Ιστορίες για τρένα…

train

Για 7,5 εκατομμύρια δεν δημοπρατείται η μελέτη για τρένο στην Ήπειρο, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, όπου το θέμα συζητήθηκε μετά από πρόταση ψηφίσματος που είχε υποβάλλει ο επικεφαλής του Κοινού των Ηπειρωτών Γ. Ζάψας.

Της πρότασης του κ. Ζάψα, είχε προηγηθεί το – χοντροκομμένο – ψέμα από το βήμα της Βουλής του υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, ο οποίος, ισχυρίστηκε ότι ανατέθηκε η μελέτη της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ηγουμενίτσα – Καλαμπάκα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ηπέιρου, τα άδεια ταμεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κρατούν σε εκκρεμότητα τον διαγωνισμό για την μελέτη σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου καθώς ο διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει – παρότι υπάρχει εγκεκριμένη κοινοτική πίστωση ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ – αν το ελληνικό δημόσιο και στην προκειμένη περίπτωση το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν διαθέσει αντίστοιχο ποσό.

Η κοινοτική χρηματοδότηση εγκρίθηκε μετά από αίτημα που είχε υποβάλλει ο ΟΣΕ, όμως φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν ιεραρχεί ως προτεραιότητα την συγκεκριμένη μελέτη.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε επίσης ότι συζήτησε το θέμα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, επιβεβαίωσε ότι ουδέποτε ανατέθηκε μελέτη και όπως είπε, θα υπάρξει απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες.

«Το ΠΔΕ έχει πρόβλημα συνολικά και με τα έργα των υπουργείων» ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Ο Γιώργος Ζάψας από την πλευρά του ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την ανάγκη εκπόνησης της μελέτης σιδηροδρομικής σύνδεσης, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί σε επόμενη συνεδρίαση.

Αξίζει να τονιστεί ότι αν ο διαγωνισμός τελικά ναυαγήσει και η κοινοτική χρηματοδότηση χαθεί θα είναι και η χαριστική βολή καθώς δεν θα υπάρξει άλλη δυνατότητα για εκπόνηση της μελέτης.