Με ένταση και διαρροές η απόφαση για τους υδρογονάνθρακες στην Παραμυθιά

Μετά από 2,5 ώρες συζήτηση και με αρκετές εντάσεις, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο, η χορήγηση άδειας διέλευσης από δημοτικές εκτάσεις στην κοινοπραξία Energean – Repsol για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή και με πλειοψηφία 12 υπέρ, 3 κατά και 3 παρών. Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρχαν 7 απόντες, ενώ 2 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, αποχώρησαν πριν την ψηφοφορία.

Χαρακτηριστικό επίσης ήταν το γεγονός της μη κοινής γραμμής τόσο από την παράταξη ΟΡΑΜΑ της πλειοψηφίας, όσο και από την παράταξη “ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ”, με τους δημοτικούς συμβούλους των 2 παρατάξεων να ψηφίζουν κατά συνείδηση.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα ασφάλειας για το ανθρώπινο δυναμικό και την προστασία του περιβάλλοντος ενώ δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση στο ελατόδασος της Ελαταριάς και στα χαραγμένα μονοπάτια. Η θετική απόφαση αφορά μόνο στη χορήγηση άδειας πρόσβασης στις δημοτικές εκτάσεις της περιοχής, ενώ διευκρινίζεται ότι η θετική γνωμοδότηση αφορά αποκλειστικά την διενέργεια σεισμικών ερευνών και κανένα μετέπειτα στάδιο.

Με ανακοίνωσή της η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Σουλίου εξηγεί γιατί καταψήφισε:

«Η άδεια που, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι μια απόφαση που υποθηκεύει το παρόν και το μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας.

Το πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η εξόρυξη πετρελαίου σημαίνει σε απλά ελληνικά…

·      Αρπαγή του ενεργειακού πλούτου της περιοχής μας από το μονοπωλιακό κεφάλαιο.

·      Σοβαρή περιβαλλοντική απειλή για τη χλωρίδα, την πανίδα και φυσικά τους υδάτινους πόρους.

·      Μπλέξιμο της χώρας και της περιοχής σε επικίνδυνα πολεμικά μονοπάτια.

·      Απειλή για άλλους κλάδους παραγωγικής δραστηριότητας στους οποίους δραστηριοποιούνται μικρομεσαίοι επαγγελματίες (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία κ.α).

·      Κανένα άμεσο ή έμμεσο όφελος για τον λαό της περιοχής (ούτε τα μεροκάματα θα αυξηθούν, ούτε η τιμή του πανάκριβου πετρελαίου θα μειωθεί για τα λαϊκά νοικοκυριά).

Τα παραπάνω δεν είναι θεωρητικά σχήματα. Προκύπτουν από την διεθνή εμπειρία (δηλ άλλες περιοχές που εντοπίστηκε και εξορύχτηκε πετρέλαιο) αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του οικονομικού συστήματος (καπιταλισμός), παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού του…..

Γενικά δεν είμαστε αντίθετοι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων. Ασφαλώς και θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο ενεργειακός και ορυκτός πλούτος της περιοχής μας και της χώρας και να συμβάλει στην πραγματική ενεργειακή αυτάρκεια. Η αξιοποίηση αυτή όμως πρέπει να γίνει προς το συμφέρον του λαού μας με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό, με σεβασμό στο περιβάλλον, με ισόρροπη ανάπτυξη σε σχέση με άλλους υφιστάμενους κλάδους και θέσεις εργασίες με πλήρη δικαιώματα.

Τα περί άδειας μόνο για την έρευνα που επικαλούνται όσοι υπερψήφισαν την πρόταση αυτή είναι αυτό που ο λαός μας περιγράφει με τη φράση «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Η όλη διαδικασία είναι μια αλυσίδα με γνωστή ακολουθία. Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε μια ευκαιρία να μπλοκάρει την όλη διαδικασία και να καλέσει το λαό της περιοχής μας να ακυρώσει στην πράξη τους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Αντ’ αυτού η ισχυρή πλειοψηφία έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στο διαχρονικό έγκλημα που μαγειρεύεται και στην περιοχή μας.

Ο λαός του Δήμου μας ελπίζουμε να έβγαλε τα κατάλληλα συμπεράσματα…»

Στο δημοτικό συμβούλιο παραβρέθηκαν δημότες, εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ, του ΜΛ-ΚΚΕ αλλά και μέλη συλλογικοτήτων, όπως η «Ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο», η οποίοι με συνεχείς παρεμβάσεις προσπάθησαν να πείσουν το σώμα για την καταψήφιση της εισήγησης, ενώ τοποθέτησαν και σχετικό πανό στην αίθουσα.

«Η δραστηριότητα της εξόρυξης υδρογονανθράκων θα έχει μεγάλες και αρνητικές επιπτώσεις με καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, για την υγεία, για την ζωή των κατοίκων της περιοχής, για τις υφιστάμενες δραστηριότητες της πρωτογενούς παραγωγής ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα της Ηπείρου, καθώς και για τον τουριστικό χαρακτήρα της, με τα ιδιαίτερα φημισμένα οικολογικά του χαρακτηριστικά» ανέφεραν μεταξύ άλλων τα μέλη της «Ομάδας πρωτοβουλίας πολιτών ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο».

Δείτε στο βίντεο της Paramythia-online, τι συνέβη το βράδυ της Δευτέρας στην Παραμυθιά.