Ξέφραγο αμπέλι το ΚΕΠ;

igmdimarxeio

igmdimarxeioΛείπουν… φάκελοι και καρέκλες!

Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της ασφάλειας του ΚΕΠ του Δήμου στην Ηγουμενίτσα.

Η συνάδελφος «Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι» στο φύλλο της περασμένης Πέμπτης (1521/12-09-2019) δημοσιεύει πρωτοσέλιδο τίτλο: «ΔΗΜΟΣ ΗΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ. Φακελώνει τους πολίτες, χάνει και τους φακέλους;;;».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οποίο τεκμηριώνεται με έγγραφο, από τα μέσα Ιουλίου, έχει χαθεί από το ΚΕΠ του Δήμου, φάκελος που περιέχει «έγγραφα σχετικά με την έκδοση ΑΜΚΑ πολιτών», γεγονός για το οποίο η προϊσταμένη του ΚΕΠ εγγράφως ενημερώνει τον Γ.Γ. του Δήμου και το Δήμαρχο στις 22/08/2019.

Μάλιστα, στο έγγραφό της η προϊσταμένη του ΚΕΠ εκφράζει την ανησυχία της για την ασφάλεια του χώρου και συνεπώς κινδύνου διαρροής «ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων πολιτών», αναφέροντας ότι το «ΚΕΠ κλειδώνει», «κλειδί έχουν μόνο οι υπάλληλοι», οι οποίοι όμως δεν γνωρίζουν τίποτα και ότι από το χώρο του ΚΕΠ, έχει λείψει μέχρι και… καρέκλα!

Και στο σημείο αυτό αρχίζουν να γεννώνται ερωτηματικά;

·       Γιατί χρειάστηκε να μεσολαβήσει ένας μήνας από την απώλεια του φακέλου έως την απώλεια της… καρέκλας (16/08/2019) για να ενημερώσει η Προϊσταμένη του ΚΕΠ τους ανωτέρους της για τα θέματα ασφάλειας του ΚΕΠ;

·       Αφού το ΚΕΠ κλειδώνει και κλειδί έχουν μόνο οι υπάλληλοι πώς ακριβώς έγιναν οι – δύο τουλάχιστον – αναφερόμενες κλοπές από το χώρο;

·       Ειδοποιήθηκε η αστυνομία για τις παραβιάσεις αυτές ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχουν ίχνη διάρρηξης;

·       Τι είδους έγγραφα περιείχε ο φάκελος που έχει χαθεί; Καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία το ΚΕΠ δεν κρατάει αντίγραφα εγγράφων για την έκδοση ΑΜΚΑ, πλην των υπευθύνων δηλώσεων εκπροσώπων που εκδίδουν ΑΜΚΑ για λογαριασμό τρίτου!

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Αυτά τα ερωτήματα τέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 16/9, από τους επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κ.κ. Γιάννη Γόγολο και Δώρη Δήμα, οι οποίοι ζήτησαν εξηγήσεις για την περίεργη αυτή υπόθεση από το Δήμαρχο. 

Στην απάντησή του ο Δήμαρχος κ. Λώλος, ζήτησε “χαμηλούς τόνους για το θέμα για το καλό του Δήμου” ενώ δήλωσε «ότι η δημοτική αρχή ερευνά το θέμα και έχει ζητήσει περαιτέρω εξηγήσεις από την Προϊσταμένη του ΚΕΠ η οποία και απάντησε εγγράφως και ότι θα συνεχιστεί η έρευνα, με τις προβλεπόμενες διαδικασίες ενώ και ο ίδιος έθεσε ερωτήματα «τι φάκελος ήταν αυτός που χάθηκε, αν νομιμοποιούμασταν να έχουμε τέτοιο φάκελο και ποιος τον είχε αυτόν το φάκελο».

Την ίδια στιγμή η προϊσταμένη του ΚΕΠ απέστειλε εξώδικο στους «Θεσπρωτικούς Αντίλαλους» διαμαρτυρόμενη για τη δημοσιοποίηση του επίσημου εγγράφου που απέστειλε εκείνη προς το Γενικό Γραμματέα του Δήμου.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Καθόλου ικανοποιημένοι δεν έμειναν από τις απαντήσεις του Δημάρχου τόσο ο κος Γόγολος, όσο και ο κος Δήμας, οι οποίοι εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις:

Ο κ. Γόγολος στην ανακοίνωσή του για το επίμαχο ζήτημα αναφέρει:

«Χωρίς απαντήσεις, χωρίς να πείθει τους Δημοτικούς Συμβούλους και το ακροατήριο για το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας για τους «εξαφανισμένους φακέλους» ένα θέμα πολύ σοβαρό, το οποίο πρέπει να έρθει στην ημερήσια διάταξη ως μοναδικό θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο και να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις χωρίς μισόλογα και με υπευθυνότητα».

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Δήμας σημειώνει:

·       Οι «ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ» κυκλοφορούν με πρωτοσέλιδο τίτλο: «ΔΗΜΟΣ ΗΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ. Φακελώνει τους πολίτες, χάνει και τους φακέλους;;;».

·       Δημοσιεύει στοιχεία που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, αφού δημοσιεύει και την επώνυμη αναφορά της προϊσταμένης του ΚΕΠ για την απώλεια φακέλου, ο οποίος λογικά δεν έπρεπε να υπάρχει.

·       Υπάρχει σοβαρό ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί; Βεβαίως και υπάρχει. Είναι γνωστό ότι οι πράξεις στο ΚΕΠ γίνονται άυλα. Προσκομίζεις στοιχεία, τα επιδεικνύεις στον υπάλληλο, εξυπηρετείσαι ηλεκτρονικά και φεύγεις παίρνοντας μαζί σου τα στοιχεία. Δεν παραμένει τίποτα στο ΚΕΠ. Αν κρατήθηκαν έγγραφα για την χορήγηση ΑΜΚΑ γιατί κρατήθηκαν; Ποιος έδωσε αυτήν εντολή; Προφανώς οι υπάλληλοι δεν ενήργησαν παράτυπα με δική τους πρωτοβουλία.

·       Μας κάνει εντύπωση το έγγραφο της  προϊσταμένης το οποίο γεννάει πολλά ερωτηματικά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση απαιτούμε ενημέρωση, απαιτούμε διερεύνηση, διαλεύκανση της περίεργης αυτής υπόθεσης.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΑΦΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ.

Πολύ περισσότερο δεν επιτρέπεται να διαχέονται ευθύνες για τους εργαζόμενους στο ΚΕΠ. Έτσι όπως περιγράφεται η κατάσταση όλοι τους είναι εν δυνάμει ύποπτοι. Δεν μπορεί να συνεχίζεται για χρόνο αυτή η υπόθεση. Αν οι εργαζόμενοι κάνανε παρατυπίες κάποιος τους έδωσε την εντολή.

Τα ζητήματα της διοίκησης του Δήμου είναι στις αρμοδιότητες του Δημάρχου. Άρα την ευθύνη έτσι και αλλιώς την έχει ο Δήμαρχος.

Όμως και εμείς σαν Δ.Σ. έχουμε υποχρέωση να ασκούμε έλεγχο στην διοίκηση και στον Δήμαρχο.

Το θέμα πρέπει να απασχολήσει το Δ.Σ. συγκεκριμένα και με στοιχεία.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ