Με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις θα προχωρήσει η κατασκευή της διασταύρωσης της Νέας Σελεύκειας

Την επιτάχυνση των διαδικασιών με τη μέθοδο των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων πρόκειται να ζητήσει σήμερα, στην συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Περιφέρειας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, ώστε να προχωρήσει το έργο της «Εισόδου της Πόλης Ηγουμενίτσας».

Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, το 2004 προκήρυξαν μελέτη παρέμβασης με Τίτλο «Μελέτη Εισόδου της Πόλης Ηγουμενίτσας». Η Μελέτη παραλήφθηκε από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας στο τέλος του 2009. Το Φεβρουάριο του 2010, από κλιμάκιο των επιβλεπόντων και του μελετητικού σχήματος, παρουσιάστηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηγουμενίτσας, παρουσία του τότε Δημάρχου Θ. Πιτούλη και των Αντιδημάρχων, το ολοκληρωμένο σχέδιο. Έκτοτε συντάχθηκαν οι πίνακες κτηματολογίου απαλλοτριώσεων, ώστε να αποκτήσει ωριμότητα σαν Έργο.

Η Μελέτη περιλαμβάνει :

  • Δρόμο διπλής κατεύθυνσης, με νησίδα στη μέση, πεζοδρόμια, πεντάμετρους παράπλευρους δρόμους, ηλεκτροφωτισμό και δύο κυκλικούς Κόμβους . Ο πρώτος στη συμβολή των Οδών 28ης Οκτωβρίου και Κύπρου(πρατήριο του Ντάσιου), και ο δεύτερος στη διασταύρωση Εθνικής Οδού με Νέα Σελεύκεια και οικισμό Αμπελιών(πρατήριο Χοντρόπουλου). Επίσης προβλέπονται :
  • Φωτεινούς σηματοδότες στην συμβολή της Εθνικής Οδού με την παράκαμψη Νέας Σελεύκειας, η οποία έχει μελετηθεί και ξεκινά από το κατάστημα «ΕlectroΝet», ως τη συμβολή της Οδού αυτής με τον Εθνικό δρόμο προς Σαγιάδα(ελαιοτριβείο Κυβράνογλου).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2010 οι κάτοικοι της περιοχής, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου της Νέας Σελεύκειας, είχαν προχωρήσει στο συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων στη διασταύρωση Νέας Σελεύκειας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη μη τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών, ή άλλης μόνιμης κυκλοφοριακής λύσης, σε ένα τόσο επικίνδυνο για την κίνηση των οχημάτων και των πεζών, σημείο.

Βέβαια, τότε ο Δήμος Ηγουμενίτσας είχε δεσμεύθει ότι θα στείλει άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας, με τη σύνδρομή και της Τροχαίας της πόλης για να επιτηρούν στο σημείο τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής. Οι τροχονόμοι αυτοί φάνηκαν στην περιοχή για λίγες μέρες τότε, ως… παρατηρητές… και έκτοτε δεν ξαναφάνηκαν αφού εκτός των άλλων κινδύνευε και η δική τους σωματική ακεραιότητα!

Σύμφωνα με τον κ. Πιτούλη, το διάστημα που μεσολάβησε από τον Φεβρουάριο του 2010, κάλεσε τους ιδιοκτήτες των υπό απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών να υπογράψουν ότι συναινούν ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου. Δυστυχώς δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση από όλους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τώρα η ανάγκη της διαδικασίας των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων. Ο κ. Πιτούλης επισημαίνει ότι οι υπό απαλλοτρίωση ιδιοκτησίες έχουν να συνεισφέρουν πολύ λίγα τετραγωνικά μέτρα, σε κάποιες περιπτώσεις λιγότερα και από 10 τ.μ., και σε κάθε περίπτωση πολύ λιγότερα από αυτά που θα συνεισφέρουν με την έγκριση του υπό εφαρμογή σχεδίου πόλεως στην περιοχή.

Μετά την αναμενόμενη απόφαση και του Περιφερειακού Συμβουλίου, το έργο της  Εισόδου Πόλεως Ηγουμενίτσας, πρόκειται να ενταχθεί για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

«Η μελέτη είναι σχεδόν ολοκληρωμένη», δηλώνει ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γ. Κάτσινος, υπολείπεται πολύ λίγη δουλειά ακόμα, η γεωλογική μελέτη ώστε μαζί με τις απαλλοτριώσεις να συμπληρωθεί και το έργο να καταστεί ώριμο προς ένταξη.