Λαθρεμπόριο αλόγων κι από το λιμάνι Ηγουμενίτσας

ALOGA 14Νέα στοιχεία για το λαθρεμπόριο αλόγων που συντελείται από… τον Έβρο έως την Κρήτη έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελικές Αρχές, την ώρα που οι πρόσφατοι έλεγχοι του ΕΦΕΤ δείχνουν ότι το αλογίσιο κρέας εξακολουθεί να φτάνει στα πιάτα των ανυποψίαστων καταναλωτών.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε φάκελο που κατατέθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου στην Εισαγγελία από τα μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Ιπποειδών, ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό δέχεται βροχή καταγγελιών από ολόκληρη την Ελλάδα για περιοχές όπου εγκαταλελειμμένα άλογα, αλλά ακόμα και μουλάρια και γαϊδουράκια, πέφτουν θύματα του ιδιότυπου λαθρεμπορίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της Realnews τον Μάρτιο του 2013 χωρίς ωστόσο να υπάρχει οποιαδήποτε αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Τα μέλη του κυκλώματος, που δρα σε διάφορες περιοχές της χώρας, καταφέρνουν να αποκομίζουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο κέρδος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή της παράνομης πώλησης των αλόγων ξεκινά από 300 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.00 ευρώ, ανάλογα με το βάρος του ζώου.

Η υπόθεση αποτελεί τη «βάση της πυραμίδας» του μεγάλου πανευρωπαϊκού διατροφικού σκανδάλου νοθείας αλλαντικών και άλλων δήθεν χοιρινών ή μοσχαρίσιων σκευασμάτων τροφίμων με κρέας αλόγων. Το κρέας αυτό προέρχεται από λαθρεμπόριο που συντελείται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα να συνιστά κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Τα ιπποειδή που μετατρέπονται σε αντικείμενο των παράνομων αγοραπωλησιών χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Πρόκειται για τραυματισμένα άλογα, τα οποία ανήκουν σε ιππικούς ομίλους ή σε άτομα που ασχολούνται με τον ιππόδρομο.

Σε αυτήν την περίπτωση οι ιδιοκτήτες τους επιλέγουν να πουλήσουν τα άλογά τους σε μέλη παράνομων κυκλωμάτων, καθώς το κόστος αποκατάστασης των τραυμάτων τους είναι συχνά υπέρογκο.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά ιπποειδή που ανήκουν στις άγριες φυλές αλόγων, τα οποία στην κυριολεξία πέφτουν θύματα αρπαγής, ενώ -τέλος- υπάρχουν και τα λεγόμενα «ορφανά» ιπποειδή, εκείνα δηλαδή που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα σε διάφορες αγροτικές περιοχές της χώρας. Αυτή η τελευταία κατηγορία αφορά κυρίως μουλάρια και γαϊδουράκια, τα οποία, όπως φαίνεται, καταλήγουν και αυτά στο πιάτο των καταναλωτών.

Στην Ελλάδα, το λαθρεμπόριο αλόγων συντελείται εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς από το 2006 μέχρι σήμερα παράνομα φορτία με άλογα έχουν κατασχεθεί σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

Προορισμός των φορτίων ήταν πάντα η Ιταλία, όπου υπάρχουν σφαγεία αλόγων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα ιπποειδή βρέθηκαν να μεταφέρονται ναρκωμένα, με σπασμένα πόδια, ώστε να χωρέσουν στα κοντέινερ…