Ημερίδα στην Παραμυθιά για την Ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Παραμυθιάς, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Παραμυθιάς και το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Β/θμιας Εκπ/σης Θεσπρωτίας οργάνωσε ημερίδα, την Τρίτη 11Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 11:00΄π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σουλίου – «Καρκαμίσι», με θέμα την «Ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο », στην προσπάθειά του να ενημερώσει γονείς και μαθητές για το Διαδίκτυο και το Facebook, την αδιαμφισβήτητη χρησιμότητά του αλλά και τους κινδύνους που ενέχει η ανεξέλεγκτη χρήση του, αφού έχει αναδειχθεί για τους νέους ως μείζων χώρος κοινωνικών δραστηριοτήτων. Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του ακροατηρίου (αποτελούμενο από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου), οι ομιλητές:

– Χαλμαντζή Ελένη, ψυχολόγος της Α/θμιας Εκπ/σης Θεσπρωτίας

– Χασκής Θανάσης, κοινωνικός λειτουργός του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηγ/τσας

– Ράπτης Φώτης, αρχιφύλακας του Γραφείου Τεχνικής Υποστήριξης Εφαρμογών Πληροφορικής της Αστυνομικής Δ/νσης Θεσπρωτίας,

Μίλησαν για τη σωστή και λογική χρήση, και όχι την κατάχρηση, τόνισαν ότι αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τους μαθητές στην εκπαιδευτική διαδικασία και ότι είναι πηγή γνώσης, πληροφορίας και διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους. Έγινε ιδιαίτερος λόγος για τη διαφορά της έννοιας πραγματικού-υπαρκτού και διαδικτυακού φίλου. Ανέλυσαν, επίσης, τους κινδύνους που εγκυμονεί (cyber bullying, sexting, εξαπάτηση, δυσφήμιση, εκφοβισμό, αυτοκτονίες κ.α.).

Επεσήμαναν τ ο συμβουλευτικό και καθοδηγητικό ρόλο των εκπαιδευτικών και κύρια των γονέων, στους οποίους και ανατρέχουμε πρώτιστα όταν απειλούμαστε. Αναφέρθηκε το πώς μπλοκάρουμε ανεπιθύμητα μηνύματα και πώς ρυθμίζουμε τον Η/Υ ώστε να είμαστε ασφαλείς και ότι , πάντα, προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τα προσωπικά μας δεδομένα. Αναφέρθηκαν χρήσιμες ιστοσελίδες, διευθύνσεις και τηλέφωνα, όπου μπορούν να απευθύνονται σε δύσκολες ή και επικίνδυνες καταστάσεις, που ενδεχόμενα προκύψουν. Τονίστηκε, τέλος, πως οι παραβάτες υπόκεινται σε νόμους, διατάξεις και άρθρα του Ποινικού Κώδικα.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Παραμυθιάς, κ. Ζορκάδης Δημήτρης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Σουλίου κ. Παππάς Παναγιώτης, ο Δ/ντης του σχολείου κ. Κοντός Δημήτρης και η Υπεύθυνη του Σ.Σ.Ν. Θεσπρωτίας κα Κοτσώνη Αλεξάνδρα, δεσμευόμενη ότι θα ακολουθήσουν και φέτος, όπως, άλλωστε, και πέρυσι, και άλλες ενημερωτικές δράσεις με στόχο την πρόληψη της ψυχοκοινωνικής υγείας των νέων και την

Για το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Γυμνασίου Παραμυθιάς

Ο Πρόεδρος Ζορκάδης Δημήτρης

Η Γραμματέας Λαμπρινή Καπέτση