Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τα αιολικά στη Μουργκάνα

Συνεχίζονται στη Θεσπρωτία οι αντιδράσεις για τα αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται στη Μουργκάνα.

Ο ένας αιολικός σταθμός, ισχύος 21,6 MW έχει υποβάλλει φάκελο για τη θέση «Πριόνια». Ο δεύτερος φάκελος ΜΠΕ περιλαμβάνει τρία αιολικά πάρκα στις θέσεις «Σταρόδα» (ισχύος 3ΜW), “Καμήλα»  (ισχύος 3 ΜW) και «Καστρί» (3 ΜW).

Για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αρνητική για τα δύο αιολικά πάρκα είναι και η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών.

Φορείς και σύλλογοι της περιοχής έχουν καταθέσει τις αντιρρήσεις τους ενώ παρέμβαση κάνει και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

«Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Μουργκάνα τους μόνους ωφελημένους που θα έχει είναι οι μεγάλοι ενεργειακοί επιχειρηματικοί όμιλοι» σημειώνει και προσθέτει πως «αυτοί είναι που αρπάζουν την ευκαιρία για να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους και να βγάλουν τεράστια κέρδη καταστρέφοντας παράλληλα τον φυσικό πλούτο της Μουργκάνας με τεράστιες επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα του βουνού.

Την ίδια στιγμή ο λαός της Θεσπρωτίας βρίσκεται αντιμέτωπος με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί χωρίς ρεύμα στο σπίτι του, στο μαγαζί και στο χωράφι. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σπιτιών που δεν έχουν ρεύμα. Ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής της Μουργκάνας θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα γιατί θα μείνουν χωρίς βοσκοτόπια.

Καλούμε τον λαό της Θεσπρωτίας να μη συμβιβαστεί με αυτή την επικίνδυνη κατάσταση και να βγει στον αγώνα χωρίς καμία αναμονή και χωρίς να περιμένει κανέναν σωτήρα. Η πράσινη ανάπτυξη και το εμπόριο ρύπων που φέρνουν σε δεινή θέση τον λαό μας είναι επιλογές όλων των κυβερνήσεων στη χώρα μας που υπηρετούν τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Δεν θα επιτρέψουμε τη καταστροφή του περιβάλλοντος, δεν θα ζήσουμε στο σκοτάδι της ενεργειακής φτώχειας!» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.