Επιδημιολογική μελέτη και δωρεάν εξετάσεις για τους Ηπειρώτες

Την αιτιολογία χρόνιων πολυπαραγοντικών νοσημάτων εξετάζει η πιο πρωτοποιριακή επιδημιολογική μελέτη που διεξάγεται στην Ήπειρο με σκοπό την βελτίωση των υγείας των κατοίκων.

Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου είναι μία πρωτοποριακή επιδημιολογική μελέτη που θα διερευνήσει την αιτιολογία χρόνιων πολυπαραγοντικών νοσημάτων με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της υγείας των Ηπειρωτών.

Μέσω του σχεδιασμού της μελέτης  είναι εφικτός ο εντοπισμός ατόμων στα πρώιμα στάδια νοσημάτων, η μελέτη της φυσικής ιστορίας τους και η ανάδειξη βιολογικών δεικτών που θα χρησιμοποιηθούν για εξατομικευμένη πρόληψη, θεραπεία και πρόγνωση. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μια μοναδικής για τα Ελληνικά χρονικά πλούσιας βάσης δεδομένων που θα χρησιμοποιηθεί για σημαντική βιο-ιατρική έρευνα στο εγγύς και απώτερο μέλλον.

Στη Μελέτη Υγείας Ηπείρου συμμετέχουν10.000 άντρες και γυναίκες ηλικίας 25 έως 70 ετών μόνιμοι κάτοικοι στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Η δειγματοληψία πραγματοποιείται καταρχήν στα Ιωάννινα, και στη συνέχεια στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου (Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα) και σε κωμοπόλεις με πληθυσμό άνω των 2.500 κατοίκων (Φιλιάτες, Φιλιππιάδα, Καναλλάκι, Κόνιτσα, Μέτσοβο).

Όσοι συμμετάσχουν στη Μελέτη Υγείας Ηπείρου, θα λάβουν μία δωρεάν και λεπτομερή αναφορά της κατάστασης της υγείας τους, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αποτελέσματα εξετάσεων αίματος, αρτηριακή πίεση, ηλικία των αγγείων, δείκτη μάζας σώματος, ποσοστό σωματικού λίπους και μεταβολική ηλικία. Θα περιλαμβάνει επίσης φυλλάδιο επεξήγησης των αποτελεσμάτων με προτεινόμενες δράσεις για καλύτερη υγεία. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους ιατρούς και να διατυπώσουν τις απορίες τους και θα συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία νέας γνώσης στο χώρο της Υγείας.

Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου αποτελεί συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ήπειρος 2014-2020 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να συμμετάσχετε στη Μελέτη Υγείας Ηπείρου, κλείστε ραντεβού στην παρακάτω ιστοσελίδα: https://ehs.med.uoi.gr/booking/ ή καλέστε (πρωινές ώρες) στο τηλέφωνο: 26512 00462.

Το εξεταστικό κέντρο βρίσκεται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 24 (4ος όροφος) στα Ιωάννινα. Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνονται επισκέψεις σε άλλες πόλεις της Ηπείρου και το πρόγραμμα αυτών των επισκέψεων θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα της Μελέτης και σε ξεχωριστές ανακοινώσεις στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.