”Κωλοτούμπες” της Κυβέρνησης καταγγέλει ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας

«Κωλοτούμπα» της κυβέρνησης για την κυριακάτικη αργία

Καταδικάζουμε, απερίφραστα, την αναδίπλωση της κυβέρνησης στο θέμα της κυριακάτικης αργίας, δια στόματος του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Σταθάκη.

Ο κ. Σταθάκης, ο οποίος σε ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είχε ξεκαθαρίσει ότι «τις Κυριακές, τα καταστήματα θα είναι κλειστά», το περασμένο Σάββατο, στη Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας (ΕΣΕΕ), αποκαλύφθηκε με το «επτά Κυριακές ανοιχτά», αποδεικνύοντας ότι οι περίφημες διακηρύξεις και δηλώσεις δεν ήταν παρά προεκλογικές υποσχέσεις και δεν υπάρχει καμία διαφορά με την προηγούμενη κυβέρνηση και τις δεσμεύσεις της, απέναντι στους δανειστές και τις πολυεθνικές.

Καταδικάζουμε, επίσης, τη συνενοχή του Προεδρείου και του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΕΕ και της συντριπτικής πλειοψηφίας των αντιπροσώπων που αποδέχτηκαν αυτή την εξέλιξη.

Καλούμε τους συναδέλφους που δεν έχουν εξαρτήσεις να επιμείνουν στο αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και την καθιέρωση εθνικού ωραρίου 48 ωρών δουλειάς την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά, υποχρεωτικό για όλους.

Επανάληψη της προηγούμενης, η ρύθμιση των 100 δόσεων για τον ΟΑΕΕ

Η νέα ρύθμιση για τα χρέη στον ΟΑΕΕ έχει και πάλι χαρακτήρα εισπρακτικό, δίχως να λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση των ανασφάλιστων, τις παράλογες χρεώσεις και ούτε συνοδεύεται από μια ρεαλιστική μακροπρόθεσμη πρόταση για την ενσωμάτωση του συνόλου των οφειλετών και τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ.

Έχει μικρές βελτιώσεις σε σχέση με την προηγούμενη που απέτυχε παταγωδώς – όπως έγκαιρα προειδοποιήσαμε – αλλά είναι ανεφάρμοστη, στο σύνολό της. Κι αυτό, γιατί, είναι αδύνατο οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ να πληρώνουν τις υπέρογκες τρέχουσες εισφορές – έστω κι αν κατέβουν 3 κατηγορίες – και παράλληλα τα «φουσκωμένα» χρέη τους.

Σχετικά με την απομείωση του χρέους, προβλέπεται, για τις 100 δόσεις, έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων. Η συντριπτική πλειονότητα των ανασφάλιστων δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε εφάπαξ καταβολή των οφειλομένων ή σε ρύθμιση 50 δόσεων, ώστε να επωφεληθεί μεγαλύτερων εκπτώσεων. Άρα έπρεπε να μηδενιστούν τα πρόστιμα και σε όσους επιλέξουν τις 100 δόσεις και να επιβληθεί λογικό επιτόκιο επί του κεφαλαίου. Για ποιον λόγο παραμένει μέρος των προστίμων, αν ο στόχος ήταν η ένταξη των ανασφάλιστων και πάλι στον ΟΑΕΕ;

Όσο για το ίδιο το κεφάλαιο, δυστυχώς και πάλι δεν γίνεται λόγος για την αφαίρεση του ποσού και των επιβαρύνσεων που αφορούν στον κλάδο υγείας, ενώ είναι γνωστό πως στο διάστημα που δεν πλήρωναν οι συνάδελφοι τις εισφορές τους, είχαν αθεώρητα βιβλιάρια υγείας, άρα δεν βάρυναν τον ΟΑΕΕ αυτά τα έξοδα.

Αυτές οι παρατηρήσεις αφορούν στη λογική που διέπει το νομοσχέδιο.

Αν, όμως, η κυβέρνηση ήθελε να δώσει λύση στο πρόβλημα και να εντάξει τη συντριπτική πλειονότητα των 400.000 ανασφάλιστων στον ΟΑΕΕ, έπρεπε να προχωρήσει σε τομές που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε. Όφειλε να αντιληφθεί το πρόβλημα του χρέους, καθώς οι συνάδελφοι δεν χρωστούν, μόνο, στον ΟΑΕΕ. Μπορεί να χρωστούν στην Εφορία, στις τράπεζες, σε προμηθευτές.

Μόνο, αν υπάρχουν ασφαλισμένοι, θα υπάρχει κι ο ΟΑΕΕ. Η μόνη πρόταση που θέτει ως προτεραιότητα τους ασφαλισμένους και κατ’ επέκταση την ύπαρξη του ΟΑΕΕ είναι η εξής, κατά σειρά:

  1. Όλες οι οφειλές πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν (παγώσουν). Όχι μόνο τα ποσά που ξεπερνούν τις 20.000€, όπως πρότεινε η ΕΣΕΕ, η οποία διέπεται από την ίδια, εισπρακτική, λογική με της κυβέρνησης. Και πρέπει να «παγώσουν» για να γίνει ένα νέο ξεκίνημα από τους συναδέλφους, οι οποίοι είδαν το εισόδημά τους να συντρίβεται στα έξι χρόνια της κρίσης.
  2. Πρέπει να διαγραφούν τα χρέη του κλάδου υγείας και οι επιβαρύνσεις σε αυτά, για λόγους που αναφέραμε παραπάνω.
  3. Να διαγραφούν, επίσης, όλα τα πρόστιμα επί του αρχικού κεφαλαίου και να υπολογιστεί λογικό επιτόκιο 1%.
  4. Έστω και με καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων, να μειωθούν άμεσα οι τρέχουσες εισφορές κατά 30% – 35%. Οι εισφορές πρέπει να εναρμονίζονται με το εισόδημα των ασφαλισμένων. Κατά παράβαση αυτού, οι προηγούμενες κυβερνήσεις κράτησαν στάσιμες τις εισφορές από το 2009 και αυτό αποτέλεσε την πρώτη αιτία που οι μισοί συνάδελφοι οδηγήθηκαν εκτός ΟΑΕΕ. Οι υψηλές εισφορές θα οδηγήσουν τον ΟΑΕΕ σε κατάρρευση.
  5. Στο σημείο που φτάσαμε, δεν αρκεί η επιλογή τριών κατηγοριών παρακάτω. Χρειάζεται ελεύθερη επιλογή κατηγορίας για ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να παραμείνουν ενεργοί οι ασφαλισμένοι, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την προοπτική αποπληρωμής του χρέους.
  6. Μετά από τα παραπάνω και αφού, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες εισφορές, να του δίνεται η δυνατότητα να πληρώνει μηνιαία, αν το επιθυμεί, μέρος του κεφαλαιοποιημένου χρέους τους, με ποσό που ο ίδιος θα αποφασίζει – έστω και 50€ το μήνα.

Στόχος των προτάσεων είναι να επανενταχθούν στον ΟΑΕΕ 350.000 συνάδελφοι και παράλληλα να σταματήσουν να προστίθενται νέοι οφειλέτες. Με το «πάγωμα» των οφειλών και τη μείωση των εισφορών θα καταστεί δυνατό να ανταποκριθούν οι ανασφάλιστοι στις τρέχουσες εισφορές, ενώ θα παραμείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους οι χιλιάδες συνάδελφοι που μέχρι σήμερα πληρώνουν, αλλά με μεγάλη δυσκολία κι είναι πιθανό να προστεθούν με τη σειρά τους στους ανασφάλιστους.

Θα έπρεπε να γίνει μάθημα στην κυβέρνηση, η αποτυχία όλων των προηγούμενων ρυθμίσεων, οι οποίες όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά το διόγκωσαν. Σε λίγο ούτε η μείωση των συντάξεων θα σώσει τον ΟΑΕΕ, ο οποίος θα καταρρεύσει αφού οι ανασφάλιστοι θα φτάσουν στα επίπεδα του 60% ή του 70% των εγγεγραμμένων στο Ταμείο. 

Η κατάσταση είναι τόσο τραγική, ώστε το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται, αρχικά, σταθεροποίηση. Μπορεί, σε πρώτο στάδιο να υπάρξει απώλεια εσόδων από τη μείωση των εισφορών και την κατάταξη σε χαμηλότερες κατηγορίες, αλλά στη συνέχεια τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά, λόγω της συμμετοχής σχεδόν όλων των ασφαλισμένων και τη σταδιακή αποπληρωμή των νόμιμων χρεών.

Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ γνωρίζουν ότι η σύνταξή τους εξαρτάται από το ύψος των εισφορών. Συνεπώς, αν τους δοθεί η δυνατότητα, είναι βέβαιο ότι, μόλις ανακτήσουν το εισόδημά τους, θα επιδιώξουν να πληρώσουν τα χρέη τους και να ανέλθουν στην κλίμακα των ασφαλιστικών κατηγοριών.

Εδώ που φτάσαμε, κάθε παρέμβαση με εισπρακτικό χαρακτήρα, θα καταλήγει σε αποτυχία, γιατί έχουμε στερέψει από ρευστό.

Χρειαζόμαστε παρεμβάσεις μακροοικονομικού χαρακτήρα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας καταθέτει για άλλη μια φορά τη μόνη ρεαλιστική πρόταση και καλεί την ΕΣΕΕ, τις Ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους που κωφεύουν και αδιαφορούν, να τη στηρίξουν. Να στηρίξουν την ουσιαστική επανένταξη των ανασφάλιστων και τη σωτηρία του ΟΑΕΕ.