Η μάχη του χασίς στο Λαζαράτι…

A17 6 14

Με όλμους και βαρέα όπλα, συνεχίζεται τις τελευταίες ώρες η πολιορκία στο Λαζαράτι. Η ορεινή κωμόπολη, μόλις είκοσι χιλιόμετρα από τον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, βρίσκεται υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό.

Οι εικόνες θυμίζουν στην κυριολεξία πόλεμο. Η αστυνομία, με θωρακισμένα οχήματα, τα οποία συνεχώς αυξάνονται, επιχειρεί να βάλει τέλος στην Κολομβία των Βαλκανίων, ενώ από την άλλη πλευρά, οι ντόπιοι, αλλά και αρκετά εγκληματικά στοιχεία που έχουν βρει καταφύγιο αντιστέκονται με Καλάσνικοφ, μπαζούκας και χειροβομβίδες.

A3Το μεσημέρι τραυματίστηκαν δύο ακόμη άτομα, από την ανταλλαγή πυρών. Για βοσκούς μιλούν στο Λαζαράτι, όμως η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για άτομα που είχαν άμεση σχέση με τις φυτείες οι οποίες καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις.

Πολιτικοί αναλυτικές και διπλωματικοί κύκλοι, συνδέουν την μεγάλη επιχείρηση, με τις αποφάσεις που αναμένονται εντός των ημερών, από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να χορηγηθεί στην Αλβανία ή όχι καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σαιμίς Ταχίρι, βρέθηκε σήμερα στην περιοχή και πήρε μέρος σε σύσκεψη που έγινε στο Αργυρόκαστρο, με τη συμμετοχή της ηγεσία της αστυνομίας και των τοπικών αρχών.

Το μήνυμα που έστειλε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ήταν ξεκάθαρο: «Θα συνεχίσουμε την επιχείρηση μέχρι να αποκτήσουμε τον έλεγχο και στο τελευταίο εκατοστό του χωριού».

XA2Ταυτόχρονα, απηύθυνε νέο τελεσίγραφο στους ένοπλους κατοίκους του χωριού να παραδώσουν τα όπλα και να επιτρέψουν την αστυνομία να εκτελέσει το έργο της. Επισήμανε τέλος ότι «η ώρα εκείνων που άνοιξαν πυρ κατά της αστυνομίας έφτασε».

Στην μεγάλη επιχείρηση που εκτυλίσσεται μετέχουν πάνω από οχτακόσιοι αστυνομικοί κι επίλεκτες δυνάμεις. Η αστυνομία σε κάθε κίνησή της για να αποκτήσει τον έλεγχο της περιοχής, χρειάζεται να ανταλλάξει πυκνά πυρά με τους ένοπλους κατοίκους.

XA5Γνωρίζει άλλωστε πολύ καλά πως κάθε σπίτι είναι κι ένα οπλοστάσιο.

Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, η αστυνομία είχε καταστρέψει πάνω από είκοσι χιλιάδες δενδύλλια. Ένοπλοι αστυνομικοί μπαίνουν στις φυτείες, εκεί όπου έχουν ανακτήσει τον έλεγχο, κόβουν, ξεριζώνουν και στη συνέχεια ανάβουν φωτιές και καίνε το χασίς.

Η έντονη μυρωδιά του καμένου χασίς, φτάνει μέχρι τα πρώτα χωριά μετά τα σύνορα και κατά διαστήματα μέχρι το Αργυρόκαστρο.

Ποσότητες επεξεργασμένης κάνναβης καίγεται και από τους ίδιους τους κατοίκους προκειμένου να μην βρεθούν στα σπίτια τους κατά την έφοδο της αστυνομίας.

πηγή: epiruspost.gr