Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μήνυμα του Μάριου Κάτση για την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η σημερινή. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση της μεγάλης πορείας διαμαρτυρίας στις 8 Μάρτη του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, μια διαδήλωση που χτυπήθηκε άγρια και βάφτηκε στο αίμα.

Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου 1909, ενώ ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1910, με πρόταση  της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin, κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος τη δεκαετία του 1960 αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για τη ημέρα αυτή. Έτσι, Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Η 8η Μάρτη θα πρέπει να είναι σημείο αναφοράς για περισυλλογή, σκέψη και αναδρομή στους αγώνες των γυναικών για χειραφέτηση και ελευθερία επιλογών. Και θα πρέπει να είναι και αφετηρία προβληματισμού για το σήμερα και για τις αλλαγές που χρειάζεται ακόμη να γίνουν. Η θεσμική εξίσωση των δύο φύλων δεν αναιρεί τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τις γενικότερες διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.

Όταν μόνο το 1/5 των κοινοβουλευτικών εδρών παγκοσμίως καταλαμβάνεται από γυναίκες και υπάρχουν μόνο 19 αρχηγοί κρατών γένους θηλυκού, γίνεται αντιληπτό πως μπορούν να αλλάξουν ακόμη πολλά πράγματα. Πόσο μάλλον, όταν σύμφωνα με έρευνες, σε περίπου 118 χρόνια θα λυθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών!

Μπορεί λοιπόν τη σημερινή ημέρα οι γυναίκες να έχουν την τιμητική τους, αλλά, πέρα από τα λουλούδια και τα δώρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ουσία, δηλαδή τις θυσίες και τους αγώνες των γυναικών, καθώς και την ανάγκη της συνέχισης των αγώνων αυτών για την καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους.

Μήνυμα του Δημάρχου Ηγουμενίτσας Ιωάννη Λώλου για την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Σήμερα 8 Μαρτίου γιορτάζουμε τη Γυναίκα. Την Γυναίκα που πάλεψε για ισότητα, δικαίωμα στην ψήφο και για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Την Γυναίκα που καθημερινά παλεύει να φέρει εις πέρας τους πολύπλευρους ρόλους που της αναλογούν ως γυναίκα, σύζυγος, μητέρα και εργαζόμενη. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!”

MHNYMA TOY ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ  κ. ΓΙΑΝΝΗ ΓΟΓΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες. Σαν σήμερα, το 1857 οι εργάτριες στα κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης πρωτοστάτησαν σε μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα δικαιώματά τους ως εργαζόμενες, που αποτέλεσε την απαρχή ενός μεγάλου αγώνα για την ισότητα, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σήμερα, σε μια περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης, οφείλουμε να ανοίξουμε νέους δρόμους για τις γυναίκες, τα κορίτσια, τη νέα γενιά. Να αντιπαλέψουμε την εργασιακή ανισότητα και την καταπίεση, τα σεξιστικά πρότυπα και τους αποκλεισμούς. Έχουν γίνει πολλά, αλλά απομένουν πολύ περισσότερα να κάνουμε.

Η Ευτυχία, η Χαρά, η Καλοσύνη, η Αγάπη, η Ελπίδα, η Οικογένεια, η Ομορφιά, είναι όλες λέξεις γένους θηλυκού.

Χρόνια πολλά σε κάθε ΓΥΝΑΙΚΑ χωριστά.