοιες εκδηλώσεις.