Η ΛΑ.ΣΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Την Δευτέρα 2/1/2023 κλιμάκιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης”  με επικεφαλής τον Υφαντή Σπύρο υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο, επισκέφτηκε το ΕΠΑΛ Φιλιατών και είχε συνάντηση με την διεύθυνση του σχολείου για θέματα που αντιμετωπίζει το κτίριο και οι εκπαιδευτικοί.

Αντικρίσαμε ανάγλυφα  τα αποτελέσματα της πολιτικής που βάζει το κόστος και το όφελος σε μία ζυγαριά. Η κατάσταση που αντικρίσαμε ήταν πραγματικά αποκαρδιωτική και επικίνδυνη.

Σχεδόν σε όλα τα ταβάνια ήταν εμφανή τα σημάδια υγρασίας αλλά και μούχλας που μαρτυρά τη διαχρονικότητα των προβλημάτων.

Το εργαστήριο ηλεκτρολογίας να είναι, υπό βροχή, μία μικρή λίμνη, να μην μπορεί να λειτουργήσει, με τον κίνδυνο να καταστραφεί εργαστηριακός εξοπλισμός, αν μία νέα τρύπα ανοίξει στο ταβάνι και δεν έχει «προβλέψει» ο εκπαιδευτικός να βάλει μία λεκάνη από κάτω.

Νερό και ηλεκτρισμός είναι κακός και επικίνδυνος συνδυασμός, ειδικά όταν υπάρχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί δίπλα τους. Στην ίδια λογική της απαξίωσης των υποδομών δίπλα από τον καινούργιο διαδραστικό πίνακα τρέχουν νερά όταν βρέχει. Άρα είναι θέμα χρόνου το πότε θα παροπλιστεί κι αυτός, αφού υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν τα ηλεκτρονικά του κυκλώματα από κανένα βραχυκύκλωμα.

Σε αρκετές αίθουσες έχουν ήδη ξεκολλήσει τμήματα από τους σοφάδες των ταβανιών και αν κρίνουμε από την εικόνα που είδαμε δεν θα είναι οι μόνοι. Το προηγούμενο διάστημα, ξηλώθηκε η σκεπή του κτιρίου γιατί τα υλικά που είχε, όπως ο αμίαντος, δεν είχαν θέση σε ένα σχολείο με μαθητές και εκπαιδευτικούς. Εμφανείς είναι οι ρηγματώσεις εσωτερικά, ανάμεσα σε δοκάρια και τοίχους.

 Όμως για τις διοικήσεις σε Δήμο Φιλιατών και Περιφέρεια, δεν ήταν προτεραιότητα η στεγανοποίηση του κτιρίου ή ακόμη πιο πολύ η νέα σκεπή. Και οι δύο κρύβονται πίσω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς του σχολείου( το κτήριο ανήκει στον πολιτιστικό σύλλογο Φιλιατών ) και έχουν αφήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς κυριολεκτικά μέσα στη μούχλα και ετοιμόρροπους σοβάδες.

Η πολιτική τους είναι αυτή που έχει οδηγήσει αυτό το κτίριο σε αυτή την κατάσταση και έχουν την αποκλειστική ευθύνη για κάθε διάβρωση σε τσιμέντα, σίδερα και σοφάδες Η τοπική διοίκηση δεν έχει προχωρήσει σε κανέναν προσεισμικό έλεγχο του κτιρίου, ούτε καν τον 1ου βαθμού. Ακόμη και σε κάποιο «ανοικτό» σημείο που προσπάθησαν με λίγο στόκο να καλύψουν, το εσωτερικό επίχρισμα τρίβεται απλά με το πέρασμα του αντίχειρα.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από τα δεκάδες «μικρά Τέμπη» που έχει φτιάξει η πολιτική που δίνει βάρος στα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι στις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” καλεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να μην συναινέσουν σε αυτή την πολιτική. Να παλέψουν μαζί με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και να διεκδικήσουν:

– Σύγχρονη ασφαλή σχολική στέγη

– Προσεισμικό έλεγχο 1ου και 2ου βαθμού

– Άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στεγανοποίησης στο κτίριο

– Προσλήψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό