Η ενορία Κεστρίνης τίμησε ηλικιωμένο ιεροψάλτη, που ψάλλει συνεχώς επί 40 και πλέον έτη!

Η ενορία Κεστρίνης, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2011, ανήμερα της εορτής του προστάτη του χωριού Αγίου Μηνά, τίμησε τον ηλικιωμένο ιεροψάλτη κ. Ιωάννη Κιτσιλή, που επί 40 και πλέον έτη, χωρίς καμιά αμοιβή, ψάλλει ανελλιπώς. 

Όπως τόνισε ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος, επιδίδοντάς του το τιμητικό δίπλωμα, κατόπιν ενθουσιώδους ομόφωνης απόφασης του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, σε μια εποχή, που δεν είναι εύκολο, ειδικά στα χωριά, να υπάρχουν ιεροψάλτες, ο κ. Κιτσιλής προσέρχεται εθελοντικά, με μεγάλη προθυμία και εξυπηρετεί το ναό, παρά τα γεράματά του.

Δεν είναι μόνο η κρυστάλλινη φωνή, που τον χαρακτηρίζει. Είναι και το χριστιανικό ήθος, που του δίνει την ώθηση να υμνολογεί το Θεό καθαρά και αληθινά.

Οι ιεροψάλτες βοηθούν τους πιστούς, όταν οι ψαλμωδίες εξέρχονται από την καρδιά και όχι από τα χείλη και είναι απαλλαγμένες από γήινες σκέψεις, με ταπείνωση και σεβασμό, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του κ. Ιωάννη Κιτσιλή,  να ανυψώσουν την ψυχή τους πάνω από τον αισθητό κόσμο, υψηλά, πολύ υψηλά, υψηλότερα από τη γη. Να “πετάξουν”, μέσω του νου και της καρδιάς, στον ουρανό. 

Οι παλαιοί ιεροψάλτες, κατά τις ιερές στιγμές των ακολουθιών, δείχνουν, με την ευγένεια και την αφοσίωση της ψυχής τους στο Θεό, τον θείο προορισμό.