Η Ήπειρος καμαρώνει για την Αλεξάνδρα Τσιάβου και της εύχεται ολόψυχα το χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο

“Άρχει μεν αγών των καλλίστων άθλων ταμίας” Με αυτή την φράση ο κήρυκας περιέτρεχε τα γυμναστήρια προετοιμασίας των αθλητών στην Αρχαία Ελλάδα και τους καλούσε να προσέλθουν στην Ολυμπία για να αγωνιστούν.

Την ερχόμενη Τετάρτη {18/07/2012 και ώρα 21.00} στις εγκαταστάσεις του ΔΝΟ Ηγουμενίτσας, ο όμιλος, η τοπική ηγεσία της Θεσπρωτίας, συγγενείς και φίλοι θα βρεθούν κοντά στην Αλεξάνδρα Τσιάβου για να ευχηθούν στην κορυφαία κωπηλάτρια  καλό ταξίδι προς το Λονδίνο όπου “αρχίζει ο αγώνας που διαθέτει τα ωραιότερα βραβεία”.

Στην προκειμένη περίπτωση η Τσιάβου μαζί με την Χριστίνα Γιαζιτζίδου {Διπλό Σκιφ ελαφρών βαρών} ταξιδεύουν σε λίγες μέρες προς την βρετανική πρωτεύουσα με στόχο την κατάκτηση ενός ακόμη μεταλλίου.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωπηλασίας, την αγωνιστική τους κατάσταση αλλά και την επιθυμία όλων των Ελλήνων το χρώμα του μεταλλίου δύσκολα θα είναι διαφορετικό από αυτό του ΧΡΥΣΟΥ!!!.
Πέρυσι το φθινόπωρο η Παγκόσμια Ομοσπονδία είχε χρίσει ως ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου τα δύο κορίτσια που τα τρία τελευταία χρόνια προκαλούν… τρόμο στις αντιπάλους τους, καθώς έχουν κατακτήσει 11 χρυσά μετάλλια {Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Κύπελλα και Ευρωπαϊκά ένα ασημένιο και δύο χάλκινα !!!}
Τα δύο κορίτσια που ολοκληρώνουν την προετοιμασία τους στην Καστοριά ξέρουν πολύ καλά ότι η προϊστορία είναι καλή αφετηρία {σ.σ για τους στατιστικολόγους} αλλά ο αγώνας στο Λονδίνο {4/8/2012 είναι ο μεγάλος τελικός} είναι ο υπέρ πάντων αγών και έρχεται, ενδεχομένως, στην κορύφωση των προσπαθειών τους τα τέσσερα τελευταία χρόνια (αρχές του 2009 η πρώτη τους συνύπαρξη στη βάρκα)
Η έμπειρη πλέον Αλεξάνδρα -όσο και εάν η ίδια δεν συμμερίζεται – μαζί με την μαχητική Χριστίνα- την άποψη ότι έχουν κρεμάσει ήδη το χρυσό στο στήθος τους, γεγονός που τις αγχώνει ,αφού όπως αναρωτιέται η Τσιάβου ” έχουμε πάρει το μετάλλιο δίχως να αγωνιστούμε;».
Θέλω να… δείρω κάποιους {σ.σ γελά} που αβίαστα μιλούν περί χρυσού μεταλλίου και δεν μπορούν να καταλάβουν τι χρειάζεται για να φτάσει κάποιος σε ένα μετάλλιο και δη το χρυσό’.
Η Αλεξάνδρα Τσιάβου {κορυφαία ελληνίδα αθλήτρια στην Ελλάδα το 2009 και το 2010} ήταν ένα κοριτσάκι με περισσή ενέργεια.
Στα παιδικά της χρόνια ασχολήθηκε με την ρυθμική και την ενόργανη “Πήγαινα στο γυμναστήριο του Κώστα Κιτσάτη αλλά πολύ γρήγορα ήθελα να ασχοληθώ με κάτι άλλο.” Σημειώνει.
Τότε λοιπόν ο Κιτσάτης, διακρίνοντας τα προσόντα της, δεν έχασε την ευκαιρία να ‘πεταχτεί’ μέχρι την Βρυσέλα για να προτείνει στους γονείς της να ασχοληθεί με την κωπηλασία.
Η κορυφαία κωπηλάτρια την περασμένη Παρασκευή, μιλώντας στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και στην εκπομπή “Η καλή ΕΡΑ από το πρωί φαίνεται” είχε την ευκαιρία να θυμηθεί πολλά αλλά και να βάλει τα πράγματα σε μία τάξη ενόψει Λονδίνου.
Ας δούμε τι ανέφερε: ΤΣΙΑΒΟΥ: «Όταν ο Κώστας πρότεινε στον πατέρα μου να ασχοληθώ με την κωπηλασία του είπα, δεν πάμε να δούμε τι είναι αυτό? Βέβαια για να πω την αλήθεια, σκεφτόμουν έντονα τι θα κάνω άμα πέσω στο νερό [σ.σ βάζει τα γέλια] .”
Όπως γίνεται αντιληπτό όχι μόνον στο νερό δεν … έπεσε, με κίνδυνο να πνιγεί, με την εν γένει παρουσία της όλα αυτά τα χρόνια {1/1/1998 το ξεκίνημα και το 2006 το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο Σκιφ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Χαζενβίνχελ στο Βέλγιο κάτω των 23 ετών} έχει φροντίσει να “πνίξει” τα όνειρα πολλών αντιπάλων της για την κατάκτηση ενός μεταλλίου και δη του χρυσού.
Πότε με την Μπισκιτζή {2005-2008} και πότε με την Γιαζιτζίδου {2009 μέχρι σήμερα} έχει σαρώσει τα μετάλλια.
Έχει κρεμάσει στο στήθος της τα πέντε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που έχουν διεξαχθεί από το 2007 {2007, 2008 με Μπισκιτζή 2009, 2010, 2011 με Γιαζιτζίδου} δύο Παγκόσμια {2009, 2011} και δύο στην κατηγορία κάτω των 23 ετών !!! Σε όλα αυτά τα χρυσά εάν προσθέσουμε και τα δώδεκα ασημένια ή χάλκινα σε μεγάλες διοργανώσεις τότε γίνεται αντιληπτό πως το ελληνικό δίδυμο ΔΙΚΑΙΩΣ χαρακτηρίζεται ως το κορυφαίο.
Η κορυφαία στον κόσμο Ηπειρώτισσα αθλήτρια, Αλεξάνδρα Τσιάβου, στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ μεταξύ άλλων δήλωσε και τα εξής: «Είμαι έτοιμη για το σήμερα. Έχουμε μπει στην τελική ευθεία αλλά χρειαζόμαστε λίγο χρόνο ακόμη. Οι επιτυχίες είναι αποτέλεσμα συνολικής προσπάθειας. Η Ομοσπονδία μας έχει βοηθήσει πολύ όπως και ο εθνικός προπονητής Τζιάνι Ποστιλιόνε έχει συμβάλει τα μέγιστα.
Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον χορηγό μας – το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – που είναι πάντα κοντά μας . Έχουμε λίγο άγχος γιατί μας έχουν κρεμάσει ένα μετάλλιο στο στήθος δίχως να έχουμε αγωνιστεί.

«Είναι τιμή μου που ανήκω στον ΔΝΟΗ»

Νιώθω μεγάλη τιμή που ανήκω στην οικογένεια του Δημοτικού Ναυτικού Ομίλου Ηγουμενίτσας. Είναι το σπίτι μου και το όνομα Τσιάβου είναι συνυφασμένο με τον όμιλο. Εγώ πλέον δεν είμαι ….. κωπηλάτρια !!! Είμαι αθλήτρια για αυτό και πέρυσι δέχθηκα την τιμητική πρόταση του Δήμου Ηγουμενίτσας να δοθεί το όνομα μου στο κλειστό γυμναστήριο.
Στο Λονδίνο πάμε για να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να πετύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα”.
Σίγουρα ο ΔΝΟΗ μπορεί να νιώθει περήφανος που έχει στις τάξεις του την κορυφαία κωπηλάτρια του κόσμου και σ΄αυτό συνυγορεί και το site της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας που αναφέρει χαρακτηριστικά “club of Igoumenitsa has a famous member.”

Γιαζιτζίδου: «Χαίρομαι που είμαι στην ίδια βάρκα με την Αλεξάνδρα»

H συναθλήτριά της Χριστίνα Γιαζιτζίδου, η οποία δήλωσε: «Η Αλεξάνδρα είναι τυπική και αυθεντική σε όλα και πολύ αυστηρή με τον εαυτό της. Είναι το Νο 1 του αθλήματος μια πολύ δυναμική αθλήτρια και χαίρομαι που είμαι στην ίδια βάρκα. Βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο. Γνωρίζουμε τις δυνατότητές μας. Έχουμε το φυσιολογικό άγχος γιατί όλοι περιμένουν από εμάς το μετάλλιο. Να είστε σίγουροι ότι εμείς το θέλουμε περισσότερο απ΄ όλους.”

Μπισκιτζή: «Ταλέντο σαν την Τσιάβου δεν έχει όμοιό του η Ελλάδα»

ΧΡΥΣΑ ΜΠΙΣΚΙΤΖΗ { με παρτενέρ την Τσιάβου ήταν στην 6η θέση στο Πεκίνο} “Με την Αλεξάνδρα ταιριάξαμε πολύ. Είχαμε πολύ καλή χημεία. Πιστεύω πως είναι ένα ταλέντο που δεν έχει όμοιό του στην Ελλάδα. Εργατική, λατρεύει την προπόνηση, αγωνιστική αφοσιωμένη σε αυτό που κάνει. Τεράστια σωματικά προσόντα. Δε συναντάς εύκολα μία τέτοια αθλήτρια. Τυχερό το άθλημα της κωπηλασίας για το δίδυμο Τσιάβου {έμπειρη} – Γιαζιτζίδου {μαχητική} που δημιουργεί μια δυνατή βάρκα.
Πιστεύω ότι πάνε ολοταχώς για το χρυσό. Αποτελούν το απόλυτο φαβορί ακόμη και στα γραφεία στοιχημάτων. Οι επιτυχίες τους το αποδεικνύουν αυτό».

Κώνστα: «Ανυπομονώ να έρθει η Τετάρτη»

ΑΝΘΗ ΚΩΝΣΤΑ { πολλά χρόνια ίδιο πλήρωμα στους Πανελλήνιους αγώνες } “Είμαστε πολλά χρόνια φίλες. Αυτό που ξεχωρίζει κανείς στην Αλεξάνδρα είναι ο χαρακτήρας της. Η ευθύτητα, η ευαισθησία της -ποτέ δεν λειτούργησε υπεροπτικά απέναντι σε άλλο αθλητή – και η ζεστή, φιλική αγκαλιά της με όλους χαρακτηρίζουν την φίλη μου. Στην βάρκα ήμασταν ΕΝΑ για αυτό και καταφέραμε να κατακτήσουμε περισσότερα από 15 μετάλλια σε Πανελλήνιους Αγώνες.
Ανυπομονώ πολύ για να την δω από κοντά την Τετάρτη. Της αξίζει όλο αυτό που βιώνει τα τελευταία χρόνια. Όλη η πόλη, ο νομός πρέπει να είναι μαζί της. Της εύχομαι να φύγει από το Λονδίνο με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Λυπάμαι πολύ που δεν θα μπορέσω να πάω στην Αγγλία, λόγω της Μελίνας
{σ.σ 9 1/2 μηνών κόρη} .”

Κιτσάτης: «Δούλεψε με συνέπεια και ξεχώρισε»

ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΤΣΑΤΗΣ {ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Αλεξάνδρα}
«Ξεχωρίζει για την συνέπεια και την εργατικότητά της. Έχει καταφέρει να καλλιεργήσει το μυαλό και το σώμα . Εχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία. Όταν την πρωτοσυνάντησα αυτό που ξεχώρισα ήταν τα σωματικά της προσόντα {ψηλή} . Με πολλή δουλειά έφτασε εδώ. Αφομοίωνε πολύ γρήγορα τα πάντα στην προπόνηση. Για μένα η Αλεξάνδρα στο ξεκίνημά της, ήταν το όνειρο κάθε προπονητή. Στο να φτιάξει δηλαδή έναν αθλητή τέτοιου επιπέδου.
Βέβαια με βοήθησαν πολλοί άνθρωποι μα πάνω απ΄ όλα η ίδια. Στο Λονδίνο της εύχομαι να φτάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα. Η ευχή όλων μας θα την ακολουθεί.”

Μπρέστα: «Η Τσιάβου είναι έτοιμη για το χρυσό»

ΑΝΝΑ ΜΠΡΕΣΤΑ { 1η αθλήτρια του ομίλου και τώρα προπονήτρια}.
“Έχει τρομερή επιμονή και υπομονή στην προπόνηση και σωστή προσήλωση. Είμαι χαρούμενη για ότι πετύχει μέχρι τώρα και το αξίζει. Στον όμιλο είμαστε όλοι περήφανοι για την Αλεξάνδρα. Αποτελεί πρότυπο στην τοπική κοινωνία , ως άνθρωπος και ως αθλήτρια. Της λείπει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Το χρυσό θα είναι η κορύφωση για την ίδια. Πιστεύω ότι είναι έτοιμη να το πετύχει».

Πιτούλης: «Είμαστε υπερήφανοι για την Αλεξάνδρα»

ΘΩΜΑΣ ΠΙΤΟΥΛΗΣ {Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας} ” Η Αλεξάνδρα είναι σεμνός άνθρωπος και δεν της αρέσει η διαφήμιση. Έφτασε εδώ έπειτα από προσπάθεια ετών και της εύχομαι να κάνει τον καλύτερο της αγώνα. Είμαστε περήφανοι για την εν γένει παρουσία της στα αθλητικά πράγματα. Είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε πρότασή της που θα βοηθήσει τον αθλητισμό της περιοχής.
Μαζί με τον Παντελή Κολόκα {Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού- Παιδείας} καταφέραμε να βγεί από την Περιφέρεια ένα κονδύλι 15.000 ΕΥΡΩ για τους Ηπειρώτες αθλητές {Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας, Ιουλιέτα Μπουκουβάλα και οι υπόλοιποι} που θα αγωνιστούν στο Λονδίνο .”

Κάτσινος: «Είναι τιμή για τη Θεσπρωτία η εκπροσώπηση από την Αλεξάνδρα στους Ολυμπιακούς»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΝΟΣ { Δήμαρχος Ηγουμενίτσας } “Νιώθουμε μεγάλη τιμή και χαρά που η Θεσπρωτία εκπροσωπείται από την Αλεξάνδρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η σκέψη και οι ευχές όλων μας θα είναι μαζί της. Η Τσιάβου είναι ένα δικό μας παιδί που μας έχει κάνει περήφανους όλα αυτά τα χρόνια. Δυστυχώς η εποχή δεν μας βοηθά να είμαστε κοντά της, την ώρα του αγώνα “.

Η πρώτη απόπειρα να γνωρίσει η Θεσπρωτία το άθλημα της Κωπηλασίας χάνεται στην δεκαετία του ΄60 όταν για τρία χρόνια ο Γιώργος Μπίας {προπονητής της Βιβής Πρωτόπαπα} είχε δημιουργήσει τετράκωπο, με τις προπονήσεις να γίνονται στο παλιό λιμάνι. Ο σπόρος πάντως είχε πέσει και σαράντα χρόνια αργότερα η δημιουργία του ΔΝΟΗ εκτόξευσε το άθλημα, με ‘ναυαρχίδα’ την Τσιάβου.
Ο όμιλος όμως έχει την χαρά να εκπροσωπείται και από δεύτερο αθλητή στις Εθνικές ομάδες . Ο Κωνσταντίνος Βαγενάς {17 ετών} θα λάβει μέρος με το τετραπλό Σκιφ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων που θα διεξαχθεί από 11-16/8/2012 στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας. ο Βαγενάς μετείχε στο κοινόβιο της Καστοριάς όπου πήρε την πρόκριση μέσα από χρονομετρημένους αγώνες.

Του Λουκά Λουκά – ipiros.gr