Η Περιφέρεια Ηπείρου ολοκλήρωσε τις συσκέψεις για το Ε.Π. Επισιτιστικής και Υλικής Συνδρομής σε απόρους

Ολοκληρώθηκαν και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου οι συσκέψεις για την προετοιμασία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς Απόρους 2015- 2020 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Στο πλαίσιο των συσκέψεων, που οργάνωσε και υλοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου σε Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα, ενημερώθηκαν οι φορείς για τις κατευθύνσεις που θέτει το Ε.Π., με στόχο την παροχή κοινωνικής φροντίδας και προστασίας σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Με την ολοκλήρωση των συσκέψεων θα διαμορφωθούν Κοινωνικές Συμπράξεις, μια ανά Περιφερειακή Ενότητα, με τη συμμετοχή φορέων της ευρύτερης περιοχής, όπως πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ, Μητροπόλεις, Σώματα Ασφαλείας, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Με την τελική έγκριση του προγράμματος οι Κοινωνικές Συμπράξεις θα αναλάβουν την υλοποίηση των βασικών πυλώνων της Στρατηγικής του Ε.Π. που είναι: η παροχή υλικής βοήθειας (τρόφιμα, ρουχισμός, είδη καθαρισμού, κ.ά.), συνοδευτικές δράσεις (αντιμετώπιση κοινωνικού αποκλεισμού ή έκτακτων αναγκών, υπηρεσίες κοινωνικοποίησης, κ.ά.), καθώς και τεχνική υποστήριξη.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης στα Ιωάννινα ενημερώθηκαν εκτεταμένα οι φορείς για τις κατευθύνσεις του Ε.Π.. Όπως εκφράστηκε, η πρότερη εμπειρία με τη λειτουργία του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Ηπείρου και τη συνεργασία των φορέων για την στήριξη των ευπαθών ομάδων της περιοχής, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος.               

Στους άξονες που θέτει η Περιφέρεια για την εφαρμογή του Ε.Π. και συνολικά των δράσεων Κοινωνικής Πολιτικής αναφέρθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Οδ. Πότσης, Ι. Καραμπίνας και Κ. Σιαράβας. Ο αρμόδιος για θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης κ. Οδυσσέας Πότσης υπογράμμισε το στοίχημα του συντονισμού όλων των φορέων για την υλοποίηση σημαντικών δράσεων, όπως το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής σε απόρους και ευπαθείς ομάδες. “Ολοκληρώνονται οι συσκέψεις και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες με τη συνδρομή πολλών φορέων, γεγονός άκρως σημαντικό για τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής στην Ήπειρο. Ζητήματα που εδώ και τέσσερα χρόνια αντιμετωπίζει καθημερινά η Περιφέρεια με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλες ανάλογες δράσεις “, τόνισε

Την ανάγκη ρεαλιστικής καταγραφής των αναγκών και των προβλημάτων, και της συνεργασίας για την αντιμετώπισή τους έθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Εθελοντισμού κ. Ιωάννης Καραμπίνας. “Μαζί θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα, με ρεαλιστική ματιά και να συντονιστούμε για να την αντιμετωπίσουμε προς όφελος των συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη”, υπογράμμισε.

Τη σημασία προσφοράς κοινωνικού έργου σε ευπαθή τμήματα του πληθυσμού, ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, υπογράμμισε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Πολιτισμού και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων κ. Κωνσταντίνος Σιαράβας. “Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η Πολιτεία γίνεται συμπαραστάτης σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής. Για αυτό πρέπει να συνδράμουμε όλοι και να προσφέρουμε όσο μπορούμε”, σημείωσε.

Εκτεταμένη παρουσίαση των πυλώνων του Ε.Π. έγινε κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δ. Καμπούρη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Μητρόπολης Ιωαννίνων, των Δήμων Ζίτσας (με παρουσία του Δημάρχου κ. Μ. Πλιάκου), Β. Τζουμέρκων και Κόνιτσας, της VIIIης Μεραρχίας, της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, του Ε.Ε.Σ., ΑμεΑ, του Συλλόγου Πολυτέκνων, κ.ά. Την συμμετοχή τους στη Σύμπραξη δήλωσαν επίσης οι Δήμοι Ιωαννιτών, Μετσόβου, Δωδώνης Ζαγορίου και Πωγωνίου.