Θεσπρωτία: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κλειστό τελωνείο Μαυροματίου

mavromati

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο μεθοριακό σταθμό Μαυροματίου στη Σαγιάδα, πραγματοποιούν την Κυριακή το μεσημέρι, οι Βορειοηπειρώτες που διαμένουν μόνιμα στη Θεσπρωτία, ζητώντας να επαναλειτουργήσει το τελωνείο, που είναι κλειστό από τις 22 Ιουλίου, λόγω των μέτρων κατά της διάδοσης του κορονοϊού.
Η αναστολή λειτουργίας του τελωνείου δυσχεραίνει την επίσκεψη των Βορειοηπειρωτών από τη Θεσπρωτία στα χωριά τους, αφού για να πάνε – ενώ βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Σαγιάδα – πρέπει να διανύσουν αποστάσεις 200 και πλέον χιλιομέτρων προκειμένου να βρεθούν στην Κακαβιά.
Οι Βορειοηπειρώτες ζητούν να λειτουργήσει το τελωνείο, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και για το Τελωνείο Κακαβιάς.
Το ίδιο αίτημα έχουν εκφράσει ακόμη το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και ο Αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης.
«Η ανάγκη επαναλειτουργίας του τελωνείου Μαυροματίου«, σημειώνουν οι εκπρόσωποι της Θεσπρωτίας «γίνεται ακόμα πιο επιτακτική ενόψει και της συγκομιδής των εσπεριδοειδών, καθώς χρειάζεται να εισέλθουν στη Θεσπρωτία εργάτες γης».

Την ίδια στιγμή δεκάδες επιχειρήσεις από τη Θεσπρωτία που είχαν εξαγωγική δραστηριότητα στη Νότια Αλβανία, έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ιωαννίνων, επισήμανε τον κίνδυνο, να εισέρχονται στη χώρα πολίτες από την Αλβανία, μέσω ανεπίσημων αφύλακτων διόδων με ότι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών σημειώνει:

Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εδώ και έξι μήνες με την απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία του τελωνείου Μαυροματίου στην Σαγιάδα Θεσπρωτίας λόγω κορονοϊου, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Θεσπρωτίας διοργανώνει διαδήλωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 11 Οκτωβρίου και ώρα 12:00 π.μ. στο τελωνείο Μαυροματίου, με βασικό αίτημα το άνοιγμα του συγκεκριμένου τελωνειακού σταθμού.
Ενώ έχουν “γονατίσει” οικονομικά τους υπερήλικες Βορειοηπειρωτες καθώς κάθε φορά που εισέρχονται στην Ελλάδα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν 100 ευρώ το τεστ και να μπαίνουν σε επταήμερη καραντίνα, ταυτόχρονα 6 μήνες τώρα οι κάτοικοι του Δήμου Φοινικαίων αναγκάζονται να διανύσουν τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις (ενώ το Μαυρομάτι είναι δίπλα τούς) και να ταλαιπωρούνται στις ουρές της Κακαβιάς προκειμένου να εισέλθουν στην Ελλάδα.
Η αναστολή λειτουργίας του τελωνείου του Μαυροματίου εκτός απ’ την τεράστια ταλαιπωρια στους Βορειοηπειρώτες έχειδημιουργήσει οικονομικό στραγγαλισμό τόσο στην Θεσπρωτία όσο και στις ελάχιστες επιχειρήσεις της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Για τους παραπάνω λόγους απευθύνουμε έκκληση στην Ελληνική κυβέρνηση να στρέψει το βλέμμα της και σε μας και άμεσα να ανοίξει το Τελωνείο του Μαυροματίου.
Καλούμε τα μέλη μας καθως και τους Θεσπρωτους φίλους μας να σταθούν δίπλα σε αυτή τη δίκαια διεκδίκηση και να δηλώσουν δυνατό παρόν στην διαδήλωση.
*Παρακαλούμε τους συμμετέχοντες να τηρήσουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον κορονοϊο και να έχουν μαζί τους μάσκα προσώπου.
Κοντά μας στην προσπάθεια αυτή θα βρίσκονται μέλη του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας “ο Πύρρος” καθώς και οι σύλλογοι Βορειοηπειρωτών Λευκάδας.Φυσικά έχουμε και τη στήριξη δεκάδων συλλόγων Βορειοηπειρωτών της Αθήνας και άλλων πόλεων. Κατανοούμε όμως πώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οι περίοδοι δύσκολοι οικονομικά για να μπορέσουν να βρεθούν εδώ μαζί μας την Κυριακή.
Πολιτιστικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Θεσπρωτίας