Λίγες οι πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Ήπειρο

konstas vasilisΤις μισές περίπου πυρκαγιές, σε σύγκριση με το 2013, κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική στην Ήπειρο. Μάλιστα οι εκτάσεις που κάηκαν, δασικές και αγροτικές, μπορούν να θεωρηθούν οι λιγότερες των τελευταίων ετών.

Ο απολογισμός θεωρείται ιδιαίτερα θετικός, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα με τη λήψη της αντιπυρικής περιόδου.

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Βασίλης Κώνστας ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία που υπήρξε κάνοντας ειδικότερη αναφορά στον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Μαυρογιώργο.

Συνολικά κατά τη θερινή περίοδο σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου εκδηλώθηκαν 236 αγροτοδασικές πυρκαγιές και κάηκαν 1042,2 στρέμματα δασικών-χορτολιβαδικών-αγροτικών- εκτάσεων.

Παρατηρήθηκε σε σχέση με το έτος 2013 μείωση του αριθμού των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε ποσοστό 45% και μείωση του αριθμού των καιόμενων εκτάσεων σε ποσοστό 62%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εισαγόμενες από την Αλβανία πυρκαγιές ήταν μόλις τρεις, στην περιοχή της Θεσπρωτίας, λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά.

Η καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, η επιχειρησιακή ετοιμότητα και οι καιρικές συνθήκες αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για τον περιορισμό των πυρκαγιών.

Ωστόσο από την Πυροσβεστική καταγράφηκαν δυσλειτουργίες και προβλήματα τα οποία συνοψίζονται:

• Η ύπαρξη δυο Εθνικών δρυμών, Βίκου – Αώου και Πίνδου (Βάλια – Κάλντα), που καταλαμβάνουν συνολική έκταση 250.000 στρεμμάτων, στους οποίους η πρόσβαση πραγματοποιείται μέχρι ενός σημείου με οχήματα και στη συνέχεια με πεζοπόρα τμήματα, ενώ ο απαιτούμενος χρόνος κυμαίνεται από 3:30 ώρες έως 6:30 ώρες.

• Το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων όπου η πρόσβαση είναι χρονοβόρα.

• Το έντονο τοπογραφικό ανάγλυφο με ψηλά όρη και απότομες βαθιές χαράδρες.

• Οι πολύ μεγάλες οδικές αποστάσεις σε συνδυασμό με το δύσκολο και ορεινό οδικό δίκτυο.

• Οι διάσπαρτοι ύποπτοι ναρκοθετημένοι χώροι της ελληνοαλβανικής μεθορίου που καθιστούν πολύ επικίνδυνες τις επεμβάσεις των πεζοπόρων τμημάτων καθόσον η οριοθέτηση των χώρων αυτών είναι αρκετά επισφαλής και αρκετοί από αυτούς δεν έχουν χαρτογραφηθεί. Στο ΠΕ.Κ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου υπάρχουν χάρτες με τις ακριβείς συντεταγμένες των οριοθετημένων ναρκοπεδίων αλλά και των πιο επικίνδυνων περιοχών για ύπαρξη άγνωστων ναρκοπεδίων και διάσπαρτων πολεμοφόδιων.

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2014 ήταν τα ακόλουθα:

• Μη συντήρηση και καθαρισμός πολλών δασικών-αγροτικών δρόμων από τους αρμόδιους φορείς και σε περίπτωση που αυτή έγινε, υλοποιήθηκε με καθυστέρηση και εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου.

• Μη λήψη μέτρων πρόληψης πυρκαγιών από τους κατοίκους των περιοχών που κατοικούν σε οικιστικό περιβάλλον πλησίον δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων (καθαρισμός οικοπεδικών και αύλειων χώρων).

• Πλημμελής καθαρισμός των περιαστικών δασών.

• Ελλιπής καθαρισμός της βλάστησης πλησίον του δικτύου διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος της Δ.Ε.Η.