Θεσσαλονίκη: Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο Ημαθίας, και το Πανελλήνιο Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» και το ομώνυμο Σωματείο του απένειμαν το «Μέγα Σταυρό των Κομνηνών».

Την απονομή έκανε ο πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Τανιμανίδης και στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και σημείωσε ότι αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με σύνεση, αδελφοσύνη και ομόνοια. Μίλησε για τον ποντιακό ελληνισμό και τη δύναμη με την οποία ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες. Αναφέρθηκε, επίσης, στο ιεραποστολικό έργο που τον περιμένει στην Αφρική, όπως η ανέγερση νοσοκομείων και σχολείων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς στην Αλεξάνδρεια κρατούμε Θερμοπύλες».

Ο Πατριάρχης απευθύνθηκε στον μητροπολίτη Βεροίας, Παντελεήμονα, τον οποίο πρωτογνώρισε πριν 35 χρόνια, ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, και του απένειμε τον «Σταυρό του Ευαγγελιστή Μάρκου». Ταυτόχρονα προσκάλεσε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τον κ. Τανιμανίδη για να τον τιμήσει.

Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε και στον Ολυμπιονίκη Ηλία Ηλιάδη, που κέρδισε το Χάλκινο Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, στο Τζούντο, όπως και στον πατέρα του και προπονητή Νίκο Ηλιάδη. Το μήνυμα της νίκης του Ηλιάδη είναι ότι «η Ελλάδα μπορεί», επισήμανε ο κ. Τανιμανίδης και την απονομή του «Χρυσού Μεταλλίου της Παναγίας Σουμελά» στους Ηλία και Νίκο Ηλιάδη έκανε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Συγκινημένος ο Ηλίας Ηλιάδης είπε μόνο: «Άξιζε για την Ελλάδα και τον Θεό αυτό που έκανα».

Παράλληλα βραβεύτηκε με υποτροφία αριστούχος μαθητής της β΄Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, στη μνήμη των 21 μαθητών από το Μακροχώρι που είχαν χάσει τη ζωή τους σε τροχαίο στα Τέμπη.

Φέτος ήταν η πρώτη φορά που έγινε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, συνέπεσε με την επέτειο της συμπλήρωσης 60 χρόνων από τη θεμελίωση της μονής στις πλαγιές του Βερμίου και τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν χιλιάδες προσκυνητές, κυρίως Πόντιοι, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, τη Ν.Δ. ο βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Κουρουμπλής, το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος, τους Ανεξάρτητους Έλληνες η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και τη ΔΗΜ.ΑΡ. ο συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Αμοιρίδης. Παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας, Γιώργος Καλαντζής και εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης. Μετά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία ακολούθησε κατάθεσε στεφανιών στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ