Η κρίση χτυπάει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Για δεύτερη συνεχή χρονιά υποχώρησε το 2011 η ζήτηση των υπηρεσιών ιδιωτικής πρωτοβάθμιας υγείας, καθώς η οικονομική κρίση και το περιορισμένο εισόδημα των καταναλωτών προκάλεσε μείωση της κίνησης στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και μετατόπιση της ζήτησης στις δημόσιες υπηρεσίες όπου οι χρεώσεις είναι χαμηλότερες.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η Hellastat στην οποία εξετάζεται η εγχώρια αγορά των διαγνωστικών κέντρων. Ενδεικτικά, ο αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων στις δημόσιες υπηρεσίες το 2011 αυξήθηκε κατά 18%, ενώ οι επισκέψεις στα Κέντρα Υγείας κατά 22%.

Όπως επισημαίνει η Hellastat, τον Φεβρουάριο του 2012 ο ΕΟΠΠΥ υπέγραψε σύμβαση με όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι του μπορούν να πραγματοποιούν παρακλινικές εξετάσεις με την συμμετοχή ανά εξέταση να αγγίζει το 15%. Παράλληλα, προέβη σε κατάργηση του πλαφόν που ίσχυε μέχρι σήμερα για τον αριθμό των εξετάσεων που πραγματοποιούσε κάθε κέντρο.

Κύριο πρόβλημα των εταιρειών, σύμφωνα με την Hellastat, είναι η μειωμένη ρευστότητα λόγω της καθυστερημένης είσπραξης των οφειλών από τα δημόσια ταμεία και της δυσχερούς πλέον τραπεζικής χρηματοδότησης. Χαρακτηριστικά, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά κέντρα για την πενταετία 2007-2011 ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ ενώ μετά την 1/1/2012 προστέθηκαν επιπλέον 120 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν δυσχέρειες ως προς την καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, αδυναμία εξόφλησης προμηθευτών κ.α. Ακόμα, τα κρατικά τιμολόγια βάσει των οποίων αποζημιώνονται τα διαγνωστικά κέντρα παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά και σταθερά επίπεδα για περισσότερο από μια 15ετία.

πηγή: ΑΜΠΕ