Κατά 30% αυξάνονται τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Ηγουμενίτσας από το 2025

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας ενέκρινε κατά πλειοψηφία την αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 30% από το 2025, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η ενιαιοποίηση άλλων τελών και η διεύρυνση κοινωνικών απαλλαγών για ευπαθείς ομάδες. Η απόφαση, που χαρακτηρίστηκε από τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ελήφθη με στόχο την κάλυψη αυξημένων δαπανών που προκύπτουν κυρίως από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, του τέλους ταφής, του μισθολογικού κόστους, αλλά και από την πρόθεση βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η αύξηση επιλέχθηκε ως “μέση λύση”, καθώς η πλήρης κάλυψη των αναγκών με ανταποδοτικά τέλη θα απαιτούσε αύξηση κατά 50%, κάτι που θεωρήθηκε υπερβολικό.

Δημοτική αρχή: “Αναγκαία η αύξηση για τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών”
Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νταής υπεραμύνθηκε της απόφασης για αύξηση των δημοτικών τελών, τονίζοντας ότι αυτή η κίνηση είναι μονόδρομος για τη βιωσιμότητα των ανταποδοτικών υπηρεσιών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

«Η αύξηση κατά 30% είναι αναγκαία για να καλύψουμε τις αυξανόμενες δαπάνες και να χρηματοδοτήσουμε τις δράσεις μας στον τομέα της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού. Μεσοσταθμικά, η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 22 ευρώ ετησίως, ενώ τα επιπλέον έσοδα θα μας επιτρέψουν να απελευθερώσουμε πόρους για πολιτικές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η συντήρηση υποδομών, η δημιουργία νέων παιδικών χαρών και η ενίσχυση κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή είναι δεσμευμένη στη δικαιότερη κατανομή των τελών και ανακοίνωσε ότι εντός του 2025 θα εξεταστεί η εφαρμογή ειδικών συντελεστών, ώστε να αντιμετωπιστούν κοινωνικές ανισότητες και γεωγραφικές ανομοιομορφίες.

«Γνωρίζουμε ότι δεν είναι ευχάριστη αυτή η απόφαση, αλλά είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της πόλης και των δημοτών μας. Προχωρούμε με υπευθυνότητα και με στόχο να χτίσουμε έναν Δήμο που μπορεί να προσφέρει περισσότερα στους πολίτες του».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος, όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος και το τέλος ταφής, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες εξοικονόμησης και αύξησης της εισπραξιμότητας παραμένουν προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή.

Γιάννης Λώλος: “Αδικαιολόγητη η αύξηση, πλήττει δυσανάλογα τις περιφερειακές κοινότητες”

Ο Γιάννης Λώλος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην αύξηση των δημοτικών τελών, τονίζοντας ότι η πρόταση πλήττει κυρίως τους δημότες των περιφερειακών κοινοτήτων και δεν συνοδεύεται από τεκμηριωμένο σχέδιο.

«Η αύξηση είναι αδικαιολόγητη και επιβαρύνει δυσανάλογα τις περιφερειακές κοινότητες. Η δημοτική αρχή επικαλείται αυξήσεις δαπανών χωρίς να έχει καταφέρει να εξηγήσει επαρκώς από πού προκύπτουν. Ενώ έχει στη διάθεσή της σύγχρονα μέσα, όπως η λειτουργία του ΣΜΑ (Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) και η ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού, βλέπουμε τα κόστη να αυξάνονται αντί να μειώνονται».

Ο κ. Λώλος τόνισε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε διατηρήσει σταθερά τα τέλη για χρόνια, παρά τις οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις, και υποστήριξε πως η τρέχουσα δημοτική αρχή, αντί να προχωρήσει σε περαιτέρω εξορθολογισμό και εξοικονόμηση, επιλέγει τη λύση της αύξησης.

Αντώνης Μπέζας: “Μέτρο αντικοινωνικό και αναποτελεσματικό”
Ο Αντώνης Μπέζας, επικεφαλής δημοτικής παράταξης, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για αντικοινωνική πολιτική, δηλώνοντας:

«Είναι λανθασμένη η κίνησή σας για την αύξηση κατά 30% στα ανταποδοτικά τέλη. Είναι μέτρο αντιαναπτυξιακό, αντικοινωνικό, δεν προάγει την κοινωνική αλληλεγγύη και δείχνει μια Δημοτική Αρχή που βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες των δημοτών της και λειτουργεί με νοοτροπία λογιστή. Δεν είναι αυτή η Δημοτική Αρχή που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία μας, με την κρίση ακρίβειας που υπάρχει».

Υποστήριξε ότι, παρά την αύξηση, οι δαπάνες για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες δεν θα ισοσκελιστούν με τις εισπράξεις και ο δήμος θα χρειαστεί να μεταφέρει 1.220.000 ευρώ από άλλες πιστώσεις. Πρότεινε εναλλακτικά την υιοθέτηση μέτρων αύξησης της εισπραξιμότητας, όπως η επικαιροποίηση στοιχείων, η θέσπιση περισσότερων ειδικών συντελεστών και η εντατικοποίηση της είσπραξης ανείσπρακτων οφειλών, ενώ παρότρυνε τη δημοτική αρχή να ακολουθήσει το παράδειγμα των δήμων Άρτας και Ιωαννίνων, που διατήρησαν σταθερά τα τέλη.

Ομόφωνες αποφάσεις για ενιαιοποίηση και απαλλαγές
Παρά τις διαφωνίες για την αύξηση, ομόφωνα εγκρίθηκαν:

  • Η ενιαιοποίηση του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων σε 0,30 ευρώ/τ.μ. για στεγασμένους χώρους και 0,175 ευρώ/τ.μ. για μη στεγασμένους, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.
  • Η κατάργηση του πολιτιστικού τέλους των 0,25 ευρώ/τ.μ., που ίσχυε μόνο για τη Δ.Ε. Ηγουμενίτσας από το 2001.
  • Ενιαίος συντελεστής τέλους ακίνητης περιουσίας στο 0,030% επί της αξίας κάθε ακινήτου.
  • Η αύξηση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων από 0,50% σε 0,75%.

Επίσης, εγκρίθηκε η διεύρυνση απαλλαγών στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ευπαθείς ομάδες, όπως άποροι, άτομα με αναπηρία, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι και μονογονεϊκές οικογένειες, με αύξηση όμως κατά περίπτωση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Related Posts