Ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα σχετικά με τους παράτυπους μετανάστες

Κύριε υπουργέ,

Η καθημερινή άφιξη εκατοντάδων μεταναστών στην Ελλάδα από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες αναζητώντας διέξοδο σε ευρωπαϊκές χώρες, προκαλεί τεράστια προβλήματα σε πόλεις που βρίσκονται κοντά σε λιμάνια. Μια από αυτές είναι η πόλη της Ηγουμενίτσας που λόγω του εμπορικού λιμένα και της Εγνατίας οδού, αντιμετώπισε στο παρελθόν πολύ σοβαρά ζητήματα που σχετίζονταν με  θέματα ασφάλειας, υγείας  των κατοίκων και σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησαν σε φαινόμενα ρατσισμού εις βάρος των μεταναστών. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα σε μικρότερη κλίμακα.

Η άφιξη παράτυπων μεταναστών στην πόλη της Ηγουμενίτσας έχει σχέση με την προσπάθειά τους να ταξιδέψουν στην Ιταλία και από εκεί σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Όμως τα προβλήματα που δημιουργούνται στην πόλη κατά τη διάρκεια της παραμονής του είναι τεράστια, τόσο για τους κατοίκους που δεν μπορούν να τους βοηθούν σε καθημερινή βάση αφού η συντριπτική πλειονότητα  αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα όσο και για τους ίδιους μετανάστες που είναι αναγκασμένοι να αναζητούν τροφή ακόμη και σε κάδους απορριμμάτων με κίνδυνο για την υγεία τους.

Εκείνο ωστόσο που δεν έχει γίνει σαφές είναι η πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση σε σχέση με το θέμα των παράτυπων μεταναστών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κλείνει σταδιακά τα κέντρα κράτησης παράτυπων μεταναστών χωρίς όμως να αναλαμβάνει και την ευθύνη κάποιας πρόνοιας για αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν μόνιμη κατοικία.

 Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προανήγγειλε επανεξέταση της απόφασης για κλείσιμο των κέντρων κράτησης μεταναστών, καθώς εκτιμά ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλους μετανάστες».

Καθώς το πρόβλημα, δεν λύνεται με τη λειτουργία ή μη χώρων κράτησης μεταναστών και παραμένει σε μέγιστο βαθμό ευρωπαϊκό καθώς εμπίπτει στις προβλέψεις της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» είναι απαραίτητο να βρεθεί μια λύση που θα εξασφαλίζει τόσο την ηρεμία των κατοίκων όσο και την ομαλή φυγή των μεταναστών.

Κατόπιν των παραπάνω,

–          Ποιες λύσεις προτείνει η κυβέρνηση για την επίλυση του ζητήματος που έχει ανακύψει στην Ηγουμενίτσα και σε άλλες πόλεις;

–          Μελετά η κυβέρνηση την επαναλειτουργία των κέντρων κράτησης μεταναστών ή πρόκειται να τα καταργήσει και να εντάξει τους παράτυπους μετανάστες σε δομές φιλοξενίας;

–          Τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση ώστε οι παράτυποι μετανάστες που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτοσχέδιους οικισμούς κοντά στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, να μπορούν να πηγαίνουν στη χώρα που επιθυμούν;

–          Θα συνεργαστεί η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον αρμόδιο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας για την επίλυση του προβλήματος;

Αρ. πρωτ: 1451/2.4.2015

–          Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος Γιόγιακας