Η Τ.Ε ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ του ΚΚΕ για την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Για την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ήπειρο

Η «εκτόξευση της ανάπτυξης της Ηγουμενίτσας και όλης της Ηπείρου» ως αποτέλεσμα της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτο των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας που υπογράμμισε κατά την χθεσινή επίσκεψή του ο Κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί που τον συνόδευαν, με αφορμή την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον όμιλο Grimaldi, αφορά αποκλειστικά και μόνο την κερδοφορία μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. 

Η παράδοση του 67% του λιμανιού, μαζί με τα αλιευτικά και τουριστικά καταφύγια στα Σύβοτα, την Πλαταριά και τη Σαγιάδα στον ιδιώτη επενδυτή, σηματοδοτεί έναν νέο γύρο αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με κατάργηση της μόνιμης και πλήρους εργασίας, επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αύξηση των ωρών εργασίας και των εργατικών ατυχημάτων, όπως αποδεικνύει και το αντίστοιχο παράδειγμα του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO.

Ταυτόχρονα, τα νέα επενδυτικά σχέδια για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής ,με την κατασκευή μαρίνας στο κέντρο της πόλης, θα ορθώσουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην αναψυχή και την ελεύθερη πρόσβαση του λαού στη θάλασσα. Από την άλλη θα πλήξει οικονομικά εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους που είτε θα φορτωθούν τις συνέπειες από την όξυνση του ανταγωνισμού και την συγκέντρωσης της τουριστικής πίτας, είτε όπως οι ψαράδες θα πληρώσουν ακριβά τις σημερινές λιμενικές υποδομές, όπως δείχνει και το αντίστοιχο παράδειγμα στο λιμάνι της Παλαιοκαστρίτσας.

Πρόσθετα σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων της Ηγουμενίτσας γεννάει η θετική γνωμοδότηση του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας για εγκατάσταση μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι, μία ανάσα από το Λαδοχώρι, μία πυκνοκατοικημένη περιοχή με λαϊκές κατοικίες και σχολεία.

Οι εξαγγελίες για την παραχώρηση 6.000 στρεμμάτων της «χερσαίας ζώνης» στον δήμο μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλεί στους κατοίκους αφού τα κόστη συντήρησης της είναι τεράστια που θα φορτωθούν τελικά στις λαϊκές πλάτες είτε με την αύξηση των δημοτικών τελών, είτε με την εμπορευματοποίηση της.  

Τέλος η αξιοποίηση του λιμανιού ως πύλη εισόδου εξόδου Νατοϊκών στρατευμάτων για την εξυπηρέτηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, μετατρέπει την περιοχή σε μαγνήτη αντιποίνων. 

Η προκλητική «κλάψα» του ΣΥΡΙΖΑ για το δήθεν ξεπούλημα, αποτελεί στήριγμα της πολιτικής της κυβέρνησης της  ΝΔ αναπαράγοντας βολικές αυταπάτες για δήθεν καλές για το λαό ιδιωτικοποιήσεις.

Αντίστοιχα, πλάτες σε αυτούς τους σχεδιασμούς βάζουν οι εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση, στην περιφέρεια και στους δήμους, που σήμερα ο Ηπειρωτικός λαός αδιάφορα παρακολουθεί να φιλοτεχνούν το φωτοστέφανο του Μητσοτάκη.

Απέναντι σε όλες αυτές τις πλευρές της ανάπτυξης, που τελικά τσακίζει τις ζωές μας για τα κέρδη των λίγων, το ΚΚΕ και τα μέλη του, μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα τους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές για να περιοριστούν  οι αρνητικές συνέπειες για το λαό, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές ανατροπές. Ηγουμενίτσα 21/10/2023