Κλείνουν τα τελωνεία Μαυροματίου και Μέρτζιανης

mavromati

Αντιδρά το Επιμελητηρίο Θεσπρωτίας

Από τα μεσάνυχτα μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο του προσωρινού περιορισμού των χερσαίων συνδέσεων της χώρας για τον περιορισμό του Covid-19. Τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος δημοσιεύθηκαν αναλυτικά στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και για πρώτη φορά αφορούν και στις συνδέσεις με την Αλβανία.

Στα σύνορα Ελλάδας- Αλβανίας η είσοδος και η έξοδος από την Ελληνική Επικράτεια επιτρέπεται μόνο από την Κακαβιά, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι από τα μεσάνυχτα δεν θα εξυπηρετείται κανένας από την Μέρτζιανη και το Μαυρομάτι.

Με βάση την απόφαση και όσα θα τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα οι Έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς υποχρεούνται να συμπληρώνουν το Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https:// travel.gov.gr καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης, στην ίδια διεύθυνση.

Οι εργάτες γης, σε περίπτωση που βρίσκονται στη χώρα και εξέλθουν της Ελληνικής Επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου 2020, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.

Το ίδιο ισχύει και για όποιον άλλον πολίτη ταξιδέψει προς την Αλβανία καθώς δεν θα μπορεί να επιστρέψει μέχρι τις 4 Αυγούστου.

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας απευθύνεται εγγράφως στα αρμόδια υπουργεία και ζητά να μην κλείσει το τελωνείο και να εγκατασταθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Μαυρομάτι.

Το τελωνείο Μαυροματίου, όπως σημειώνει στην επιστολή του το Επιμελητήριο, αποτελεί το δεύτερο δυναμικό σημείο επαφής με την Αλβανία και το μοναδικό ουσιαστικό σημείο που φέρνει σε άμεση πρόσβαση τις παραθαλάσσιες περιοχές της Νότιας Αλβανίας με την Ελλάδα και την Θεσπρωτία. Μια επαφή που έχει σφυρηλατηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσω κοινών ενεργειών και δράσεων και έχει πλέον καταστεί αποδοτική και για τις δύο πλευρές.

Με την απόφαση κλεισίματός του, μπορεί μεν να ενισχύεται η προστασία της δημόσιας υγείας παράλληλα όμως καταστρέφονται και οι τοπικές μας οικονομίες.

«Δια της παρούσης, δεν ζητούμε να αρθεί το μέτρο, θέτοντας σε κίνδυνο και την δημόσια υγεία αλλά και το «καλώς έχει» αυτής στην περιοχή και φυσικά της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Ζητάμε την άμεση λήψη απόφασης για την άμεση θέση σε ομαλή λειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου με την παράλληλη λειτουργία κλιμακίων του ΕΟΔΥ που θα εκτελούν τους ενδεδειγμένους ελέγχους και θα επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όσους δεν αποτελούν κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Έτσι και τις οικονομικές επιπτώσεις θα περιορίσουμε και θα προετοιμάσουμε την ορθή λειτουργία για τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες που θα υπάρξει αυξημένη ανάγκη μετακίνησης αγροεργατών για την συλλογή των περίπου 50.000 τόνων μανταρινιού της περιοχής μας» σημειώνεται στην επιστολή.