Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις στο Σούλι

ASOYLI14Οι ηρωικοί αγώνες των Σουλιωτών και η αυτοθυσία του καλόγερου Σαμουήλ, ζωντάνεψαν στον βράχο σύμβολο.

Κάτω από τα μαύρα σύννεφα, στα Σουλιώτικα βουνά, ήχησαν και πάλι τα όπλα και οι ιαχές των λίγων που είχαν μάθει να αντιστέκονται στους πολλούς και να κρατούν ελεύθερα τούτα τα όρη.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις σε ανάμνηση του ολοκαυτώματος, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή και κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της τελευταίας μάχης και της ανατίναξης του Κουγκίου.

ASOYLI1 14

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, τη Βουλή ο βουλευτής Γιώργος Στύλιος, τον ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Όλγα Γεροβασίλη, το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Χρήστος Γκόκας, τους Ανεξάρτητους Δημ. Βουλευτές ο βουλευτής Γιώργος Νταυρής, ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι οργανώσεων της Χρυσής Αυγής.

Παρόντες επίσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, ο διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας Μπέλλος Παναγιώτης, ο Περιφερειακός Διοικητής Ηπείρου και Ιονίων Νήσων του Λιμενικού, ο Περιφερειακός Διοικητής Ηπείρου της Πυροσβεστικής, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλογών και πλήθος κόσμου.

ASOYLI2 14

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε και ο 3ος ορεινός αγώνας δρόμου θυσίας Σουλιωτών.Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με καταθέσεις στεφάνων και με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα

 Ο Υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας, σε δηλώσεις που έκανε ανέφερε:

«Είναι μια ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό για το Δήμο Σουλίου, τη Θεσπρωτία αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Το Σούλι υπήρξε ο προάγγελος της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Το Σούλι είναι συνυφασμένο στη συνείδηση όλων μας με τους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία. Εθνική ανεξαρτησία δεν είναι όμως μόνο η εδαφική ανεξαρτησία αλλά και η οικονομική ανεξαρτησία.

ASOYLI3 14Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει σαν χώρα μια μεγάλη προσπάθεια για να ανακτήσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία. Έχουμε πετύχει πολλά, έχουμε όμως ακόμη δρόμο μπροστά μας. Έχουμε μπροστά μας ένα μακρύ δρόμο, μεταρρυθμίσεων, ανάκαμψης και ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας, μείωσης του δημόσιου χρέους και κυρίως διόρθωσης των αδικιών που έγιναν για να μην συμβούν τα χειρότερα.

Μπορούμε να τα επιτύχουμε όλα αυτά, γιατί έχουμε βάλει πλέον πολύ ισχυρές βάσεις. Μπορούμε, γιατί βαδίζουμε με στέρεα βήματα μπροστά και έχουμε σχέδιο. Αποδείξαμε ότι βαδίζουμε σωστά και ότι το σχέδιο δουλεύει».

      Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης ανέφερε: 

«Σας καλωσορίζω σ’αυτόν τον ιερό τόπο, όπου για μια ακόμη φορά, θα αποτίσουμε φόρο τιμής στην μνήμη των  προγόνων μας.

Μνήμες και ανδραγαθήματα που υποχρέωσαν διαχρονικά, μεγάλες προσωπικότητες ανά τον κόσμο, να επαινέσουν την ανδρεία του Έλληνα, όπως η φράση του Ουΐνστον  Τσώρτσιλ: « Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν  σαν Έλληνες.»

ASOYLI4 14

Φίλες και φίλοι

Οι μνήμες των προγόνων μας, των ηρώων του Σουλίου, καθώς και οι χρυσές σελίδες που πρόσθεσαν στην ιστορία μας είναι πάντοτε επίκαιρες, είναι πάντοτε χρήσιμες σε όλους μας.

 

Διανύσαμε την δυσκολότερη  περίοδο  μιας πρωτοφανούς  οικονομικής και κοινωνικής κρίσης .

Παρά τις τεράστιες πληγές της, επιδείξαμε σαν κοινωνία, υπομονή. Μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος, προσπαθήσαμε και γινόμαστε καλύτεροι.

Θεωρώ ότι πλέον σκεπτόμαστε  περισσότερο  ώριμα, πιο ψύχραιμα και πιο συνετά.

Οι προγονοί μας, οι ήρωες του Σουλίου  αγωνίστηκαν κάτω από πολύ πιο αντίξοες  συνθήκες. Όπλο τους ήταν το υψηλό αίσθημα για την Ελευθερία και την  αξιοπρέπεια.

Χωρίς αυτά τα αισθήματα θα είχαν λυγίσει πολύ νωρίς,  κάτω από το βάρος του συσχετισμού   δυνάμεων.

Άντεξαν όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα και μαζί  με άλλους πατριώτες έσπειραν τον σπόρο για τον γενικό ξεσηκωμό και τον  νικηφόρο απελευθερωτικό Αγώνα του 1821.  

Φίλες και φίλοι

Δίνουμε και στις μέρες μας, κάτω από  τελείως διαφορετικές συνθήκες, έναν αγώνα, για να προστατέψουμε την ατομική και Εθνική μας αξιοπρέπεια.

Δίνουμε από το 2010 ένα συνεχή αγώνα, για να διαφυλάξουμε, όσα με κόπους και θυσίες καταφέραμε να φτιάξουμε εμείς και οι προγονοί μας στη νεότερη ιστορία μας.

Όλα δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Εμείς σαν Περιφέρεια Ηπείρου,  τα τελευταία 3.5 χρόνια συνεργαστήκαμε με όλους τους φορείς του τόπου με μοναδικό σκοπό το καλό των Ηπειρωτών έτσι και τώρα, με καλύτερες π

ροϋποθέσεις, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας . 

Τα επόμενα 5 χρόνια ο ρόλος μας  στην ανάπτυξη της Ηπείρου είναι καθοριστικός.

Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε το απαράμιλλο αυτό τοπίο, την ιστορία αυτού του τόπου,  ώστε να μπορούν να το επισκέπτονται περισσότεροι  προσκυνητές.

Να το αναδείξουμε όχι μόνο σαν χώρο  που θριάμβευσε η αντρειοσύνη και η αυτοθυσία, για χάρη της τιμής και της Ελευθερίας, αλλά και να γνωρίσουν οι επισκέπτες παράλληλα, τις   ομορφιές  της περιοχής τα τοπικά προϊόντα  και το απαράμιλλο  ανάγλυφο  του τοπίου.

Είναι από τις  πρώτες προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής, του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, και εμού προσωπικά. Το προχωράμε .»

.

Με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από Παραμυθιά online