ΚΚΕ Ε.Π. ΒΔ Ελλάδας: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ

Η συζήτηση για το μέλλον των ΤΕΙ στη χώρα μας, δεν είναι καινούρια. Ξεκίνησε αμέσως μετά τη δημιουργία τους στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και έκτοτε, επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα – πάντα με τη μορφή τρομοκρατικών διλλημάτων που απευθύνονται στο σύνολο των λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας («τοπικής» και μη), μεταφέροντάς τους την ευθύνη για τη «λύση του προβλήματος».

Η κουβέντα που διεξάγεται αυτές τις μέρες, έχει ως αφορμή εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία πρέπει άμεσα να προχωρήσει ο «Καλλικράτης» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή η συγχώνευση και το κλείσιμο Τμημάτων και Σχολών – μια επιλογή που δεν αφορά μόνο τα ΤΕΙ αλλά και τα Πανεπιστήμια. Αξιοποιώντας κατά περίπτωση τόσο την καπιταλιστική οικονομική κρίση και την έλλειψη – δήθεν – πόρων για τη λειτουργία τους, όσο και τον «εξορθολογισμό» που πρέπει να γίνει στη «χωροταξική» διάταξη ΤΕΙ και ΑΕΙ (δεν μπορεί να κρυφτεί πια το αποτέλεσμα της πολιτικής «κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και ΤΕΙ»!!! λογική όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν από τον τόπο μας), ΑΠΑΙΤΟΥΝ να δοθούν προτάσεις από τις εκπαιδευτικές αλλά και τις “τοπικές” κοινωνίες, για το τι πρέπει να γίνει.

Τι δεν λένε όμως ξεκάθαρα:

  • Ότι ο διαχωρισμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε Πανεπιστημιακή και Μη Πανεπιστημιακή – Τεχνολογική (επί της ουσίας, όσα «Ανώτατα» και αν μπουν μπροστά από τα αρχικά ΤΕΙ) είναι αναχρονιστικός, ξεπερασμένος από την ίδια τη ζωή και τα επιτεύγματα της επιστήμης. Σήμερα, οι κοινωνικές ανάγκες (και όχι το κέρδος) απαιτούν την προετοιμασία επιστημονικού δυναμικού ικανού να αναπτύξει στο έπακρο τις παραγωγικές και πνευματικές δυνατότητες της χώρας για να εξασφαλιστεί κοινωνική ευημερία. Οι προπτυχιακές σπουδές οφείλουν να παρέχουν υψηλό επίπεδο πανεπιστημιακής μόρφωσης σε όλους τους φοιτητές χωρίς ταξικούς φραγμούς, εξασφαλίζοντας πλήρη επιστημονική επάρκεια και επαγγελματική ικανότητα στα αντίστοιχα επιστημονικά αντικείμενα (που θα συνοδεύεται από τη σιγουριά στην εργασία) και διαμορφώνοντας βαθιά καλλιεργημένους επιστήμονες, ικανούς να σκέφτονται και να δρουν με διαλεκτική αντίληψη σε όλα τα επίπεδα και όχι μονοδιάστατα στο αντικείμενό τους. Τέτοιο περιεχόμενο έχει η θέση για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Γι’ αυτό απαιτείται να προηγείται το Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, δημόσιο και δωρεάν, που θα εξασφαλίζει βασική – γενική εκπαίδευση ως τα 18 χρόνια με σκοπό την ολόπλευρη μόρφωση και καλλιέργεια της προσωπικότητας κάθε νέου πριν από την επαγγελματική επιλογή, σε απόλυτη αντιπαράθεση (και στη λειτουργία και στο περιεχόμενο) με το σημερινό σχολείο της αγοράς. Η επιλογή επαγγελματικής ειδικότητας για όσα επαγγέλματα το απαιτούν πρέπει να ακολουθεί τη 12χρονη εκπαίδευση σε ένα σύστημα δημόσιων και δωρεάν Επαγγελματικών Σχολών, χωρίς τα σημερινά «μπερδέματα» για το ποιος είναι πιο «Ανώτερος» από τον άλλον!
  • Ότι η Παιδεία δεν είναι ποτέ και σε κανένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα, ανεξάρτητη από την οικονομία. Ίσα – ίσα που η σχέση τους είναι απόλυτα εξαρτημένη. Στην κοινωνία της εκμετάλλευσης, της επιδίωξης του όλου και μεγαλύτερου κέρδους από τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις, του αστικού κράτους και του πολιτικού του προσωπικού (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ κόμματα ευρωμονοδρόμου) στο ρόλο του  ρυθμιστή των συμφερόντων της πλουτοκρατίας ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να υπάρξει άλλο σχολείο, άλλο πανεπιστήμιο πέρα από αυτό της αγοράς! Η εκπαίδευση της μπίζνας, των χορηγών, της έρευνας για τα κέρδη, της παραγωγής μισομορφωμένου – μισοκαταρτισμένου (άρα, πιο εύκολα εκμεταλλευόμενου) εργατικού δυναμικού. Αυτή η πολιτική, δεν φτιασιδώνεται. Δεν αλλάζει με τη συγχώνευση Τμημάτων ΤΕΙ ή την κατάργησή τους. Αυτή η πολιτική ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ με τη λαϊκή δράση και συμμαχία όλων εκείνων που πλήττονται από την εξουσία των μονοπωλίων. ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ με τη λαϊκή δράση και συμμαχία, που στόχο της έχει την αλλαγή τάξης στο τιμόνι της εξουσίας, για να μπορεί να σχεδιαστεί η οικονομία – κατ’ επέκταση και η παιδεία – προς όφελος του εργαζόμενου λαού.

Οι προαποφασισμένες αναδιαρθρώσεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που περνούν και μέσα από τον Νόμο – Πλαίσιο για ΤΕΙ και ΑΕΙ, αποτελούν στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και πρέπει να βρουν την οργανωμένη, μαζική αντίδραση εργαζομένων και νεολαίας. Όχι μια στείρα άρνηση σαν την αντίστοιχη κάποιων Πρυτάνεων που όμως σπεύδουν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις γιατί πια είναι νόμος!, βάζοντας μπροστά τις εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης των Ιδρυμάτων.  Αλλά, την ταξικά οργανωμένη ανυπακοή που βάζει εμπόδια στην πράξη σε αυτόν αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους αντιλαϊκούς νόμους, δημιουργώντας ρήγματα, μεγαλώνοντας την αδυναμία του αστικού πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει και να υπερβεί την κρίση που το ίδιο δημιούργησε. 

Δεν κλείνουμε τα μάτια στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που σπουδάζουν σήμερα στα ΤΕΙ λόγω και των μειώσεων των προϋπολογισμών που θίγουν ακόμα και την υποτυπώδη φοιτητική μέριμνα που υπήρχε (αν και σε κάποια Τμήματα και Σχολές δεν υπήρχε καν πρόβλεψη για εστίες, ξενοδοχεία κλπ). Ούτε σε εκείνα που βιώνει το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό των ιδρυμάτων λόγω όλων των παραπάνω αλλά και των μειώσεων στους μισθούς τους, τις άθλιες συνθήκες διδασκαλίας με τους σπουδαστές να στοιβάζονται κατά πολλές δεκάδες στα εργαστήρια λόγω ελλείψεων σε καθηγητές / προσωπικό. Στηρίζουμε το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών με αιτήματα που βάζουν στη ζωή τη λογική «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία – Καμία θυσία για τα κέρδη τους»!

Καλούμε παράλληλα την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, τη νεολαία να βγάλουν συμπεράσματα, με κάθε αφορμή. Να μην μπλεχτούν στα ψευτοδιλλήματα τύπου «να μείνει ή να φύγει το ΤΕΙ;» (διαφωνούμε με τη λογική που αντιμετωπίζει τα παιδιά μας, τους σπουδαστές, ως πελάτες), «να αποδεχτούμε όλα τα μέτρα για να πάρουμε την 6η δόση ή θα χαθούμε;»…ΤΩΡΑ είναι η ώρα να ενισχύσουν και να συμπορευθούν με το ΚΚΕ για τη μόνη ελπιδοφόρα προοπτική: ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ.

Καμία ανοχή στο μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ. Καμιά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του οπορτουνισμού που λειτουργούν ως ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων. Να μετατρέψουμε το φόβο του συστήματος και των εκφραστών του απέναντι στο λαό, τη χειραφέτησή του και την οργάνωσή του σε πραγματικό πανικό. Έχουμε τη δύναμη. Γιατί χωρίς τον εργαζόμενο λαό, χωρίς τον μοναδικό παραγωγό του πλούτου, γρανάζι δεν γυρνά!

28/11/2011