Μ. Κάτσης: Ενημέρωση για την εφαρμογή Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ

Ενημερώνουμε τους  αποφοίτους των ΕΠΑΛ αλλά και όλους τους συμπολίτες μας  για τις νομοθετικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή, που αφορούν τον κλάδο της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης. Μετά από την επαναπρόσληψη απολυμένων εκπαιδευτικών  από την κατάργηση δημοφιλών ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ από τον τότε Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη, ύστερα από την επαναφορά του δικαιώματος στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, τώρα προχωρούμε στην αναβάθμιση του θεσμού της μαθητείας. Με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται ο ρόλος των Επαγγελματικών Λυκείων ενώ βοηθιούνται χιλιάδες νέες και νέοι απόφοιτοι θύματα της κρίσης, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία ώστε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Μάλιστα η μαθητεία περιλαμβάνει πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και βοήθεια  στο χώρο δουλειάς από υπεύθυνο καθηγητή.

Συγκεκριμένα:

Ευκαιρία σε περίπου 2.000 κατόχους Απολυτηρίου και Πτυχίου ΕΠΑΛ (Ηλικίας 18-24 ετών) δίνει ο νέος θεσμός του Μεταλυκειακού  Έτους- Τάξεις Μαθητείας.

 Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί στις 6 Μαρτίου 2017. Σημειώνεται ότι η Α’ φάση θα πραγματοποιηθεί σε ΕΠΑ.Λ που βρίσκονται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Για την Ήπειρο οι ακόλουθες ειδικότητες είναι οι εξής:

Το Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας έχει διάρκεια εννιά μηνών και συνδυάζει 7ωρο  εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο αρμόδιο ΕΠΑ.Λ. ή/και Εργαστηριακό Κέντρο (μία φορά την εβδομάδα) και «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» 28 ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις ημέρες.

Στους μαθητευόμενους παρέχεται αμοιβή που ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομισθίου και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για το διάστημα του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας».

Οι απόφοιτοι του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας λαμβάνουν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Τέλος υπενθυμίζουμε εν συντομία τα βασικά χαρακτηριστικά της Μαθητείας:

Α. Αποτελεί ένα πρόγραμμα στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν προαιρετικά όσοι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ το επιθυμούν. Κατά την 9μηνη διάρκειά του περιλαμβάνει εκπαίδευση στο χώρο εργασίας είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα με αμοιβή και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Β. Αναφέρεται αποκλειστικά σε αποφοίτους ΕΠΑΛ άνω των 18 χρονών, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του από την προηγούμενη κυβέρνηση που επέτρεπε την εργασιακή απασχόληση σε μαθητές 16 ετών.

Γ. Διεξάγεται βάσει Προγραμμάτων Σπουδών, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιοτική εφαρμογή της με ευθύνη των ΕΠΑΛ και των εργαστηριακών κέντρων μέσα από ειδικό πρόγραμμα σπουδών που διεξάγεται στο χώρο εργασίας της εκάστοτε επιχείρησης για 4 ημέρες την εβδομάδα και 1 ημέρα εργαστηριακού μαθήματος στο σχολείο.

Δ. Οι απόφοιτοι της τάξης μαθητείας θα αναβαθμίζουν τα εκπαιδευτικά τους προσόντα και θα αποκτούν εργασιακή εμπειρία.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά:
http://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2/mathiteia , καθώς και τις ιστοσελίδες των κατά τόπους ΠΔΕ, ΔΔΕ και αρμοδίων ΕΠΑ.Λ.