Ζαρκάδι έπεσε θύμα τροχαίου

ZARKADIΗ άμεση επέμβαση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και των μελών της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου στη Θεσπρωτία, δε στάθηκε, δυστυχώς, ικανή, να αποτρέψει το μοιραίο για ένα αρσενικό ζαρκάδι, που έπεσε θύμα τροχαίου πριν από μερικές ημέρες στη Ραβενή Φιλιατών. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή του Ν. Θεσπρωτίας ειδοποιήθηκε από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Φιλιατών, ότι βρέθηκε χτυπημένο ένα ζαρκάδι.

Οι Θηροφύλακες μετέβησαν άμεσα στην περιοχή, όπου εντόπισαν το άτυχο ζώο, που έφερε πολλαπλά τραύματα, όπως κατάγματα στο κεφάλι και τα άκρα του. Το ζώο, ηλικίας 2 ετών περίπου, μεταφέρθηκε από τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες στην Ηγουμενίτσα, εξέπνευσε όμως κατά τη μεταφορά. Μετά από την εξέταση από κτηνίατρο, που διαπίστωσε τις αιτίες του θανάτου, έγινε η ταφή του ζώου.

Καλύτερη τύχη ωστόσο είχε ένα νεογέννητο κιρκινέζι, που εντοπίστηκε στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, πλησίον του κτηρίου της Περιφέρειας, πιθανότατα έχοντας πέσει από τη φωλιά του. Το κιρκινέζι δέχθηκε τη φροντίδα που χρειαζόταν, με τροφή και νερό, από τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας και τους υπαλλήλους της Ε’ ΚΟΗ. Ακολούθως, ενημερώθηκε εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στα Ιωάννινα που το παρέλαβε, προκειμένου να συνεχίσει η φροντίδα του μέχρι την απελευθέρωσή του στο φυσικό περιβάλλον.

Με αφορμή τα δύο παραπάνω περιστατικά, η Ε’ ΚΟΗ απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες, κυνηγούς και μη, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, γιατί είναι κρίμα να χάνονται, θηρεύσιμα ή όχι είδη της άγριας πανίδας, που όλοι οφείλουμε να προστατεύουμε, με αυτόν τον τρόπο.

Επίσης, απευθύνουμε έκκληση ώστε σε αντίστοιχα περιστατικά, να ειδοποιείται άμεσα η Θηροφυλακή, προκειμένου να υπάρχει άμεση επέμβαση.

Η ευαισθησία και το ενδιαφέρον της Ομοσπονδίας και του κυνηγετικού κόσμου γενικότερα, δεν πρέπει και δεν εξαντλείται μόνο στα θηρεύσιμα είδη, αλλά σε όλα τα είδη της πανίδας που ενδημούν στην περιοχή ευθύνης και αρμοδιότητάς της.