Θετικός ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου στην Ήπειρο

pyrkagia_0

Η πυροσβεστική Θεσπρωτίας ευχαριστεί αρχές και πολίτες

Η αντιπυρική περίοδος ολοκληρώθηκε. Οι πληγές που άφησε το φετινό καλοκαίρι στην χώρα μας είναι τεράστιες. Χιλιάδες στρέμματα δασών έγιναν στάχτη. Ανάμεσά τους και τμήμα από τον εθνικό δρυμό της Δαδιάς.

Η Ήπειρος αυτή την θερινή περίοδο ήταν η καλή εξαίρεση του κανόνα. Μάλιστα από τα επίσημα στοιχεία των πυροσβεστικών υπηρεσιών προκύπτει ότι η χρονιά ήταν η καλύτερη της τελευταίας 20ετίας, με ελάχιστες πυρκαγιές και λίγες καμένες εκτάσεις.

Η επαγρύπνηση των κατοίκων από τη μία, η ετοιμότητα και η γρήγορη επέμβαση των πυροσβεστικών υπηρεσιών σε συνδυασμό με την παρουσία του ελικοπτέρου στα Γιάννινα από την άλλη, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που συνετέλεσαν στο αποτέλεσμα αυτό.

Σύντομο απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου έκανε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Απόστολος Βασδέκης.

Όπως ο ίδιος τόνισε το 2023 ήταν η καλύτερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας από πλευράς πυρκαγιών στην Ήπειρο.

Συνολικά εκδηλώθηκαν 121 πυρκαγιές (191 το 2022, με μέσο όρο 20ετίας τις 448) με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται συνολικά περίπου σε 1810 στρέμματα (1925 πέρυσι, 7500 ο μέσος όρος της 20ετίας).

Η κατανομή τους είναι Ιωάννινα  34, Άρτα 26, Θεσπρωτία 26, Πρέβεζα 35.

Η πυροσβεστική Θεσπρωτίας ευχαριστεί αρχές και πολίτες

H Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Θεσπρωτίας απευθύνει τις ευχαριστίες της προς όλες τις υπηρεσίες της που συνέδραμαν στο έργο της με την διάθεση έμψυχου δυναμικού και οχημάτων για την ενίσχυση των περιπολιών.

«Η Αντιπεριφέρεια Θεσπρωτίας, η Διεύθυνση Δασών Ν. Θεσπρωτίας, η Αστυνομική Διεύθυνση Ν. Θεσπρωτίας και το 626 Τάγμα Πεζικού αποδείχθηκαν αξιόπιστοι συνεργάτες μας τις δύσκολες στιγμές. Ευχαριστούμε τους Δήμους Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Σουλίου για την υποστήριξη σε θέματα διοικητικής μέριμνας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες ωστόσο απευθύνει στις τοπικές κοινωνίες για την επαγρύπνηση, το ενδιαφέρον και την υπευθυνότητά τους.

«Ήταν εκείνοι που  ειδοποιούσαν τηλεφωνικά για την υποψία καπνού, για τις παράνομες καύσεις ξηρών χόρτων και για οτιδήποτε τους κινούσε την υποψία πυρκαγιάς. Χάρη στην άμεση ειδοποίηση κατορθώσαμε και αντιμετωπίσαμε εν τη γενέσει τα συμβάντα στο Νομό μας, χωρίς να λάβουν μεγάλη έκταση».

Το καλοκαίρι και οι αρχές του φθινοπώρου πέρασαν και μαζί τους οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση των δασικών πυρκαγιών, οι προκλήσεις όμως που δημιουργούνται από την κλιματική κρίση παραμένουν και ενόψει χειμώνα. Για την αντιμετώπιση κινδύνων από έντονη βροχόπτωση και παγετό συνιστά στους πολίτες να ενημερώνονται από τις ιστοσελίδες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (https://civilprotection.gov.gr/) και του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας (https://www.fireservice.gr/el/home).