ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΗ

laikisysrosi

laikisysrosiΗ Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο της Ηγουμενίτσας, καταγγέλλει την αυθαίρετη και με δήθεν νομιμοφανή τρόπο αντικατάσταση μέλους του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ, προερχόμενου από την Λαϊκή Συσπείρωση, που είχε ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας για να συμμετάσχει στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ.

Ζητήθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ με πρότασή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο της 16/03/2015 να αντικατασταθεί ένα από τα τρία μέλη (πολίτες) του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ, με το πρόσχημα ότι ο νόμος προβλέπει ότι όταν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση είναι περισσότεροι των 20 τότε μια θέση στο Δ.Σ. της καταλαμβάνει εργαζόμενος της.

Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑΗ από το 2012 και μετά είναι συνολικά (μόνιμοι και συμβασιούχοι) πάνω από 20. Σήμερα είναι 23(18 μόνιμοι και 5 συμβασιούχοι).Πιστεύουμε ότι και σωστό είναι και δίκαιο να εκπροσωπούνται οι εργαζόμενοι στο Δ.Σ., πράγμα που και οι ίδιοι το έχουν ζητήσει από καιρό.

Τονίζουμε όμως ότι ουδέποτε στο παρελθόν εφαρμόστηκε αυτό από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά ούτε τέθηκε θέμα κατά την ψήφισή των νέων μελών για το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ όταν συγκροτήθηκε το Δ.Σ .το 2014.

Η αιτιολογία ότι πρέπει να προσμετρούνται στην δύναμη των εργαζομένων και οι συμβασιούχοι προφανώς μας βρίσκει σύμφωνους και αγωνιζόμαστε για αυτό.

Ωστόσο αυτό η Δημοτική Αρχή το εφαρμόζει κατά περίπτωση(π.χ. δεν ψηφίσαν οι συμβασιούχοι στο ΠΑΚΠΠΟ),για να μην αναφερθούμε στην στάση της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Η μη συμμετοχή των εργαζομένων στο το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ για χρόνια είναι παράνομη. Προφανώς υπάρχουν ευθύνες για αυτό, τόσο στην διοίκηση της ΔΕΥΑΗ όσο και στις Δημοτικές Αρχές. Όπως επίσης πρέπει να ελεγχθούν για την νομιμότητα τους και οι αποφάσεις έχει πάρει το Δ.Σ. αυτό το διάστημα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ..

Αλλά γιατί προς τούτο πρέπει να καθαιρεθεί από το Δ.Σ. ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης;

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει ότι όλη αυτή μεθόδευση έγινε για να εκπαραθυρωθεί από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ, ο εκπρόσωπός της Παπαχρήστος Στέφανος, επειδή η παρουσία του , οι απόψεις και οι προτάσεις του, ήταν ενοχλητικές τόσο στον Διευθύνοντα Σύμβουλο όσο και στον πρόεδρο του Δ.Σ.

Συγκεκριμένα τους ενόχλησε επειδή από την αρχή της συμμετοχής του στο Δ.Σ. ζήτησε να υπάρχει ενημέρωση και συζήτηση των θεμάτων που εισάγονταν στο Δ.Σ, και ότι ο ρόλος των μελών του δεν πρέπει να περιορίζεται απλά και μόνο στην επικύρωση με θετική ψήφο των θεμάτων και προτάσεων που τίθεντο σε αυτό.

Τους ενόχλησε ότι επέβαλε στα Δ.Σ. να συζητούνται τα θέματα, να αναδεικνύονται πλευρές τους, να γίνονται προτάσεις από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης και να καταψηφίζονται απ’ αυτήν αρκετά από τα προτεινόμενα.

Η εικόνα για τα μέλη του Δ.Σ. ,των έξι (6) συμβούλων επί συνόλου επτά (7), ήταν να δίνουν πάντα θετική ψήφο χωρίς να εκφράζουν άποψη σε όλα τα Δ.Σ., μα και σε όλα τα θέματα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ, μεταξύ των θεμάτων που καταψήφισε ήταν και ο προϋπολογισμός του 2015 (συζητήθηκε 9/12/2014), με παράλληλη κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την ανακούφιση των δημοτών, των λαϊκών νοικοκυριών που έχουν γονατίσει από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζουν σε βάρος τους οι κυβερνήσεις της τελευταίας 6ετίας μαζί με την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, και υλοποιούν κατά το μέρος που τους αναλογεί και τα εκάστοτε Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ.

Φαίνεται ότι αυτό που τους ενδιαφέρει τελικά και θέλουνε να επικρατεί στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ, είναι άκρα του τάφου σιωπή.

Δηλαδή τα μέλη του Δ.Σ. πρέπει απλά να ψηφίζουν , να μην ρωτάνε, να μην συζητάνε, να μην έχουνε απορίες, να μην αναδεικνύουν προβλήματα, απλά να συμφωνούν σε όλα.

Αυτή είναι η φιλοσοφία για την λειτουργία του Δ.Σ., έτσι εννοεί ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος ότι πρέπει να λειτουργεί η ΔΕΥΑΗ ΑΕ, φυσικά με τις ευλογίες της πλειοψηφίας (συμπολίτευσης) του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας.

Αυτή όμως η λειτουργία του Δ.Σ. δεν προς όφελος του λαού και του τόπου.

Ηγουμενίτσα 18/03/2015

Για την

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Δώρης Δήμας