Καμία δυνατότητα να φτάσει άμεσα φυσικό αέριο σε Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα…

MONADA FYSAERIOYΟι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ήπειρο, και σε οικόπεδο που καλύπτει περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας ξεκινούν και μάλιστα με πολύ καλούς οιωνούς.

Μέχρι την ώρα της αλήθειας, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια υπομονής.. Εάν οι προβλέψεις επαληθευτούν τότε ο οικονομικός χάρτης θα αλλάξει ριζικά.

Ωσότου συμβούν όμως όλα αυτά, η Ήπειρος θα μένει μακριά από το φυσικό αέριο, μια φτηνή πρώτη ύλη, πληρώνοντας πανάκριβα το τίμημα από το ναυάγιο του ελληνοιταλικού αγωγού φυσικού αερίου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος βρίσκεται στα Γιάννινα, δεν άφησε περιθώρια για αισιοδοξία.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ρωτήθηκε από το Epiruspost.gr για τη δυνατότητα τροφοδοσίας της Ηπείρου με φυσικό αέριο, δεδομένου ότι πλέον δεν φτάνει αγωγός στην περιοχή.

Ο κ. Μανιάτης θύμισε ότι ήταν από κείνους που είχαν παλέψει τον ελληνοιταλικό αγωγό και υπογράμμισε ότι το υποθαλάσσιο τμήμα, ο IGI παραμένει μέσα σε μεγάλα ενεργειακά έργα της Ευρώπης, αφού υπάρχει η προοπτική μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Κρήτης.

Σχετικά με την τροφοδοσία της Ηπείρου αλλά και της Δυτικής Ελλάδας, σημείωσε ότι εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις από τη ΔΕΠΑ, οι οποίες μπορούν να έχουν την μορφή μικρών κέντρων τροφοδοσίας.

«Δεν δίνω καμία υπόσχεση για άμεση λύση του προβλήματος. Έχω ζητήσει μελέτη σκοπιμότητας από τη ΔΕΠΑ. Σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, μπορεί να είναι μία ρεαλιστική λύση», σημείωσε ο Υπουργός.

Όπως γίνεται αντιληπτό και τα επόμενα χρόνια, μάλλον θα είναι πολλά, η Ήπειρος θα είναι υποχρεωμένη να καταναλώνει πετρέλαιο, είτε για βιομηχανική, είτε για οικιακή χρήση.

Και το κόστος παραγωγής δηλαδή και το κόστος ζωής, θα είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό της υπόλοιπης χώρας.

Το ερευνητικό πρόγραμμα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που οργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Στα επτά δις ευρώ, εκτιμά το Υπουργείο Περιβάλλοντος τα συνολικά έσοδα που μπορούν να προέλθουν από το κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ήπειρο. Ένα μέρος αυτών, για τα επόμενα είκοσι χρόνια, θα μείνει στην περιοχή. Το ποσό αυτό υπολογίζεται στα 560 εκατομμύρια ευρώ.

Η εκτίμηση είναι ότι στην Ήπειρο, θα υπάρξουν άλλα εβδομήντα εκατομμύρια ετησίως έμμεσα οφέλη.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και σημείωσε ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για αλλαγή σελίδας στην Ήπειρο.