Η παραχώρηση της Εγνατίας… μπλοκάρει τα ελεύθερα διόδια!

egnatia

egnatiaΞεκίνησε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό με σκοπό την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Η σύμβαση θα αφορά παραχώρηση έως 40 χρόνια και σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις. Θα ξεκινήσει με τη φάση προεπιλογής και θα συνεχίσει με τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Οι αιτήσεις εκδηλώσης ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερομένους έως τις 26 Ιανουαρίου 2018.

Η Εγνατία Οδός είναι ένας αυτοκινητόδρομος μήκους 670 που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, από Ανατολή σε Δύση, ξεκινώντας από το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που ενώνει την Ελλάδα με την Ιταλία, και καταλήγει στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, πΓΔΜ και Βουλγαρία) δηλαδή οι οδικοί άξονες Σιάτιστα – Ιεροπηγή/Κρυσταλλοπηγή, Χαλάστρα – Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του ΤΑΙΠΕΔ προς τους υποψήφιους επενδυτές, «Η Εγνατία αποτελεί καταλύτη για τις επενδύσεις της Βόρειας Ελλάδας στους τομείς μεταφοράς, βιομηχανίας και τουρισμού. Διευκολύνει σημαντικά το εμπόριο και τη μετακίνηση στην Ελλάδα, φέρνοντας την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία πιο κοντά στο μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης (2η μεγαλύτερη Ελληνική πόλη), την υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ενώνει τα μεγάλα οικονομικά και βιομηχανικά κέντρα της Δύσης με αυτά της Ανατολής, προσθέτοντας έναν άρρηκτο εμπορικό σύνδεσμο μεταξύ τους. Αποτελεί επίσης συλλεκτήρια οδό για το σύστημα μεταφοράς στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς οι Πανευρωπαϊκοί Διάδρομοι IV (Βερολίνο-Σόφια- Θεσσαλονίκη), IX (Ελσίνκι-Αλεξανδρούπολη) και Χ (Βιέννη-Βελιγράδι- Θεσσαλονίκη) καταλήγουν στην Εγνατία Οδό».

Η Εγνατία Οδός εξυπηρετεί:

  • Το 36% του πληθυσμού της χώρας
  • Το 33% του ΑΕΠ της χώρας
  • Το 54% των αγροτικών περιοχών της χώρας
  • Το 41% της απασχόλησης της χώρας στον τομέα της βιομηχανίας/μικρού εμπορίου
  • Το 51% της βιομηχανίας εξόρυξης της χώρας

Το Ταμείο όρισε την τράπεζα “Alpha Bank A.E.”, τη δικηγορική εταιρεία «Ζέμπερης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων”, καθώς και τις εταιρείες “Avaris Transport Engineers” και “Novus Consulting Engineers S.A.” ως χρηματοοικονομικό, νομικό και τεχνικούς συμβούλους αντίστοιχα

σε σχέση με τον Διαγωνισμό και τη Συναλλαγή.

Ο όποιος ενδιαφερόμενος πρέπει να διαθέτει ενεργητικό ή καθαρή προσωπική περιουσία εκατόν πενήντα (150) εκατομμύρια Ευρώ τουλάχιστον, για να αποδείξει τη χρηματοοικονομική επάρκεια για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό.

ΤΑΙΠΕΔ: «Όχι» στις απαλλαγές από διόδια της Εγνατίας

Οι απαλλαγές από διόδια της Εγνατίας Οδού προκάλεσαν την αντίδραση του ΤΑΙΠΕΔ.  Συγκεκριμένα ένταση προέκυψε ανάμεσα στο υπουργείο Μεταφορών και το ΤΑΙΠΕΔ με την ΚΥΑ Σπίρτζη – Τσακαλώτου που προβλέπει απαλλαγές για αναπήρους, ανέργους και μόνιμους κατοίκους. Αιφνιδιασμένος από την ΚΥΑ των υπουργών δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, καθώς απαλλάσσει συγκεκριμένες κατηγορίες οδηγών από την υποχρέωση να καταβάλλουν διόδια όταν περνάνε από επτά σταθμούς διοδίων της Εγνατίας, εκ των οποίων οι τρεις είναι ήδη σε λειτουργία, ενώ τέσσερις μπαίνουν σε λειτουργία στις 14 Δεκεμβρίου. 

Μάλιστα από πολλές πλευρές ακούγεται το επιχείρημα ότι η απόφαση αυτή «ούτε στηρίχθηκε σε οικονομοτεχνική μελέτη ούτε προέκυψε μετά από συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ που έχει ξεκινήσει το διαγωνισμό παραχώρησης του οδικού άξονα».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το συμπληρωματικό μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, ένα από τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού αφορά την θέση εκτός ισχύος της συγκεκριμένης ΚΥΑ.

“Το υπουργείο Υποδομών θα εκδώσει μία νέα υπουργική απόφαση (ΥΑ) η οποία θα αντικαταστήσει την ΥΑ που προβλέπει εξαιρέσεις (σ.σ.: από την υποχρέωση πληρωμής διοδίων) που θεσμοθετήθηκαν στις 27/11//2017 με ΦΕΚ” αναφέρεται. Ακόμη, οι θεσμοί διευκρινίζουν ότι η νέα απόφαση, που θα αντικαταστήσει την ΚΥΑ Σπίρτζη – Τσακαλώτου, προτού εκδοθεί, θα έχει συμφωνηθεί με το ΤΑΙΠΕΔ και θα προβλέπει ότι ενδεχόμενες εξαιρέσεις θα πάψουν να ισχύουν από τη στιγμή που εγκριθεί η νέα τιμολογιακή πολιτική των τελών διοδίων, η οποία θα έχει λάβει το πράσινο φως από τη Διεύθυνση Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Move). Η νέα τιμολογιακή πολιτική των τελών διοδίων, που θα αποτελέσει Κοινή Απόφαση των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών,  προβλέπεται να εκδοθεί τον Απρίλιο του 2018.

Εκτός από την αντικατάσταση της ΚΥΑ Σπίρτζη, το μνημόνιο θέτει ως προαπαιτούμενα για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού:.

– Την υποβολή προς έγκριση στην DG Move από το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ της νέας τιμολογιακής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στον αυτοκινητόδρομο και στους καθέτους αυτού άξονες, αφότου οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώσουν την μελέτη τους. Προτού το σχέδιο της νέας τιμολογιακής πολιτικής, που θα αποτελεί ΚΥΑ των Υποδομών, υποβληθεί στην DG Move, θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με το ΤΑΙΠΕΔ.

– Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα πρέπει να εκδώσει (Απρ.2018) υπουργική απόφαση με μεταβατική ισχύ, η οποία θα προβλέπει την έναρξη λειτουργίας σταθμών διοδίων -βάσει της τρέχουσας τιμολογιακής πολιτικής- που έχουν αποπερατωθεί (Παμβώτιδα, Ευζώνοι, Ιεροπηγή, Μέστη).

– Η Εγνατία Οδός θα δημοπρατήσει δύο συμβάσεις λειτουργίας και συντήρησης του οδικού άξονα και των κάθετων αυτού αξόνων, τη σχεδίαση και την κατασκευή τεσσάρων μετωπικών σταθμών σε Σιάτιστα, Αρδάνιο, Καβάλα και Στρυμωνικό και την κατασκευή του συνολικού αριθμού των πλευρικών σταθμών που προβλέπει προγενέστερη ΚΥΑ ( 1867/29.05.2017)

– Έως τον Φεβρουάριο του 2018 η Εγνατία Α.Ε. θα πρέπει να υπογράψει τη σύμβαση κατασκευής του σταθμού διοδίων στην Ασπροβάλτα και να διασφαλίσει την έναρξη λειτουργίας-του υπό κατασκευή – πλευρικού σταθμού διοδίων στο Ωραιόκαστρο.

Η έναρξη λειτουργίας του συγκεκριμένου σταθμού θα λάβει χώρα αμέσως μετά την έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ (που θα έχει συμφωνηθεί με το ΤΑΙΠΕΔ) από τους υπουργούς Υποδομών και Οικονομικών (Μάρτιος 2018).