Η Περιφέρεια Ηπείρου ενημερώνει

perifereia

perifereiaΠρογραμματική σύμβαση Περιφέρειας – ΦΟΔΣΑ

για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων

Τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας  ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ηπείρου για την υλοποίηση έργων που εντάσσονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων και συγκεκριμένα για την Π.Ε. Ιωαννίνων ενέκρινε  η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου κατά τη σημερινή συνεδρίασή της.

Το σύμφωνο συνεργασίας περιλαμβάνει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στις δύο πλευρές για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού για ένα έτος, μετά τη λήξη της περιόδου δοκιμαστικής λειτουργίας. Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη,  τόνισε πως η σχετική πρόταση κατατέθηκε από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο, καθώς αυτός δεν διαθέτει την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια, τη στελέχωση και τις υποδομές για να αναπτύξει όλες τις απαιτούμενες δράσεις. Όπως σημείωσε, το οικονομικό αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται σε 1.290.000 ευρώ για  κατ’ εκτίμηση ποσότητα εισερχόμενων απορριμμάτων 60.000 τόνων και σε 144.810 ευρώ για μεταφορά 15.000 τόνων στραγγισμάτων κατ’ εκτίμηση. Μάλιστα, διευκρίνισε πως η χρηματοδότηση βαρύνει αποκλειστικά τον ΦΟΔΣΑ, μέσω των εισφορών των Δήμων – μελών του.

Η κ. Καλογιάννη υπογράμμισε πως το σύμφωνο συνεργασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και του Αναγκαστικού Συνδέσμου  αφορά  και την εκπόνηση μελετών για την ωρίμανση της μονάδας Α.Σ.Α., για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης, καθώς και για την υλοποίηση αυτών των έργων.

Άλλες αποφάσεις

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος  στη σημερινή της συνεδρίαση ενέκρινε  τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Ζαγορίου για την υλοποίηση του έργου «Επισκευή Λαογραφικού Ιστορικού μουσείου Ελαφότοπου», προϋπολογισμού 33.000 ευρώ.

Επίσης, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά σχετικά με το περιεχόμενο της ΜΠΕ για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Αδειοδότηση των υδρογεωτρήσεων- υδρομαστεύσεων υδρευτικής χρήσης του Δήμου Ζίτσας. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο Δήμος Ζίτσας, καθώς και το περιεχόμενο της Ειδικής Μελέτης αποκατάστασης του περιβάλλοντος λατομείου αδρανών υλικών – αμμορυχείου στη θέση Χούντα Λιουμπέσι στην Τ.Κ. Νέας Σελεύκειας του Δήμου Ηγουμενίτσας Π. Ε. Θεσπρωτίας».

Τέλος, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την αύξηση της δυναμικότητας σε 287,5 τόνους, πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας, συνολικής δυναμικότητας 230 τόνων/έτος, θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων σε θαλάσσια έκταση 20 στρ. στη θέση “Χασομέρι” Λωρίδας Σαγιάδας, του Δήμου Σαγιάδας Νομού Θεσπρωτίας.

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν, με αποφάσεις Περιφερειάρχη,  

η αποχέτευση ομβρίων στον Κατσικά

και η διαμόρφωση πλατείας Ασβεστοχωρίου  

Την ένταξη δύο νέων έργων στο ΕΣΠΑ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.  Φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Ιωαννιτών.

Το πρώτο έργο αφορά την αποχέτευση των ομβρίων υδάτων στην επέκταση του οικισμού Κατσικά,  με προϋπολογισμό 785.000 ευρώ. Το έργο αφορά την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων σε τμήμα της επέκτασης του οικισμού Κατσικά, σε κάθετες διανοιγμένες οδούς της κεντρικής οδού Μ. Αλεξάνδρου και  συγκεκριμένα στις οδούς Δημοκρατίας, Τσακάλωφ, Ελ. Βενιζέλου, Παμβώτιδος, Αθηνάς, Μανδηλαρά, Ιπποκράτους, Αγίων Ταξιαρχών, Ηροδότου, Ολυμπιάδος, Λ. Μαβίλη, Σωκράτους και Μαυρογένους.

Το δίκτυο αποχετεύει τα όμβρια ύδατα σε υπάρχουσα αποστραγγιστική τάφρο που χωροθετείται παράλληλα στην περιμετρική οδό του σχεδίου της οδού Γεννηματά.

Το δεύτερο έργο έχει τίτλο «Διαμόρφωση πλατείας Ασβεστοχωρίου» και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε  217.000 ευρώ. Αφορά  τη διαμόρφωση της υπάρχουσας πλατείας, επιφανείας περίπου 1.200 μ2, και των περιμετρικών δρόμων, επιφανείας περίπου 1.800 μ2, στην Τοπική Κοινότητα Ασβεστοχωρίου, ώστε να αποτελέσουν ενιαίο αναβαθμισμένο χώρο για χρήση από τους κατοίκους του οικισμού.

Σύμφωνη γνώμη (υπό προϋποθέσεις) για τη δημοπράτηση

του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης  Γραμμενοχωρίων

 

Τη σύμφωνη γνώμη (υπό προϋποθέσεις) διατυπώνει η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, με έγγραφο που υπογράφει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης για το έργο «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης περιοχής Γραμμενοχωρίων Δημοτικής Ενότητας Πασσαρώνος», της Πράξης «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης περιοχής Γραμμενοχωρίων Δημοτικής Ενότητας Πασσαρώνος», με κωδικό ΟΠΣ 349342, συνολικού προϋπολογισμού 1.616.000 ευρώ.