Ντοκιμαντέρ και ανοιχτά μικρόφωνα στην ΕΡΑ Ιωαννίνων

Η αποφράδα ημέρα της 11ης Ιουνίου, που σύσσωμη η ελληνική κοινωνία ξόρκισε πριν από ένα χρόνο και ταυτόχρονα υπέστη σοκ η διεθνής κοινή γνώμη, με το «μαύρο» της κυβέρνησης στην ΕΡΤ και τις κατά τόπους ΕΡΑ ξανάρχεται. 
Αύριο, Τετάρτη, συμπληρώνεται ένας ακριβώς χρόνος από την αυταρχική και ετσιθελική απόφαση της κυβέρνησης να βάλει τέλος στην ελεύθερη έκφραση και πληροφόρηση. Η αντιδημοκρατική –και για πολλούς αντισυνταγματική- κυβερνητική πρωτοβουλία και η υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από τον συντοπίτη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προκάλεσε πάμπολλες αντιδράσεις στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Το βασικό επιχείρημα του Αντώνη Σαμαρά, που βασιζόταν στα ψεύδη και τις συκοφαντίες εναντίον της ΕΡΤ, έχει ήδη καταπέσει, ενώ εμφανής είναι πλέον η ανεπάρκεια της κυβέρνησης να «στήσει» έναν αντίστοιχου κύρους και ελεύθερης έκφρασης δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, εξαντλώντας τις ενέργειές της στο μόρφωμα της Δημόσιας Τηλεόρασης.
Η αυριανή μέρα μπορεί να είναι θλιβερή, αλλά οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Ιωαννίνων, οι αλληλέγγυοι και η τοπική κοινωνία γιορτάζουν την αντίσταση του ενός χρόνου. Ο τοπικός ιστορικός σταθμός, παρά τις πολλές αντιξοότητες, εξακολουθεί να εκπέμπει ακόμη καθημερινά το πρόγραμμά του. Σημαντική παρακαταθήκη θεωρείται ο ενός έτους αγώνας των εργαζομένων, των πολιτών και φορέων των Ιωαννίνων, που με μια προσπάθεια συλλογική κατάφερε να κερδίσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας, των ακριτών, των εργατών, των κτηνοτρόφων και όλων των επαγγελματικών τάξεων της περιοχής.
 Η ΕΡΑ Ιωαννίνων επιμένει στον αγώνα για ελεύθερη πληροφόρηση και καλεί σε συμπόρευση φορείς και πολίτες. Ο αγώνας συνεχίζεται και αύριο, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, τα μικρόφωνα του σταθμού θα είναι ανοιχτά στους πολίτες για να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Το βράδυ, στις 9.15, στα «Παλιά Σφαγεία» θα προβληθεί, με πρωτοβουλία της ΕΡΑ, το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας». Προβολές έχουν γίνει μέχρι τώρα σε 15 χώρες του εξωτερικού ενώ άλλες τόσα είναι τα αιτήματα άλλων χωρών, καθώς, ως γνωστό, το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται το θέμα της ελεύθερης έκφρασης με αφορμή το «μαύρο» που επέβαλε η κυβέρνηση στην ΕΡΤ πριν από ένα χρόνο. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Ιωαννίνων ευχαριστούν το δημιουργό του ντοκιμαντέρ Γιώργο Αυγερόπουλο, τις εταιρίες παραγωγής Εξάντας και Small Planet, τη Feelgood, καθώς και τη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών και τους υπεύθυνους του φεστιβάλ «Φωτομετρία».

ΕΡΑ Ιωαννίνων