Και τα αδέσποτα στον Δήμαρχο

Τη μεγάλη ευθύνη των εμβολιασμών των αδέσποτων ζώων, κυρίως σκυλιών και γατιών, κατά της λύσσας καλούνται να επωμιστούν οι δήμοι της χώρας με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων της νόσου στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι η σχετική νομοθεσία του 2012 αποδίδει στην αρμοδιότητα των τοπικών αυτοδιοικήσεων κάθε θέμα που αφορά τα αδέσποτα, σχετική μνεία έχουν κάνει στους δήμους οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα λύσσας αλλά και σε άλλους νομούς που γειτνιάζουν με αυτές.

Παρ όλα αυτά, επιφυλάξεις για το αν τελικά οι δήμοι καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις εκφράζουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς εκτιμούν ότι, όπως διαφάνηκε σε πρόσφατη ενημέρωση των δήμων, οι τελευταίοι ισχυρίζονται πως δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα και κονδύλια για την υλοποίηση των εμβολιασμών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην εν λόγω ενημέρωση συμμετείχαν μόνο οι μισοί από τους δήμους της Περιφέρειας.

Από την αυτοδιοικητική πλευρά, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί ρητή εντολή από το αρμόδιο υπουργείο ώστε να προχωρήσει η συλλογή όλων των αδέσποτων ζώων και ο εμβολιασμός τους. “Εμείς εμβολιάζουμε οποιοδήποτε ζώο συλλαμβάνεται καθ υπόδειξη για κάποιο περιστατικό. Κάθε έτος κάνουμε 1150 εμβολιασμούς. Μέχρι τώρα στους τέσσερις δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης έχουν εμβολιαστεί κατά της λύσσας δύο με διόμισι χιλιάδες αδέσποτα ζώα” σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ). Ο σχετικός φορέας, άλλωστε, θεωρείται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ως καλό παράδειγμα διαχείρισης του θέματος αυτού στη Θεσσαλονίκη. Πάντως ο κ. Ζαμπέτογλου τονίζει ότι “το σύνολο των αδέσποτων ζώων στην ίδια περιοχή υπολογίζεται σε 8.000 περίπου και για τον εμβολιασμό όλων αυτών θα πρέπει να δοθεί ρητή εντολή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης”.

Στο μεταξύ, αναμένεται το προσεχές διάστημα η υπογραφή από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό άγριων ζώων στην ύπαιθρο, με τη ρίψη δολωματικών εμβολίων από εναέρια μέσα.