Κέρκυρα: Μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε το δικαστικό Μέγαρο… Αναβάλλονται οι δίκες Μ. Ντουμάζιου – Ι. Τζάνη

Μυστήριο καλύπτει την πυρκαγιά και την έκρηξη στο Δικαστικό Μέγαρο Κέρκυρας, αφού παρά τις έρευνες ειδικών, δεν έγινε κατορθωτό να ξεκαθαρίσει κατά πόσον επρόκειτο για κτύπημα μαφιόζων ή για τυχαίο γεγονός. 

Η έκρηξη συνοδεία φωτιάς άφησε πίσω τις τεράστιες καταστροφές, κατεδαφίστηκε τοίχος του κτηρίου, ενώ καταστράφηκαν σημαντικότατα τεκμήρια, με άγνωστες τις επιπτώσεις σε υπό εξέταση υποθέσεις. Παράλληλα, το συμβάν παρέλυσε ολόκληρο τον χώρο όπου στεγάζεται η Δικαιοσύνη, αφού αναβλήθηκαν όλες οι υποθέσεις (ποινικές και αστικές).

Όλα ξεκίνησαν στις 2.30 τα ξημερώματα χθες, όταν ήχησε το σύστημα συναγερμού των Δικαστηρίων για ύπαρξη φωτιάς. Η πυρκαγιά που συνοδεύτηκε με ισχυρότατη έκρηξη, ξέσπασε στο κτήριο όπου εκδικάζονται ποινικές υποθέσεις και συγκεκριμένα στον 1ο όροφο. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε με δύο οχήματα και κατάφερε να θέσει υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά περίποου 3 ώρας αργότερα.

Από την πυρκαγιά υπέστη εκτεταμένες ζημιές η αίθουσα με το περιεχόμενο της αλλά και σοβαρές ζημιές υπέστησαν παραπλήσιες αίθουσες. Επίσης η πυρκαγιά επηρέασε εξωτερικά τον 2ο όροφο του κτηρίου. Από την έκρηξη αντικείμενα εκσφενδονίστηκαν περί τα 30 μέτρα μακριά, ενώ έσπασαν τζάμια και κουφώματα σε όλα σχεδόν τα γραφεία και αίθουσες του δικαστηρίου. Αρχικά έγινε λόγος για εγκληματική ενέργεια, ωστόσο από τις εξετάσεις εφτά εμπειρογνωμόνων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δεν εντοπίστηκαν τεκμήρια που να δείχνουν κάτι τέτοιο. 

Οι ειδικοί βρήκαν όλες τις εισόδους του κτηρίου κλειδωμένες, γεγονός που δείχνει ότι δεν υπήρξε παραβίαση. Με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν υπολείμματα εκρηκτικής ή εύφλεκτης ύλης, στάλθηκαν δείγματα τεκμηρίων στο Γενικό Χημείο του Κράτους για αναλύσεις. 

Λόγω των εκτεταμένων ζημιών αναβλήθηκαν όλες οι υποθέσεις που ήταν ορισμένες στα δικαστήρια, μεταξύ αυτών και η δίκη του πρώην Δημάρχου Παραποτάμου Ιωάννη Τζάνη για την υπόθεση του ταμειακού  ελλείμματος των διακοσίων είκοσι πέντε χιλιάδων ευρώ, για το έτος 2010, στο Δήμο Παραποτάμου, αλλά και για 7η(!!!) φορά, η δίκη του πρώην Δημάρχου Φιλιατών Μηνά Ντουμάζιου για την υπόθεση του ταμειακού ελλείμματος του 1,7 εκ ευρώ που έχει ήδη καταλογιστεί από το συνολικό ταμειακό έλλειμμα  των 4,6 εκ. του Δήμου Φιλιατών.