Η περιοδεία του Σαμαρά στην Ήπειρο

Το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου θέτει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε όλες τις συναντήσεις που έχει από το πρωί της Δευτέρας στην Θεσπρωτία και τα Γιάννινα. Και το διακύβευμα σχετίζεται με την πορεία της χώρας, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται ένα βήμα πριν την απογείωση.

Η περιοδεία του Πρωθυπουργού ξεκίνησε από τους Φιλιάτες και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη στην Άρτα.

«Εμείς δεν θα γονατίσουμε. Δεν έγιναν όλες αυτές οι θυσίες του ελληνικού λαού, για να σταματήσουμε τώρα. Είμαστε στο τέρμα αυτής της διαδρομής. Θα το ξεπεράσουμε και θα μπούμε στη μεγάλη πια λεωφόρο της ανάπτυξης που ανοίγει η Ευρώπη για μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το δημαρχείο της ακριτική πόλης των Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι «οι εκλογές έχουν να κάνουν με δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους που έχει να επιλέξει κανείς. Ο ένας είναι ο κόσμος της ανάπτυξης, της σοβαρότητας, είναι ο κόσμος ο οποίος προσφέρει σταθερότητα στον τόπο. Είναι ο κόσμος, ο οποίος χθες στο Παρίσι κατάλαβε άλλα, ιδιαίτερα, καινούργια προβλήματα, τα οποία έχουν προστεθεί στα πολύ μεγάλα προβλήματα. Και από την άλλη, έχεις έναν κόσμο ο οποίος θέλει να πιστέψουμε σε ιδέες και σε πολιτικές, οι οποίες όχι μόνο δεν αρμόζουν στον Έλληνα, αλλά δεν οδηγούν και πουθενά, παρά μόνο στον κόσμο της φτώχειας, τη στιγμή που η Ευρώπη μαζί με την Ελλάδα, ανακάμπτουν».

Στον πρωθυπουργό επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή στο δημαρχείο των Φιλιατών. Όταν βρέθηκε στο γραφείο του δημάρχου, ο κ. Σαμαράς, τη στιγμή που αντίκρισε μια εικόνα της Παναγίας στη βιβλιοθήκη του, είπε: «Αυτές οι εικόνες δεν θα κατέβουν ποτέ, γιατί ο ελληνικός λαός πιστεύει» προκαλώντας χειροκροτήματα.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη και τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο, ενώ στον πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής και νεολαίους του κόμματός του.

Το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός έφτασε στα Γιάννινα. Πρώτος του σταθμός ήταν η Περιφέρεια όπου συναντήθηκε και συζήτησε με τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη. Στην Περιφέρεια τον ανέμεναν οι υποψήφιοι του Νομού Ιωαννίνων, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι και κομματικά στελέχη.

Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα της περιοχής, όπως είναι τα έργα υποδομής, τα αγροτικά ζητήματα ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του κεντρικού κράτους και καλύτερης επικοινωνίας με την περιφέρεια.

«Η Ήπειρος θέλει να αλλάξει σελίδα. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά στα δύσκολα κρίνονται αυτοί που αγαπούν τον τόπο και την πατρίδα», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο σπουδαίο έργο που γίνεται από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, σημειώνοντας ότι η περιοχή δεν είναι πια μια ξεχασμένη γωνιά της Ελλάδας αλλά με την βοήθεια όλων και με σκληρή δουλειά έχει βγει από την απομόνωση.

«Η Ήπειρος βρίσκεται ένα βήμα πριν την απογείωση… Αυτό είναι και το διακύβευμα των εκλογών. Αν δηλαδή θα πάμε μπροστά, στην πρόοδο και την ανάπτυξη ή θα γυρίσουμε πίσω στην αβεβαιότητα και την καταστροφή», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από τα Γιάννινα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Μιλώντας στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac, ο Πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους, θέτοντας με ένταση το μεγάλο δίλλημα της εκλογικής αναμέτρησης.

Μεγάλα Έργα

Εκτενής ήταν η αναφορά του στα μεγάλα έργα η οποία μάλιστα συνοδεύτηκε από δεσμεύσεις για άμεση κατασκευή των οδικών συνδετήριων αξόνων της Ιόνιας με την Πρέβεζα αλλά και την Κακαβιά όπως και την ανακατασκευή της παραλιακής Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας και η σύνδεση της Εγνατίας μέχρι το Μαυρομάτι, υπόσχεση που εκρεμμεί για τη Θεσπρωτία από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Επίσης η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των έργων στο αεροδρόμιο όπως και για την τοποθέτηση συστήματος τυφλής προσγείωσης. «Τα Γιάννενα πρέπει να είναι παντός καιρού, προσβάσιμα, ώστε να επικηνκυνθεί η τουριστική περίοδος σε έναν τόπο απαράμιλλου φυσικού κάλλους και παρθένου περιβάλλοντος», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, μη γνωρίζοντας προφανώς την αντίθετη άποψη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

Περιβάλλον

Στο ΥΠΕΚΑ ολοκληρώνεται η μελέτη του αναθεωρημένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου και θα εφαρμοστεί αμέσως μετά τις εκλογές. Είναι μία καίρια παρέμβαση που θα συμβάλλει αποφασιστικά όχι μόνον στην αειφόρο ανάπτυξη αλλά και στην προστασία του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος. Το Ζαγόρι, ένας άριστα διατηρημένος παραδοσιακός οικισμός, αποτελεί την επίσημη πρόταση της Ελλάδος για την ένταξη, για πρώτη φορά, ενός ελληνικού πολιτιστικού τοπίου στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO, γεγονός που θα δώσει τεράστια περαιτέρω τουριστική ώθηση στην περιοχή.

Δράσεις που αναφέρονται στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, πχ.του Αμβρακικού θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ.

Για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας και του οικοσυστήματός της (περιοχή δικτύου «Natura 2000») εκκρεμεί από το ΥΠΕΚΑ η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, αμέσως μετά τις εκλογές.

Πολιτισμός

Πραγματική κοσμογονία, χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, όσο γίνονται στον τομέα του πολιτισμού στην Ήπειρο, τα οποία συνοψίζονται σε 27 μεγάλα έργα με προυπολογισμό τριάντα εκατομμυρίων.

Πρωτογενής τομέας

Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης για τη Ν.Δ. Στο πλαίσιο των στοιχευμένων παρεμβάσεων για την στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, η Κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημα των περιφερειών: Θα τους αποδίδει το 30% του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι ίδιες θα καθορίζουν, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες τους, τις επενδύσεις και τις παρεμβάσεις, που απαιτούνται.

Επιλεξιμότητα βοσκοτόπων

Με την πληρωμή της προκαταβολής της Εξισωτικής Αποζημίωσης των κτηνοτρόφων, που έγιναν στις 02.01.2015, παρουσιάσθηκαν σημαντικά προβλήματα κυρίως λόγω σφαλμάτων στην κατανομή των βοσκοτόπων, που έγινε στο πλαίσιο της ενιαίας ενίσχυσης του 2014. Αποτέλεσμα αυτών είναι πολλοί κτηνοτρόφοι να μην πάρουν προκαταβολή, ενώ άλλοι να πάρουν μικρότερη από την προβλεπόμενη.

Δεσμεύεται η ΝΔ ώστε τα σφάλματα στην επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων θα διορθωθούν το συντομότερο, ώστε οι κτηνοτρόφοι να μην χάσουν την εξισωτική αποζημίωση του 2014, την ενίσχυση της εκτροφής των σπάνιων φυλών ζώων, την ενίσχυση των βιολογικών προϊόντων αλλά και την ενιαία ενίσχυση του 2015.

Επιχειρηματικότητα

Με το νέο ΕΣΠΑ, δίνεται βαρύτητα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, μέσω της καινοτομίας. Θα αποκτήσουν οι επιχειρήσεις εξωστρέφεια. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Υγεία

Εκτενής ήταν η αναφορά και στον τομέα της υγείας. Σημαντικότερη εξαγγελία η ίδρυση και κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα, την οποία ο Πρωθυπουργός συνόδευσε με ειδική αναφορά στον βουλευτή Δημήτρη Τσουμάνη.
Με τις νέες υποδομές που δημιουργούνται όπως η επέκταση Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Πολυδύναμο Κέντρο αντιμετώπισης κρίσης αλκοολισμού και χρηστών ναρκωτικών, τα Γιάννενα, η Ήπειρος, μετατρέπονται σε κέντρο ολοκληρωμένων ιατρικών υπηρεσιών.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα νικήσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στα Ιωάννινα, ενώ επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι με αυτά που σκέφτονται να εφαρμόσουν θα οδηγήσουν τη χώρα στη χρεωκοπία, και ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ατύχημα που δεν πρέπει να συμβεί».

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς, επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός τα τελευταία 2,5 χρόνια, έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά, ωστόσο διευκρίνισε ότι οι Έλληνες ξέρουν πολύ καλά ότι αυτοί που «τάζουν τα πάντα θα τα πάρουν πίσω στα πολλαπλάσια».

Την ίδια στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν την Ελλάδα, στην Ευρώπη και ότι δεν θα πρέπει να συγκρουστούμε μαζί τους γιατί θα χαθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, τα χρήματα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και 15 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ, τα οποία χρήματα, «είναι το όχημα για την ανάπτυξη».

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι στις 25 Ιανουαρίου, «ο λαός παίρνει την τύχη στα χέρια του» και θα νικήσει ολοκληρωτικά τον λαϊκισμό.