Η ΟΛΗΓ Α.Ε. εξηγεί για το ταξίδι στο Μαϊάμι…

altΑπ’ όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την δράση του διευθύνοντος συμβούλου, η ΟΛΗΓ ΑΕ, απαντά σχετικά με το ταξίδι στο Μαϊάμι, με ανυπόγραφο δελτίο τύπου που εστάλει στα τοπικά ΜΜΕ. Σ’ αυτό εξηγεί για ποιό λόγο θα πάει ο Δ/νων Σύμβουλος στο Μαϊάμι (προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων) και τα οφέλη που θα φέρει στην Ήπειρο το ταξίδι αυτό. Μάλιστα επισημαίνει στα τοπικά ΜΜΕ και τις ομορφίες της Ηπείρου που θα αναδείξει στο χώρο της κρουαζιέρας. Ερωτηματικό πάντως παραμένει αν είναι δυνατόν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας να ελλιμενιστούν κρουαζιερόπλοια μήκους 260-300 και πλέον μέτρων… Το πλήρες κείμενο του δελτίου τύπου της ΟΛΗΓ ΑΕ αναφέρει:

“Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, στo πλαίσιο της πολιτικής marketing που ακολουθεί, εστιάζοντας στην προσπάθεια προσέλκυσης κρουαζιεροπλοίων στο λιμένα, προτίθεται να συμμετέχει στην Ελληνική αποστολή που ηγούνται οι υπουργοί Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων & Αλιείας κ. Διαμαντίδης, Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Γερουλάνος καθώς και ο υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Νικητιάδης. Η αποστολή θα μεταβεί στη διεθνή έκθεση κρουαζιέρας Cruise Shipping Miami που διοργανώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες από 14 έως και 17 Μαρτίου 2011. Σημειώνεται επίσης, ότι ο ΟΛΗΓ εκπροσωπείται και στο Ελληνικό περίπτερο της έκθεσης, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, στο οποίο θα διανέμεται και προωθητικό υλικό του Οργανισμού.

Σκοπός της αποστολής είναι να εξασφαλιστούν συνεργασίες στο χώρο της κρουαζιέρας, ώστε το 2012 να λειτουργήσει πραγματικά ή άρση του «καμποτάζ» για τα πλοία σημαίες τρίτων κρατών. Παράλληλα με την έκθεση, έχουν ήδη κλειστεί συναντήσεις με τους επικεφαλής μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας, όπως της Carnival Cruise Lines, της Costa Cruises και της Royal Caribbean International, έτσι ώστε η Ελληνική αντιπροσωπεία να απαντήσει σε όλες τις απορίες και τις ενστάσεις των εκπροσώπων, σχετικά με τη σύμβαση του νόμου για την άρση του «καμποτάζ», όπως ιδίως:

–         Η υποχρέωση υπογραφής σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο.

–         Το είδος και η ποιότητα των μέτρων ασφάλειας στα ελληνικά λιμάνια, τα οποία δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμα με το σύστημα ISPS.

–         Οι λιμενικές υποδομές.

–         Το κόστος του πακέτου πραγματοποίησης κυκλικών ταξιδιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος στην Ελλάδα αναμένεται να προσεγγίσουν περισσότερα από 1.000 κρουαζιερόπλοια, ενώ η κίνηση των επιβατών θα αυξηθεί κατά 19% – έναντι αρχικής πρόβλεψης για αύξηση 12% – λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Η τάση για τα επόμενα χρόνια είναι αυξητική και ο ΟΛΗΓ στοχεύει στην προσέλκυση μέρους της κίνησης αυτής στην Ηγουμενίτσα.

Στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι από τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, της Καβάλας και άλλα περιφερειακά λιμάνια που ενδιαφέρονται να προσελκύσουν κρουαζιερόπλοια.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας επενδύει σε υποδομές και υπηρεσίες ώστε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να παρέχει δυνατότητα ελλιμενισμού κρουαζιεροπλοίων.

Μετά την περάτωση της Β΄ Φάσης των έργων κατασκευής του Νέου Λιμένα (εντός του 2011), το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα διαθέτει:

–         Επιπλέον χερσαία επιφάνεια 118 στρ.

–         Ευθύγραμμο δίαυλο πλάτους 170μ. και ωφέλιμου βάθους 10,50μ. και μήκος 1.700μ.

–         Κτίριο τερματικού σταθμού Νο 2: 3.041,46μ2

–         Κτίριο τερματικού σταθμού Νο 3:  2.324,80μ2 ο οποίος θα εξυπηρετεί ελέγχους που υπαγορεύει η Συνθήκη Schengen και θα αποτελεί τερματικό σταθμό υποδοχής κρουαζιεροπλοίων.

–         Έναν προβλήτα πλαγιοπρυμνοδέτησης μήκους 197,60μ. ικανό για πρόσδεση πλοίων 300000 DWT (μήκους 227μ και μέγιστου έμφορτου βυθίσματος 9,40μ).

–         Συνδετήριο Κρηπίδωμα μήκους 371μ  με ωφέλιμο βάθος 10,20μ.

–         Προβλήτες προσέγγισης κρουαζιεροπλοίων μήκους  320μ.  και 190μ

Επίσης, η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. βελτιώνει τις διαδικασίες ασφαλείας  των Λιμενικών Εγκαταστάσεων της σύμφωνα με το διεθνή κώδικα ISPS, προσθέτοντας έτσι ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων.

Η Ήπειρος είναι πραγματικά ένας τόπος που διαθέτει περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, οι οποίες έως τώρα παρέμεναν άγνωστες στο κοινό της κρουαζιέρας..

Η Θεσπρωτία η οποία διαθέτει ανεξάντλητο πλούτο μνημείων, που συνθέτουν ένα σύνολο με πολλές άγνωστες ομορφιές και εκπλήξεις για τον επισκέπτη (Πύργος Ραγίου, Ελέα, Γίτανα (Γιτάνη), Ντόλιανη (Φανοτή), Δυμόκαστρο). Στην παράκτια ζώνη του Νομού Θεσπρωτίας μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τις εξαιρετικές παραλίες των Συβότων, της Πλαταριάς και της Πέρδικας. Τέλος, υπάρχουν επιλογές εναλλακτικού τουρισμού και οικοτουρισμού στις περιοχές  του ποταμού Αχέροντα και του ποταμού Καλαμά για rafting, πεζοπορία, κανόε – καγιάκ, ιππασία.

Ο  Νομός Ιωαννίνων με την πόλη των Ιωαννίνων, τη λίμνη Παμβώτιδα και το γραφικό Νησί. Με αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και το Ιτς Καλέ. Το Μέτσοβο μια πανέμορφη, ορεινή, γραφική πόλη, χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές της Πίνδου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί μοναδικές τοπικές γεύσεις σε ένα παραδοσιακό τοπίο που προσφέρεται για δραστηριότητες οικοτουρισμού, τόσο τους θερινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες. Η περιοχή του Ζαγορίου με τη χαράδρα του Βίκου,  μια από τις δημοφιλέστερες διαδρομές στην Ελλάδα,

Η Πρέβεζα, μια παραλιακή πόλη με αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους το Νεκρομαντείο του Αχέροντα το σπουδαιότερο και αρχαιότερο Νεκρομαντείο, καθώς και τη Νικόπολη η ιστορία της οποίας συνδέθηκε με τη ναυμαχία στη θάλασσα του Ακτίου.  Η Πάργα ένας εξαιρετικός παραδοσιακός οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά σπάνιας ομορφιάς που αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τόπους καλοκαιρινών διακοπών, με εκπληκτικές παραλίες.

Η Άρτα με το φημισμένο γεφύρι, γνωστό από το ομώνυμο δημοτικό ποίημα. Μια πόλη χτισμένη στην ίδια θέση που κατά την αρχαιότητα υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ιλλυρίας, η Αμβρακία. Με σημαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου (1229), δείγματά της αποτελούν οι βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Θεοδώρας, των Βλαχερνών και της Παρηγορήτισσας.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε αυτές τις ομορφιές και να κάνουμε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σημείο υποδοχής κρουαζιεροπλοίων που επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό τους.”