Λαϊκή Συσπείρωση για Μαργαρίτι: Περιφερειάρχης κερνάει, Περιφερειάρχης πίνει

Με μία αιχμηρή ανακοίνωση επανέρχεται η Λαϊκή Συσπείρωση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και τη θετική γνωμοδότηση για το φωτοβολταικό πάρκο στο Μαργαρίτι.

Το θέμα πήρε διαστάσεις το τελευταίο διήμερο λόγω της σύνθεσης της ομάδας των επενδυτών αλλά και των παλινωδιών που προηγήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας που προηγήθηκε στις γνωμοδοτήσεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επικεντρώνει την κριτική της στη στάση του Περιφερειάρχη και της Περιφερειακής Αρχής.

Αναλυτικά αναφέρει:

Περιφερειάρχης κερνάει Περιφερειάρχης πίνει….

Αυτό έκανε πράξη η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου, όταν γνωμοδότησε θετικά για την εγκατάσταση ενός Φωτοβολταϊκού Πάρκου (ΦΠ) στην Κοινότητα Μαργαριτίου, στο οποίο ιδιοκτήτες είναι μέλη της φυσικής αλλά και της πολιτικής οικογένειας του κ. Περιφερειάρχη.

Για να διασφαλίσει την υλοποίηση αυτής της επένδυση πριν λίγους μήνες η Επιτροπή είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για έργο αντίστοιχης ισχύος στο ίδιο σημείο που συμμετείχε άλλη επιχείρηση με το σκεπτικό ότι θα δεσμευτεί το δίκτυο της ΔΕΗ και θα είναι αδύνατη η τοποθέτηση ΦΠ από ΤΟΕΒ ή κτηνοτρόφους που θα θελήσουν φτηνή ενέργεια.

Σε συνέχεια του προηγούμενου αφηγήματος, η επιχειρηματική επένδυση βαφτίστηκε συνεργασία αγροτών ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για φαρμακοποιούς, ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, κτηνοτρόφους, ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων μέχρι και τοπογράφους μηχανικούς. Οι συνοπτικές διαδικασίες για τις οποίες έχει ενημερωθεί και συμφωνεί και το Υπουργείο -όπως ανέφερε ο μελετητής του έργου- βαφτίστηκαν αγώνας δρόμου της υποψήφιας  με την πλειοψηφία υπέρ των αγροτών, και η επένδυση έκτασης 870 στρεμμάτων απασχόλησε την επιτροπή από φιλοπεριβαλλοντικά κίνητρα, αφού θα μπορούσαν να πάρουν απαλλαγή οι ιδιοκτήτες αν κατέθεταν ο καθένας ξεχωριστά αίτηση.

 Σα να μην έφταναν τόσα… «βαφτίσια», ο ίδιος ο κ. Περιφερειάρχης συμμετείχε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για να υπερασπιστεί την επένδυση που συμμετέχει η φυσική και πολιτική του οικογένεια αποδεικνύοντας πόσο θετικός είναι στο ημέτερο ΦΠ.  Να σημειωθεί ότι στο προηγούμενο θέμα, υπήρχε αρνητική εισήγηση για μια εξίσου μεγάλη επένδυση στο Δήμο Ζίτσας,  με το σκεπτικό ότι «τόσα άγονα μέρη έχει η Ήπειρος, γιατί να γίνει η επένδυση στο Δήμο Ζίτσας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Προφανώς με αυτό το σκεπτικό οι κτηνοτρόφοι και λοιποί επιχειρηματίες του Μετσόβου, κάνουν επενδύσεις στο Μαργαρίτι…

Η πλειοψηφία της περιφερειακής αρχής έδειξε τόση σπουδή στο συγκεκριμένο έργο που προχώρησε στη γνωμοδότηση παρά το γεγονός ότι με έγγραφο του μελετητή έγινε γνωστή η προσθήκη του Δήμου Ηγουμενίτσας στους επενδυτές, η οποία άλλαζε τη μετοχική σύνθεση της εταιρίας, το μέγεθος του έργου και προφανώς την επίδραση στο περιβάλλον!

Μέσα σε μια μόλις συνεδρίαση αποκαλύφτηκε ότι κανένα περιβαλλοντικό άγχος δεν διέπει την περιφερειακή αρχή που ούτως ή άλλως παραδέχεται ότι συμφωνεί στο σύνολο με τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι όποιες αρνήσεις σε συγκεκριμένα έργα έχουν τελείως διαφορετικές αφετηρίες από την αγωνία για την κτηνοτροφία ή για το περιβάλλον όπως θέλουν να λένε οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας.